Коментари

ГЕРБ и ПП-ДБ имат първи вариант на списъка с министрите, но още ще го обсъждат

   
ГЕРБ и ПП-ДБ имат първи вариант на списъка с министрите, но още ще го обсъждат

Ако първия мандат не се реализира, вероятно отиваме на избори, предупреди Денков

След над общо 15 часа преговори, продължили в събота и неделя, ГЕРБ и ПП-ДБ все още не са се разбрали за законодателната и управленската програма за следващите девет месеца, нито за състава на новия Министерски съвет.

"Има още работа по преговорите. Както знаете, освен споразумението, по което работихме вчера и онзи ден, трябва да уточним също законодателната програма. Не е започнала работа, имаме първи вариант на списъка, но трябва да се работи по него заедно. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и, разбира се, съставът на Министерския съвет, така че докато не бъде завършена цялата работа, ние нямаме краен документ, около който да се съгласим", каза акад. Николай Денков след консултацията за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

За преговорите премиерът в оставка коментира, че били конструктивни и трябва да продължат със същото темпо, за да приключат максимално бързо и да се премине към решения.

"Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията и че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори. Това не е добър вариант, но може да се окаже единствения възможен, ако не можем да се разберем, че реформите, промените, правосъдната система, борбата с корупцията трябва да продължат", разказа академикът за закритата част.

По-рано днес на консултация при Радев се яви и преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не дойде с тях. "За мен не е важно в какъв е точно форматът на преговорните екипи. Това, което в важно, е преговорите да продължат конструктивно, ефективно, както беше вчера и онзи ден", посочи премиерът в оставка.

На въпрос дали е оптимист за развоя на преговорите той отговори: "Както винаги, аз съм умерен оптимист, когато има ясни задачи, ясна логика. Нещата вървят за момента".

По време на откритата част на срещата Радев попита представителите на ПП-ДБ дали биха потърсили друг формат на управление, ако не се договорят с партньорите от ГЕРБ и първият мандат е неуспешен. "Не. Това, което очакваме, е да намерим съгласие и, както многократно съм казвал, това съгласие би трябвало да доведе до реализацията на първия мандат. Ако ние не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори", каза Денков пред медиите.

Повече от час продължи закритата част на срещата на ПП-ДБ и президента. При него се явиха лидерите Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Даниела Божинова, както и Денков. От ГЕРБ останаха за по-кратко - около 40 минути.