Новини

Депутатите гласуват оставката на премиера Николай Денков

   
Депутатите гласуват оставката на премиера Николай Денков

Парламентът ще гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. Точката е първа в дневния ред на Народното събрание и е внесена от парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Ако днес депутатите приемат подадената вчера оставка, договорена в ротацията преди 9 месеца, настоящото правителство ще продължи да работи до избирането на нов състав. Гласуването ще се състои, след като вчера в 17 часа, ден по-рано, премиерът Николай Денков подаде оставка. На брифинг той заяви, че така спазва обещанието, което е дал при подписването на споразумението с Мария Габриел. 

Премиерът посочи, че до този момент изпълнява всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога е бил взривяван и вкаран в задънени улици. ГЕРБ – СДС предложиха на ПП-ДБ ново коалиционно споразумение, което обхваща пълен мандат от четири години и включва механизъм за вземане на решения в коалицията, както и ротация, но на 15 месеца. 

След това е на ход президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени сили и да връчи мандат на най-голямата. Това е ГЕРБ – СДС.

Като всяка първа сряда на месеца и съгласно правилника на парламента, парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред. От "Възраждане" са предложили депутатите да разгледат на първо четене промени в Закона за комисията за финансов надзор. Така ще се върнат в първоначалното състояние преди направените в закона промени от 2017 година, намаляване на възнаграждението на председател на КФН до 90 на 100 от това на председателя на парламента.

От "БСП за България" са предложили парламентът да обсъди първо гласуване в законопроекта за изменение на закона за социалните услуги. Предложението е за отпадане на условието пълнолетни лица с трайни увреждания да имат достъп и да ползват тази услуга, само ако са с определена чужда помощ. БСП предлагат асистентската подкрепа да се предоставя и на лица с трайни увреждания без определена чужда помощ.