Новини

ПП-ДБ: Ще продължим преговорите, ако се приемат правилата за антикорупционната комисия

   
ПП-ДБ: Ще продължим преговорите, ако се приемат правилата за антикорупционната комисия

От ПП-ДБ поставиха ново условие към ГЕРБ - преговорите ще продължат, ако бъдат приети правилата за работа на антикорупционната комисия, съобщават от БНТ. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова некоалиционния си партньор да внесат заедно законопроектът във вторник.

"Законът за КПК беше приет преди 5 месеца и 5 месеца, в различни изчаквателни процедури, не можем да напреднем тази комисия да започне да се бори срещу корупцията. Затова ги каним във вторник да внесем заедно правилата, защото това ще бъде първата институция, в която наистина процесът да е прозрачен, отворен, номинациите да бъдат направени по най-обществения и прозрачен начин и да бъде пример за всички регулатори.

Днес чухме покана от Борисов, че ни кани и за КЗК. Аз съм доволен, че почваме да се движим в правилната посока, но в случая не е идеята да сменим една майка с друга майка, а да направим прозрачен процес. В случая с КЗК - да направим промяна в закона, така че да няма единовластие на председателя, а да направим така, че българският гражданин да знае, че всички цени и обществени поръчки, одобрени от КЗК, са направени така, че да защитават обществения интерес", каза Кирил Петков.

"Казусът с Нотариуса показа, че в момента няма институция, която по един или друг начин да не е засенчена от съмнения, които се повдигат от тези схеми. Това толкова повече налага най-сетне да пристъпим към създаването на Комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който да се ползва с обществено доверие", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.