Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

26 февруари – 3 март 2024

Със светлината на чистите помисли

Хиляди хора се събраха на 3 март на историческия връх Шипка, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи и благодари на множеството, че са опазили 3 март като национален празникДнес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, но и тази година, няма да го крием, е по-различно от другите и аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало".

Да надмогнем злободневието на деня

"Този връх са българските Термопили. Този връх изчиства срама от челото на България, както казва Дядо Вазов, Беласица стара и новий Батак - това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя, нашата любима България ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България от урва на урва, от век на век!".

Това заяви в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се проведоха честванията на Шипка. Той обаче бе освиркан, а словото му придружено от викове "Оставка!". (Преди две години по подобен начин на Шипка беше освиркан и замерван със снежни топки премиерът тогава Кирил Петков.)

Партньорство за проспериращо бъдеще 

От името на САЩ приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146 г. от Освобождението на България, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано на сайта на Държавния департамент. В него се посочва още: „Нашето партньорство, базирано на споделени демократични идеали, съдейства за мира и просперитета на двете страни и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност… Очаквам бъдещо партньорство за по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две обичащи свободата нации“.

Сърцето ми принадлежи на българите

Днес руско-българските отношения практически са сведени до нулата. Сегашното правителство провежда откровена русофобска политика, разрушавайки фундамента на нашето двустранно сътрудничество. Това се посочва в изявление наруското външно министерство за Трети мартВ негосе казва още, че със Санстефанския мирен договор България получава "широка автономия след почти 500 г. под османско владичество". Има и цитат от граф Игнатиев от 1902 г.: "Моят идеал беше и е свободна България. Сърцето ми принадлежи на българите и желая на българския народ да процъфтява". 

Отговорността е размита

Президентът Радев обяви пред български журналисти в Турция, където бе по покана на своя колега Ердоган за участие в дипломатическия форум в Анталия, че все още не е мислил на кои възможности от Конституцията би се спрял, ако се стигне до назначаването на служебно правителство. "Много ми е лесноОтварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книгаТук идва въпросът кой носи отговорност.

"Някои от лидерите искат от министър Тагарев да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна. За мен това е някак си висша форма на нихилизъм. Аз искам да видя министър, който ще прави всичко възможно и ще работи приоритетно за сигурността на България, за развитие на съвременни отбранителни способности на Българската армия“, посочи Радев. 

Възможности за сътрудничество

Задълбочаването на свързаността между България и Турция, разширяването на търговско-икономическия обмен и енергийното сътрудничество обсъдиха на президентите на България и Турция Радев и Ердоган. Радев обяви пред журналисти, че е поканил Ердоган да посети страната ни тази година. И добави: "Зависи дали ще имаме устойчиво правителство, защото такава визита трябва да бъде подготвена много сериозно с нови и актуализирани меморандуми и голям бизнес форум". 

Освен с Ердоган българският държавен глава разговаря с премиерите на Унгария и Молдова - Орбан и Речан.

Десислава Радева, която участва в дипломатическия форум по покана на Емине Ердоган, съпругата на турския президент, направи изказване на тема „Жени, мир и сигурност“, посветен на активното участие на жените в мирните процеси и ангажимента на международната общност за защита на жените и момичетата при въоръжени конфликти. На дискусията присъства и държавният глава Румен Радев.

Събрано от седмицата

Споразумение, а не сглобки

Споразумението ще бъде представено пред актива на партията на 5 март. Обявявам го пред партията, разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки. В него няма подмяна на приоритетите, не е нещо, което ПП-ДБ за първи път ще чуятДоговаряме се с тях пропорционално според електоралната тежест. Коалиционното споразумение на ГЕРБ ще бъде за следващите три години. Денков да си дава оставката, когато е решил. 

