Новини Светът

САЩ са разочаровани: Това не беше никаква контраофанзива, Украйна не послуша нашите военни стратези

   
САЩ са разочаровани: Това не беше никаква контраофанзива, Украйна не послуша нашите военни стратези

Отношенията между Украйна и САЩ се влошиха и има взаимно разочарование, пише американският в. „Ню Йорк Таймс“.

В Украйна вече над две години има пълномащабна война, която Русия започна на 24 февруари 2022 година, и изглежда отношенията между двете страни са достигнали най-ниската си точка.

За Пентагона раздразнението се свежда до един-единствен, повтарящ се проблем: американските военни стратези вярват, че Украйна трябва да концентрира силите си в една голяма битка наведнъж. Вместо това президентът Володимир Зеленски, който се зарече да прогони Русия от всеки сантиметър от Украйна, изразходва силите си в битки за градове, които според американски служители нямат стратегическа стойност.

Най-пресният пример включва битката за източния град Авдеевка, който попадна в руски ръце миналия месец. Американски служители казват, че Украйна е защитавала града твърде дълго и на твърде висока цена.

От своя страна Украйна е все по-обезсърчена, че американската политическа парализа доведе до недостиг на боеприпаси за войските на фронта. Тъй като всеки ден минава без нови доставки на боеприпаси и артилерия, а украинските екипажи разпределят снарядите, с които разполагат, моралът страда.

Смята се, че по време на лятната контраофанзива през 2023 година американските военни стратези са посъветвали Киев да съсредоточи всичките си усилия в една точка от фронта, но украинската армия не е послушала Вашингтон.

Освен това Украйна е разочарована от забавянето на трансфера на модерни оръжия на Киев, като изтребители или ракети с голям обсег. Въпреки това изданието пише, че не може да се говори за разваляне на военния съюз - ангажиментът и на двете страни остава твърд. Например, Съединените щати, въпреки липсата на финансиране, продължават да предоставят на Украйна всички разузнавателни данни.

Техният ангажимент остава солиден, тъй като всяка страна се нуждае от другата. Разузнавателната общност на САЩ все още предоставя значително количество информация в реално време на украинската армия за руски командни пунктове, складове за боеприпаси и други ключови възли в руските военни линии.

Изчисленията на САЩ показват, че броят на убитите или ранени руски войници от началото на войната е около 350 000, според американски служители. Русия също е загубила огромно количество оборудване.

Битката за Авдеевка беше тази, която американските военни стратези биха предпочели Украйна да води по различен начин. Бивш американски командир с тесни връзки с украинските въоръжени сили каза, че няма причина Киев да държи града толкова дълго, освен да обезкърви Русия от още войски и оборудване - жертви, които Москва е повече от готова да приеме, за да се похвали с победата накрая.

Разочарование е имало и за контраофанзивата на ЗСУ през 2023 година. Американски служители смятат, че генерал Залужни се е съгласил с американския съвет, но не е успял да убеди своя президент. Така че вместо една определяща битка, Киев разделя войските си, изпращайки някои на изток, а други на други фронтове, включително на юг. Контраофанзивата се провали. В Пентагона някои служители казват, че изобщо не смятат усилията от миналото лято за контранастъпление. В армията казват, че когато се стремите да атакувате навсякъде, може да се окаже, че не атакувате никъде – защото силите ви са разпръснати твърде слабо. САЩ са разочаровани, че украинците не са приели техните съвети.

Представители на Пентагона все още дават съвети относно военната кампания, която биха искали да видят през 2024 г. Трима американски военни заявиха в интервюта, че Съединените щати искат Украйна да съсредоточи ударите с голям обсег върху „излагането на Крим на риск“, или иначе казано – Кримския мост и прекъсване на руската логистика.

Без помощта на САЩ, фронтът в Украйна може да се срине тази година, пише още вестникът, позовавайки се на различни събеседници.