Новини Реакция

Радев допуска нови избори тази година

   
Радев допуска нови избори тази година

"Висша форма на нихилизъм е да искаш оставката на Тагарев, защото не прави достатъчно за Украйна", каза президентът Румен Радев пред журналисти в Турция. Той е на посещение по покана на президента Реджеп Тайип Ердоган и участва на дипломатическия форум в Анталия.

Изказването му е по повод изострените отношения в "сглобката", която от няколко дни се кара за поста на военния министър. Още във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува министъра на отбраната Тодор Тагарев, като в сряда той и председателят на ДПС Делян Пеевски поискаха и оставката му. След това групата на ПП-ДБ го защити. Повод за обвиненията къв Тагарев е забавената военна помощ за Украйна, която и към момента продължава да се намира на територията на България.

Президентът каза още, че напоследък имало странни критерии за оценка на министри и добави:

"За Тагарев казват, че той трябва да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна, което за мен е висша форма на нихилизъм... Кога ще попитат българите дали харесват Тагарев и какво прави той за сигурността в страната."

След това президентът заключи, че очаква да види "министър на отбраната, който ще работи приоритетно за сигурността на страната".

Държавният глава заяви, че е поканил турския си колега Ердоган и добави, че се надява визитата да се случи още тази година. По думите му едно такова събитие изисквало сериозна подготовка. След това Радев на два пъти повтори, че ще е нужно "устойчиво правителство", с което стана ясно, че допуска нов вот.

По повод войната в Украйна Радев реши да влезе в реториката на руския президент Владимир Путин и също използва заплахата на Кремъл за ядрена война:

"Стигнем ли до употреба на ядрени оръжия, нещата губят смисъл", каза днес Радев.