 

Зеленски очакваше военната помощ, получи меч. Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. БТР-ите все още са тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е. Самодоволни, самохвални, желаещи да се използват последните дни преди ротацията и кой където може да завари и да пътува. (Бойко Борисов)

 

Да се научи да чете

Ако са разумни хора, няма да хвърлят държавата в криза. Ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. Правителство да има за ДПС е важно. Премиерът се изходи по неподходящ начин и се направи на мъж. Нека си прибере това самочувствие, той е просто един назначен премиер от парламента. Не е сериозно да казва – това да, това не, без да е прочел нещо. Нека се научи да чете и да гледа. (Делян Пеевски)

 

Правят се моноспектакли

Скептичен съм към идеята колегите да се договорят с нас и имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори. Отговорната позиция е да седнем и да говорим. Има явна стратегия да се бавят нещата до последния момент. Но ако стане грешка, защото няма достатъчно време или се опитват да постигнат някакви резултати, отговорността ще е изцяло тяхна. (Кирил Петков)

 

Предвиждания с „ако“ 

Предложението на ГЕРБ радикално променя приоритети, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с реформите, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Ако споразумението съдържа исканията ни, които са ни приоритет, и гаранции, че ще се случат, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че отново се опитваме да бутнем встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а и сега - правосъдната система не работи, докато не се изчистят тези неща, няма как да продължим напред.(Николай Денков)

 

Вяра в диалога

Имаме много ясна позиция и аз вече я споделих – няма да подпиша т.нар. меморандум на ПП-ДБ. Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната и отговорностите. Вярвам в диалога. Вярвам в това, че България свърши много и добра работа за последните 8 месеца и е отговорност и на министрите, и на министър-председателя Денков, и на парламентарните групи това да продължи. (Мария Габриел)  

Докога така тази мъка 

 

Противоречията между партньорите в коалицията се задълбочават, няма разбирателство по почти никакъв въпрос и това е агония и за държавата, и за тях, и за българските граждани и изходът е избори 2 в 1. Докога така тази мъка – по всеки въпрос изнудване помежду им, рекетиране, пазарлъци за постове, за порции от властта? Готвят се да сменят регулаторите, да се избира нов ВСС, нов инспекторат към ВСС и ако всеки път в тази агония ще върви държавата, просто няма никакъв смисъл от това. Липсата на достойнство и морал в политиката е най-големият проблем. (Корнелия Нинова, БНТ)

Намаляваме бавно

Населението на страната ни ще се върне на нивото отпреди 100 г., показва прогноза на НСИ. Така нарастването ни като народ през годините, когато доближихме 9 млн. души, ще бъде заличено. В началото на 1924 г. населението на България е било 4,986 млн., а наличните данни показват, че в момента е около 6,4 млн. души, пише „Труд“. От НСИ прогнозират, че през 2070 г. хората, живеещи в България, ще намалеят до 5 млн.

Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 г. ще се стопи с една трета до 2050 г. По този показател страната ни е с най-лошата прогноза в целия ЕС. 

По една кола на двама

Тримилионният автомобил у нас, който ще бъде регистриран в близките дни, означава приблизително по една лека кола на двама българи. В момента пътните превозни средства у нас са 4 015 993, от които около 3 млн. са леки коли. Ръстът за миналата година е повече от 110 хил.

Кой ще мигне или кривне пръв

Спорът е за съдебната власт и за антикорупционната структура. Нито едните, нито другите са готови да отстъпят контрола върху тези ключови структури. Дори сега да се споразумеят, конфликтът ще се възпроизведе. Така проф. Александър Маринов обясни пред БНР причините за растящото напрежение в управляващото мнозинство преди ротацията. Той не вижда възможност за заден ход, освен ако една от двете страни не направи генерален компромис: „Въпросът е кой ще мигне или кривне пръв. Не знамдали калкулират последиците, ако се стигне до избори. Възможно е нито една от двете страни да не отстъпи“.(Проф. Александър Маринов, БНР)

Няма доверие, няма диалог 

През следващите седмици се решава съдбата на България. Надявам се да има позитивен сценарий, политиците не трябва да мислят за тяснопартийните си интереси, а за държавата. Отношенията между Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и лидерите на тази форма на сътрудничество между партии с общи интереси в геополитиката са неясни – няма доверие, няма диалог, ситуацията е взривоопасна. Дойде часът на Мария Габриел, тя трябва да влезе в ролята на бъдещ министър-председател, да поеме отговорност и да работи като мост между тези партньори, които много трудно се разбират. (Росен Плевнелиев, БНТ)

