Анализи Бизнес Новини

Бивш директор на Ел Би Булгарикум: Защо цените скочиха с 60%?

   
Бивш директор на Ел Би Булгарикум: Защо цените скочиха с 60%?

Поради действията на изпълнителния директор на “Ел Би Булгарикум” Ивайло Лилов, дружеството е потопено в хаос, а напрежението сред служителите ескалира, придобива радикално измерение и е обявена готовност за стачка. Това заявява в открито писмо бившият изпълнителен директор на дружеството Владимир Русев. 

По думите му настоящото ръководство е назначило петима души на средно възнаграждение от 3500 лв, докато от производствена база Видин напускат трима ключови служители заради ниските възнаграждения.

Посочените кадрови движения се случват на фона на увеличение на цените на крайните продукти с около 60%, увеличение на доставките на суровина с почти 50%, спад на продажбите с около 50%, двойно покачване на разходите за транспорт, препълнени до краен предел стелажи с трайни продукти в складовете и импровизация с палети за редене на прииждащата продукция, посочва още Русев.

Печалба или загуба

Той пише още, че към края на третото тримесечие, към която дата е отстранен борда, от който е бил част, дружеството е генерирало печалба от 3,848 млн. лв. "В редица свои медийни участия обаче, новият изпълнителен директор обяснява как дружеството е на 3 млн. загуба. Да подкрепиш с подобен аргумент отказа си за увеличаване на заплатите на колегите си при наличие на потвърдени от самия теб финансови отчети, сочещи възможности за това, издава тежка некомпетентност по отношение на разчитането на финансови данни. Или Лилов спекулира умишлено, представяйки въпросните цифри, или действително 7 млн. лв. са изчезнали някъде в рамките на последното тримесечие от годината, в което той се разпорежда с активите на дружеството", подчертава в писмото на Русев.

Кое наложи увеличението на цените?

Той пита още кое е наложило увеличението с около 60% на цените на крайните продукти на държавната млекопреработвателна компания, така че в един и същи магазин, 250 гр. масло на “Ел Би Булгарикум” ЕАД да струва 6,80 лв,, марка френско масло да е на цена 5,90 лв за 250 гр. и за същия грамаж марка немско масло да се продава на цена 6,20 лв.? И каква необходимост и пазарна логика налага цените на държавните ни млечни продукти да са значително по-високи от цените на френските и немските идентични продукти на българския пазар? 

Нали самият икономически министър предложи мерки за борба с инфлацията сред хранителните продукти, декларира желание за оптимизиране на дружествата към ДКК и се обяви за подобряване на конкурентоспособността на същите тези компании!?", пита реторично бившият шеф на “Ел Би Булгарикум”.