Коментари

Борисов: България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа

   
Борисов: България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа

България може да каже, че е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа. Това каза лидерът на ГЕРБ през втория ден от конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

Макар и колебливо правителство, но много силен парламент. С боеприпаси, точно такива, каквито им трябват. И плюсът на това въоръжение е, че отива директно на фронта, тъй като украинските войници боравят именно с такова, обясни Борисов.

През този период диверсифицирахме България от руския петрол и руското ядрено гориво. И започнахме строежа на две нови мощности.

Мога да кажа, че се справяме добре.

Винаги сме били едно семейство. Заедно с нашите домакини от Румъния - само на 60 км от тази зала е Дунав мост 2, където стои опашка от тирове. И колегите от Австрия могат да отидат и да видят каква антиекологична и антизелена среда стои там. Това не е 21-и век, не е начинът, по който трябва да работи Европа. Каквито и избори и вътрешнополитически проблеми трябва да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите.

Днес ще се видя с канцлера на Австрия - мога да обещая, защото 3 г българската границата не беше сигурна. Но обещавам, че нашата граница ще бъде сигурна. И моля, защото нито Румъния, нито България заслужават на мостовете да стоят живи хора, без тоалетни. Екологичната катастрофа - това са работещи двигатели.

"Каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава след другите. Няколко години българската граница не беше надеждна граница на ЕС. Нито България, нито Румъния заслужава на границите с часове да седят живи хора", каза Борисов. 

Борисов подкрепи Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Еврокомисията, а тя му благодари.

Конгресът на Европейската народна партия ще продължи до 7 март. Главните точки в програмата са подготовка за изборите за Европейски парламент през юни, приемане на манифеста на ЕНП, както и избор на водещия кандидат на партията за председател на Европейската комисия. Очаква се Урсула фон дер Лайен да бъде водещият кандидат на ЕНП за ръководител на ЕК, обявяването ще се случи на края на конгреса.