Минусите са повече

Това са политически измамници. Те излъгаха избирателите си – щяха да чегъртат ГЕРБ, никога нямаше да правят коалиция с тях. Само хуманитарна помощ щяхме да пращаме за Украйна, никаква военна помощ - изпратиха. Никога нямаше да изпращат ракетните ни системи C-300 – излъгаха, обявиха ги за повредени и ги изнесоха за Украйна. България не може да стане член на еврозоната през 2025 г. заради високата инфлация, а и не бива в следващите няколко години. Има риск България да загуби конкурентоспособност, влизайки в еврозоната, и ще трябва да плаща дълга на останалите страни членки, които са със значително по-големи дългове и дефицити. Минусите на приемането на еврото са повече от плюсовете. (Проф. Румен Гечев, Би Ти Ви)

Старите или новите атомни реактори

Няма реактори, които да се направят за 14 млрд. евро. Много повече ще е и цената на електроенергията. Проблем е, че всичко е започнало без анализи дори на потреблението и как ще се впишат двата нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Опасявам се, че проектът за тях на много фази от своето развитие има вероятност да рухне, след като са изхарчени значителни средства. Една от критичните точки може да бъдат преговорите с Еврокомиисята, която ще иска да знае какво ще се случи с отработеното гориво. Никой не казва, че ЕК ни е стартирала и наказателна процедура. Друга критична точка е финансирането. Най-лошият, но реален сценарий е, ако се стигне до построяване на тези блокове, старите "лоши" руски реактори да се спрат и да останат "добрите" нови американски реактори.  (Проф. Георги Касчиев, тв „България он ер“)

Отново за ядрените отпадъци

Лъжа нарече премиерът Николай Денков твърденията на депутата от „Възраждане“ Йордан Тодоров, че се готви изграждането на хранилище за отработено ядрено гориво у нас. „Не се предвижда никаква промяна в режима спрямо този, който е бил години назад, включително когато сме имали по-добри дипломатически отношения със СССР и по-късно с Руската федерация. Това, което е обсъждано с Франция, Финландия и други страни, е възможната технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци, защото сега такава няма“, каза Денков. 

Нова АЕЦ на Черно море 

Втора атомна електроцентрала в Турция ще бъде построена от „Росатом“ в Синоп на брега на Черно море, съобщи директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачов. През 2013 г. турският парламент одобри споразумение с Япония за изграждане на АЕЦ на брега на Черно море. През 2018 г. обаче японската „Мицубиши“ напусна проекта, след като Турция не прие цената - 44 млрд. долара, предложена от японския консорциум. 

В момента се строи АЕЦ „Аккую“ на брега на Средиземно море, която е първата атомна електроцентрала в Турция. Общият капацитет на четирите енергоблока ще бъде 4,8 GW, а цената - 20 млрд. долара. През декември м.г. беше пуснатпървият блок. Останалите ще влязат в експлоатация до 2026 г. Проектът се реализира от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99% от акциите са собственост на „Росатом“. 

Отново за съдбата на „Марица-изток“

Европейската инвестиционна банка ще консултира Министерството на енергетиката за разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток", където са разположени няколко въглищни електроцентрали и мина. Заради Зелената сделка на ЕК и изискванията за намаляване на парниковите емисии и замърсяването на въздуха,тези мощности ще трябва да спрат и работните места в региона да се трансформират. Не се посочва в какъв срок този план ще е готов и колко ще струват консултантските услуги, пише „Сега“.

Като снимки за спомен

Премиерът Денков направи някои забележителни пътувания, които ще останат като връх в неговата министър-председателска кариера. В ЕП в Страсбург изнесе слаба реч пред празна зала. В Нидерландия се срещна се с премиера в оставка Рюте, който, когато не беше в оставка, ни блокираше с години за Шенген. Във Франция се срещна с френския президент Макрон. Единствената полза от тази среща е, че ще има снимка за спомен с Макрон. В Украйна ссрещна със Зеленски. Подари му реплика на меч на хан Кубрат, а Зеленски най-вероятно е очаквал не реплика на меч, с който да се дуелира с Путин, а боеприпаси, с които да воюва срещу руския агресор. Изводите от тези забележителни пътувания - Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър-председател! Също толкова, колкото беше и Кирил Петков. (Евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, фейсбук)

Глобите като за квартална бакалия

 

Трите мобилни оператора - А1, "Виваком" и "Йеттел", правят милиардни обороти и огромни печалби, а държавата ги "наказва" със смешни глоби за многобройните трикове, с които подвеждат клиентите си. Министерството на икономиката отчете като успех, че за три години Комисията за защита на потребителите е санкционирала трите компании за 68 нелоялни практики с общо 540 хил. лв. За сравнение само заради спорните едностранни покачвания на цените заради инфлацията абонатите са платили десетки милиони допълнително. Но дори и тези символични глоби не са събрани, разкрива пред „Сега“ Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите". 

