Анализи

Лекарският съюз е против лесния достъп на гражданите до пациентското им досие

   
Лекарският съюз е против лесния достъп на гражданите до пациентското им досие

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу предложените от Министерството на здравеопазването нормативни промени, които целят да улеснят достъпа на хората до електронното им пациентско досие. В момента достъпът става само чрез квалифициран електронен подпис, а само 10% от хората имат такъв, поради което масово нямат достъп до медицинската си информация и не знаят какво се “отчита“ като прегледи и хоспитализации на няхно име.

От Лекарския съюз обаче определиха предложеното от МЗ решение като несигурно, необмислено и се обявиха против него.

“Няма гаранция за сигурността на личните данни на пациентите ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация“, смятат от съсловната организация на лекарите.

Въпреки че в предлагания от МЗ вариант опцията сдвояването на пациентското досие с мобилно приложение да се прави от личния лекар е само една измежду няколко и е с изричната уговорка, че това ще се прави при техническа възможност, БЛС определи като “неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес“.

“Съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените  услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име“, казаха от Лекарския съюз.

Оттам заявяват, че отказват да носят отговорност за изтичането на чувствителна информация и смятат предложените промени в Наредба № Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и са против въвеждането им.