Анализи

Борисов не отиде на консултациите при Радев преди първия мандат

   
Борисов не отиде на консултациите при Радев преди първия мандат

ГЕРБ не каза публично на президента как вървят разговорите за ротацията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не отиде при президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 49-ото народно събрание. На "Дондуков" 2 влезе преговорният екип на ГЕРБ, воден от Мария Габриел. В него са още Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Лидерът на ГЕРБ трябваше да е там като председател на парламентарната дума.

И след кратките встъпителни думи на Мария Габриел обаче не стана ясно какво са се разбрали ГЕРБ и ПП-ДБ след двудневните преговори през уикенда. В неделя двете формации разговаряха над 11 часа, но запазиха пълно мълчание за това какво са се разбрали.

В публичната част от консултациите Габриел беше лаконична и от думите й също не стана ясно какво са се разбрали ГЕРБ и ПП-ДБ и дали ще има правителство или ротация.

"Вярвам, че сте видели, че за мен от самото начало е много важно да има диалог. Да се казват добрите, да се казват и критичните неща. И в този дух ще споделим с вас как протичат разговорите. За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на България. Ние има нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности. Заради това и за нас е важно да споделим с вас как протичат тези разговори. Още веднъж ясно заявяваме, че за ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позволи да се откроят общите неща и много ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различия, там, където ги има, и когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност", каза Габриел.

Публичната комуникация между партиите в последните седмици сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, каза президентът Румен Радев. Въпреки, че промените в правителството бяха планирани още преди 9 месеца. Въпреки наличието на силно спояващи фактори вътре в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше 2/3 дори, добави държавният глава.

Смятате ли, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени противоречията при сложните отношения между партньорите в коалицията, как преценявате темпа на преговорите с партньорите си и готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време, попита Радев.

Считате ли, че при евентуален провал на тези преговори мандатът ще бъде върнат неизпълнен, или ще търсите и друго мнозинство и партньори. Или ще се предложи управление с друг мандат, попита още президентът. Но поне публично не получи отговор на въпросите си за намеренията на ГЕРБ.

Премиерът акад. Николай Денков подаде оставка на 5 март и тя беше гласувана още на 6-и, макар и в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на вицепремиера в оставка Мария Габриел, която трябва да застане начело на правителството след ротацията.

По-късно днес държавният глава ще разговаря с ПП-ДБ и ДПС, а утре са срещите с "Възраждане", БСП и ИТН.