Кметовете остават последна опора 

"Отвъд медийния шум и някои по-гласовити обществени групи остават милиони българи с тяхното ежедневие, грижи проблеми и очаквания. Именно вие сте хората, които най-добре познавате техните грижи, които нямат партиен цвят. Вие сте хората, които държат най-здраво пулса на обществото по места и неслучайно хората виждат във ваше лице властта и държавата". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към Общото събрание на Националното сдружение на общините. В множеството кризи и политическата нестабилност кметовете се превърнахте в олицетворение на държавността. Хората виждат във вас последната си опора, каза още държавният глава. 

Решения без кворум

Ако се бяхме съобразили с искането на Корнелия Нинова да имаме чисто партиен кандидат за кмет на София и това беше някой като Георги Свиленски, кандидатът на ГЕРБ щеше да бъде на балотаж. Нинова се готви за трети, противоуставен мандат начело на БСП. Няма наказания за никого в БСП-София, защото няма решение на Националния съвет. Който казва, че е имало редовно заседание – лъже. Всички, които бяхме там, видяхме, че кворум нямаше. Съответно всички взети решения са нелегитимни. Отчетно-изборен цикъл в София в момента не трябва да има. Допуснем ли сега да бъде проведен, градската организация ще бъде хвърлена във вътрешнопартийни драми и хаос за следващите 6 месеца.  (Иван Таков, председател на БСП-София, тв „България он ер“)

Случки от коалиционния скут

В декларация от парламентарната трибуна от ИТН настояха за незабавна оставка на правителството. Тошко Йорданов определи бъдещата ротация на кабинета като "врътка" и лицемерие: "Потресен съм от гьонсуратлъка на ПП-ДБ, които управляват заедно с ДПС и ГЕРБ, висят им по скутовете, ходят им по кабинетите, гласуват им конституционния съдия Десислава Атанасова и имат наглостта да обвиняват всички останали, че работят с ГЕРБ и ДПС". 

"Точно вие, колеги от ПП-ДБ, дето сте поели целия горещ план на Делян Пеевски и Бойко Борисов като евтина политическа куртизанка, имате дързостта и нагло говорите с пълна уста: "Аз не съм такава куртизанка". Няма нищо изненадващо, точно такива са и Христо, и Киро, и Асен. Евтини куртизанки, които за пари продавате и тяло, и душа, за да пиете мазно турско кафе и да се наденете на коалиционния скут", каза още Тошко Йорданов. 

Драмата не е Шенген и еврозоната

Признаците на нервност от страна на ПП-ДБ са все по-големи. Обществената подкрепа за сглобката вече клони към нула или поне е жестоко ерозирала. Нашата нация е болна пряко и преносно. Хората са тревожни за здравето и прехраната си, страхуват се от война. Това е голямата драма на днешното българско общество. Не е Шенген и еврозоната. ГЕРБ и ДПС се опитват максимално да отложат варианта за избори две в едно. Голямата заплаха е партия на Радев. Ако участва в парламентарния вот, има огромен шанс всички тези настроения анти статуквото и сглобката да бъдат в негова полза. (Социологът Иво Желев, „Хоризонт“)

Кой дърпа конците

ДПС има нужда от пари, а торбата с парите е в главния касиер Делян Пеевски. Той е човекът, който ги раздава. ДПС не участва много отдавна във властта и касата му е изпразнена. Пеевски не е много добре приет в Движението, което се смята за турска партия, затова Доган въведе формулата с двамата съпредседатели. Единият ще координира работите, а другият ще бъде оръдие в неговите ръце.

