Анализи Новини

Диана Дамянова: Ако се стигне до служебно правителство, то няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков

   
Диана Дамянова: Ако се стигне до служебно правителство, то няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков

Избори две в едно биха се превърнали в референдум срещу ЕС. Такова предупреждение отправи в ефира на БНР пиар експертът Диана Дамянова.

Тя очаква да бъдат използвани от "Възраждане" като лозунг срещу Съюза. Дамянова е убедена, че трябва да се върви към ротация, постигане на някакъв тип договореност и връщане на конституционното мнозинство, за да бъде довършена съдебната реформа.

Пиар експертът очерта сценариите, по които ще се движи страната ни, ако се осъществи ротацията и ако тя не бъде извършена.

"Ако има ротация и се разберат по въпроса за регулаторите и управлението, Борисов ще отстъпи от крайните си искания от типа да се махнат Асен Василев и Тагарев. ПП-ДБ ще отстъпят от други неща. Ще се срещнат някъде по средата, ще подпишат нещо, което няма да е коалиционно споразумение. Властта ще бъде стабилна и ще бъде предадена по нормален път.

Борисов е прав, че гласуването на оставката на Денков трябваше да се направи така, че в българския народ да се създаде усещането за приемственост.

Остава въпросът в името на какво се прави това правителство – на оцеляване от войната или на довършване на съдебната реформа. Тук на сцената излизат две лица, които преди дни размениха реплики.

Това правителство би могло да бъде прието и ще влезе в учебника по история, ако осъществи поне частична съдебна реформа.А тези органи се променят със 161 гласа, което трите политически сили измислиха заедно.

В преговорите, които са се водили между Пеевски и Христо Иванов, очевидно Иванов е посочил своята листа за хора, които трябва да бъдат наредени в съдебната и прокурорската система. Пеевски това не го устройва по много причини. Тази работа се е размила. Тогава ние получихме т.нар. меморандум, в който изведнъж ДПС бяха изключени от властта.

Остава въпросът какво ще стане, ако направят правителство, но тези две момчета не се обединят в съдебната реформа. Съдебната реформа е осъществена на хартия в Конституцията, но промяната трябва да дойде през избора на органите в съдебната власт".

Дамянова не очаква, че в следващите десет години може да се постигне такова конституционно мнозинство в българския парламент.

"Това е последният прозорец с мнозинство от 161. Ротацията си заслужава заради втората голяма стъпка по пътя към съдебната реформа. Гражданинът Христо Иванов и гражданинът Делян Пеевски трябва да продължат да работят заедно.

Постигането на подобно мнозинство с Костадин Костадинов е абсолютно неприемливо".

Диана Дамянова прогнозира и какво би се случило, ако няма ротация и правителство.

"В този случай ще се създаде служебно правителство, което няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков, който е първи в списъка. Това правителство ще продължи да се движи в евроатлантическа посока. То няма да е заплаха за нашите западни партньори и би могло да бъде прието. Росен Желязков чертае за себе си една по-неутрална биография, която ще му помогне да направи и по-неутрално правителство".

Тя напомни за внесения на 5 март от ИТН законопроект, според който всички регулатори трябва да се избират с две трети, а на следващия ден са го оттеглили.

"Това означава, че на второ ниво се случват разни неща".

Дамянова прогнозира каква ще е ролята на президента Румен Радев в политическите събития.

"Смятам, че ще избере стратегията на приличното поведение. Ще се движи по промените в Конституцията. Ако Конституционният съд промени нещата, влизаме в още по-голяма неяснота.

Смятам, че няма да се стигне до връчване на втори мандат, защото това би означавало, че е изчерпано сегашното НС. Тогава ще отидем в най-тежкия вариант, при който ще има избори две в едно".

Тя не очаква да се стигне до драстични промени в правителството, ако се осъществи ротацията.

"Смяната на финансовия министър е червена линия, която ПП-ДБ няма да преглътнат".