Не трябва да има съмнение, че Доган продължава да дърпа конците в ДПС. Пеевски и Доган си подхвърлят добре топката и на този етап не виждам срив между двамата. Без ДПС Пеевски е нищоДоган го държи здраво(Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и журналист, БНР)

Разни хора, разни коментари

Важни са не актьоритеа режисьорите и сценаристите. Това са Борисов, Петков, Христо Иванов и ДПС. Не знам защо продължават да изключват от управлението ДПС, което е ключов фактор за гарантирането на мнозинството в парламента. Крайно време е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си кажат, че са в тройна коалиция с ДПС. От девет месеца е ясно, че са гаджета. Докато не приключи войната в Украйна, ще има външен натиск тези три формации да продължат да управляват заедно. (Политологът доц. Петър Чолаков, Нова нюз)

ДПС дълбоко се променя. Доган очевидно се нуждае от "прагматика" Пеевски, за да удържи партията на сегашната й позиция. Твърде вероятно не може да се отърве от него, дори и да иска. Възходът му показа, че е ужасно силен – сякаш направо е пъхнал Движението в задния си джоб. А сега като е начело на партията ще става още по-силен. Няма да мине много време преди да се разбере на кого е ДПС – на Доган или на него. (Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Пренесеното в Народното събрание разследване за Нотариуса е една вечеринка с държавен бюджет. Комисията няма да установи нищо. Ще повярвам, че луковата глава се бели, когато стигне до сърцевината на двата казуса - на Пепи Еврото и Нотариуса, и стигнем до луковицата. Първите действия по обелването са мерките по отстраняване на редови прокурори, включително и на и.д. главен прокурор. Докато няма мерки, този казус няма да се разнищва, а ще се замита. (Иван Брегов от Института за пазарна икономика, БНР)

Не бих се изненадал, ако ПП-ДБ решат да отидат на избори. Те се чувстват много по-добре, когато протестират, отколкото когато управляват. Целта им е да завземат репресивните институции, начело с прокуратурата. Искат да са Комитет по партиен и държавен контрол. Имат отношение към правосъдната система, но не и към върховенството на закона. Пришествието на ПП започна с тоталното нарушаване на Конституцията. Не зная какъв е бил замисълът на меморандума, но той носи духа на революционния авангард, който се опитва да подмени представителството – около 15-17%, завземайки цялата власт от позицията на морален авторитет. (Социалният антрополог Харалан Александров, Нова нюз)

България се управлява от хора без грам достойнство, без грам понятие какво е геополитика и интереси на България. Тези наши сглобкаджии не го мислят това. Зеленски се държа с нашия министър-председател като с придворен слуга. ПП означава Постове и Пари. Те гледали на войната в Украйна като на реклама. Само че войната не е реклама и селфита, не е шоу, не е майтап. Ако ДПС и ГЕРБ искат да свалят кабинета – могат, тогава Николай Денков ще каже кои министри чии са. (Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, БНТ)

Европа се срива

Доскоро най-красивият и успешен проект за мир в човешката история - ЕС, сега е като проект за война.В момента Европа е в криза на лидерство. Зависимостта й от САЩ вече е непреодолима. Американският военнопромишлен комплекс победи и десетилетия напред Европа ще бъде въоръжавана с американско оръжие, а от енергийна зависимост от Русия отива в енергийна зависимост от САЩ. Европа се срива. Ключовите икономики са в рецесия. Основни бизнеси се изнасят в САЩ. Има фатално раздалечаване между волята на хората и администрацията. Масовото настроение в Европа е за прекратяване на войната, а елитите разказват как тя трябва да продължи до последния човек. В свят, който е 8 млрд., ние възприемаме Европа и Запада като всьо и вся, а сме малцинство.(Социологът Кънчо Стойчев, БНР)

Путин отново предупреждава

В послание към Федералното събрание и нацията президентът Путин заяви, че руските войски няма да отстъпят в Украйна и предупреди Запада, че има реален риск от ядрена война, ако изпрати свои войски да се сражават в Украйна. "На никого няма да позволим да се намесва в нашите вътрешни работи. Така нареченият Запад с неговите колониални маниери и навика да разпалва национални конфликти по целия свят се стреми не просто да забави нашето развитие. Вместо Русия те искат зависимо, угасващо, отмиращо пространство, където могат да правят каквото си решат. Да направят това, което стана в много други региони, включително в Украйна", посочи Путин. И увери, че Русия защитава своя суверенитет и сигурност и своите сънародници в Украйна, а в руското общество има огромна подкрепа за войната срещу Украйна.

ЦРУ контролира Украйна

САЩ са помогнали на Украйна да създаде 12 шпионски бази близо до границата с Русия, съобщава „Ню Йорк таймс“. Това позволило на ЦРУ да обучи „ново поколение украински шпиони“, които действали в Русия, Европа, Куба и други места, където Русия има „присъствие“. 

Американците предоставят разузнавателна информация за ракетни удари, проследяват движенията на руските войски и помагат за поддържането на шпионски мрежи, твърдиизданието. Според негови източниците Путин бил уведомен, че ЦРУ и МИ 6 контролират Украйна. Вестникът описва подробно един от бункерите, който се намира в гориста местност под земята. В него имало комуникационно оборудване и големи компютърни сървъри, с чиято помощ се хаквали руски военни мрежи.

„Нотър Дам“ се завръща

Извисяващата се на 96 м над земята стрела на покрива на “Нотър Дам”, на върха на която е поставен нов златен петел, отново се открои в небето над Париж в края на миналата година. Хиляди жители на френската столица и туристи се събраха да наблюдават завръщането на най-емблематичните символи на френската столица, което бе възприето като възкръсване на най-прочутата катедрала в света след пожара, който едва не я изпепели до основи през 2019 г.

В реставрацията на “Нотър Дам”, която ще продължидо откриването, участват 500 специалисти и около 250 компании и ателиета за изкуство от цяла Франция. Сред тях са и производители на органи, които възстановяват 8000-те тръби, петстепенната клавиатура и останалите елементи от органа, който е най-големият във Франция. Цената на възстановяването на легендарната катедрала се очаква да бъде приблизително 700 млн. евро. Общо 846 млн. евро са събрани като дарения от 340 хил. дарители в 150 страни. („24 часа“)

Последната изповед на Яворов

В деня на самоубийството си (29 октомври 1914 г.)Яворов изповядва на близкия си другар и ръководител на ВМРО Тодор Александров: „Извинявай, че върша едно престъпление, но не можех инак. Когато се освободи Македония, която съм считал за моя майка, пратете един от другарите на гроба ми, за да ми съобщи тази радостна вест“. Яворов благодари на Тодор Александров за 900-те лв. помощ от организацията, без която отдавна бих умрял от глад вместо от куршум“. 

На 4 март се навършват 143 г. от рождението на последния цар на македонските планини, както наричат големия българин Тодор АлександровЕто как френският журналист Пол Ерио от парижкия вестник „Журнал“ описва войводата: „Аз очаквах да намеря един страшен кондотиер, фанатичен и екзалтиран. Но съвсем друг човек стоеше пред мен. Слаб, доста висок, бледо лице, правилен профил, завършващ с изрядно прошарена брада, живи очи, понякога замислени, но винаги нежни. Тодор Александров, който е на 42 години, говори спокойно, сладко, почти без жестове, по най-важните за неговото отечество въпроси и за себе си“.

Вести от България

Близо 50% от българските домакинства имат на депозит средно около 170 лв., което означава, че мизерстват, заявиха от КТ "Подкрепа". Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лв. в сметките си, 7% имат депозити между 2200 и 5000 лв., около 20% - между 5000 и 100 хил. лв., а 0.8% - между 100 хил. и 1 млн. лв.

9,38% от учителите у нас са работещи пенсионери, а в детските градини –над 15%, съобщават от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Всички учители и директори в България са 95 574. В 33 от 276 училища няма кандидати за директори, а в останалите кандидатстват 415 учители - средно 1,5 кандидати за едно директорско място. Въпреки че възнагражденията са 125% над средната брутна работна заплата, младите учители не проявяват интерес.

Средно с 30% са скочили таксите, които банките начисляват за едни от най-използваните от клиентите услуги през последната година, става ясно от данни на БНБ. Най-силно са поскъпнали откриването на разплащателна сметка, внасянето на пари по нея и преводите на суми по други сметки.

България получи разрешение от Европейската комисия за проектиране и строителство извън Кресненското дефиле на платното от Кулата към София на лот 3.2 от АM „Струма“. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на магистралата между Крупник и Кресна. 

268 928 работници и специалисти ще се търсят в страната през следващите 12 месеца, показва проучване на Агенцията по заетостта. Десетте най-търсени специалности ще са медицинска сестра, лекар, учител, електроинженер, преподавател, оператор на металорежещи машини, педагогически специалист, строителен инженер, специалист ТРЗ. 

203 разследвания се водят в България по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет, се посочва в доклад за 2023 г. на Европейската прокуратура.

„Прабългарите – народ от тюркски произход“, пише на интернет страницата на външното ни министерство. Информацията, публикувана в английската версия на сайта в раздел „История на България“, е достъпна на страницата на всяко едно българско посолство в чужбина, съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, пише „Епицентър“.

Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация във всички медии и в интернет. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството, обнародван в "Държавен вестник".Центърът ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". 

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, като се позовава на  споразумението за въздушен и морски Шенген. "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява той.

Служителите на Фронтекс по българските граници ще се увеличат три пъти и ще бъдат между 500 и 600стана ясно от изявленията на вътрешния министър Калин Стоянов и изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който бе на официално посещение у нас. 

След като дълги години фитосанитарният контрол на вноса на плодове и зеленчуци от Турция през КПП "Капитан Андреево" се осъществяваше от частна фирма, в петък заработи държавна лаборатория. Премиерът Денков и земеделският министър Вътев откриха реновираната сграда и помещения, оборудвани с необходимата апаратура, които се стопанисват от Българската агенция по безопасност на храните.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов беше преизбран за трети мандат за председател на УС на Националното сдружение на общините.

Стопанският факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" получи дарение в размер на 1 млн. лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през следващите 10 г. Дарителят е пожелал да остане анонимен.

След края на тържествен концерт в четвъртък вечерта в столичната зала „България“, беше обявено от кого са поднесените букети. При споменаването името на президента Румен Радев залата избухна в аплодисменти. Името на министъра на отбраната Тодор Тагарев обаче бе съпроводено с дюдюкане и освиркване, съобщи Епицентър.

Бизнесменът Васил Божков учреди национално движение "Център" с мащабно събитие в столичен хотел. Въпреки че е под домашен арест той присъства лично. "35 години една мафия, наричаща себе си политици, ви мами", заяви Божков. "Мисията на "Център" е да спаси България", каза председателят на движението е д-р Дарин Дросев, дългогодишен преподавател по логика и философия в СУ

Вести от света

"Честно казано, ако Украйна загуби, съм сигурен, че НАТО ще започне война с Русия", заяви американският министър на отбраната Лойд Остин по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Русия ще разположи допълнителни оръжия в новосформираните Московски и Ленинградски военни окръзи в отговор на влизането на Финландия и Швеция в НАТО, съобщи руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Анталия. 

Великобритания няма да поеме бюджетен ангажимент да разпределя определен процент от националния си БВП всяка година, за да помогне на Украйна през следващите 10 г., съобщи зам.-министърът на финансите Бим Афолами. 

От 1 март Русия забрани износа на бензин за шест месеца. Петрол ще се изнася само за Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан, Монголия и Узбекистан.

Китай е най-голямата дипломатическа сила в света, с по-широко присъствие от това на САЩ по цялото земно кълбо, пише „Нюзуик“.

Може би ще ви разочаровам, но от това, което ни е известно, Навални наистина е починал от естествена смърт, от тромб. И това е повече или по-малко потвърдено", заяви началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Фабрис Леджерибивш директор на Фронтекс,заяви в интервю за френската медия JDD , че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон му казала, че работата му е да допуска мигрантите в Европа, защото те „идват с любов“ и ще помогнат да се замени застаряващото население на континента. 

Над 1 милиард деца, юноши и възрастни по света страдат от затлъстяване, сочи анализ, публикуван в научното списание "Лансет".

Сериен убиец, прекарал над половин век в затвора и чакал 43 г. след побой над друг затворник, отново не бе екзекутиран, защото не бе намерена подходяща вена за смъртоносната му инжекция. Томас Юджийн Крийч, който на 73 г,. е в затвора от 1974 г., а за екзекуция чака от 1981 г. 

Лекари извадиха два куршума от Втората световна война от крака на 98-годишна италианка. Когато била 14-годишна, Лина Мартели била ранена по време на бомбардировка. Куршумите останали в тялото ѝ 84 г.

Из архива

Шипка е героичният образ на българското възраждане 

Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание. 
Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извърши своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие,възкръснала след пет векове.

На „Орлово гнездо“ блесна първият сияен лъч на българската свобода.  Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до  Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във „Фенер“, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.

Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение.

Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите.

Господа, на тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник.

Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на  Шипка и да го предадем на нашите поколения.

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.

Да живее България! Ура!

(Реч на цар Борис III при тържественото откриване на паметника на Шипка на 26 август 1934 г.)