Новини

Какво не знаехме за патриарха - разкази на негови близки

   
Какво не знаехме за патриарха - разкази на негови близки

Разказ как дядо Неофит придружаваше Иван Костов при папата, въпреки подкрепата на правителството на ОДС за алтернативния синод и как издействаше от Римо-католическата църква мощи - на Свети Георги в Русе, на Свети Климент в Софийската митрополия

За свещениците на Софийска епархия партиарх Неофит беше и нашия пряк духовен ръководител. Един човек, от когото винаги струеше кротост и една тиха радост. Стараеше се по възможност никого да не обиди и да не ощети по някакъв начин, беше много внимателен спрямо всички. Това разказа за покойния патриарх Неофит йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир, пред Нова тв.

Йеромонах Никанор
Йеромонах Никанор 

Винаги съм бил впечатлен от неговото смирение. Той беше много скромен в начина си на живот. Но и смирението - той в нито един от въпросите не е подхождал от позицията Аз съм. Беше му много трудно. По време на своето управление на Софийската епархия той имаше един или два случая, в които все по-крути мерки и те пак бяха на минималната страна на наказанията, разказа отец Никанор. Когато определени разколнически настроения възобладаха, когато нашата православна църква не отиде на Всеправославния събор, започнаха да се не съобразяват с епархията, да правят частни манастири, той спря всичко това, наказа когото трябва, покани всички да се явят в епархията, въведе ред, разказа още той. Преди да накаже, той милваше. След като наказваше - пак милваше. И отлагаше момента, в който да вземе такива мерки, каза още отец Никанор.

Моите спомени са от 1991 г., когато той беше първия ректор на Богословския факултет. Беше нашият духовен отец, наставник, административен ръководител. Личността му съчетаваше едновременно академичност и духовност. Успяваше да убеди и привлече към правилното мнение чрез тази откритост, доброта, чрез туширане на противоречия и спорове, да създаде атмосфера на общност и консолидиране, разказа богословът доц. Костадин Нушев.

Доц. Костадин Нушев
Доц. Костадин Нушев 

Тези неуредици в Софийска епархия - той създаде един съвет от монаси и игумени в епархията, които, като орган на митрополита, да дават съвети и да показват добрия пример как се спазват монашеските устави, а не да наложи чисто административни наказания за тези монаси, разказа още доц. Нушев.

Смъртта на Негово Светейшество е изключително скръбно действие. Той е една изключително емблематична личност за новата история на Светата ни църква. Той е с много таланти, изключително надарен певец, композитор, добър богослов, изключителна личност, разказа Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан 

Смирен, вдъхновен от бога, приемането на монашество, духовната връзка с починалия патриарх Максим, негов старец става блаженопочиналия бивш нюйоркски митрополит Геласий, и преминава през всички длъжности - протосингел на Софийска митрополия, викарий на софийския митрополит, главен секретар на Светия Синод, председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм "Св. Ал. Невски".

Ще го запомня с неговата доброта, искреност, той ни вдъхнови да тръгнем по нашия духовен път, благодарение на прекрасното богослужение като ректор на Духовната академия, с негова подкрепа като патриарх се осъществи нашето митрополитско благослужение, разказа митрополит Йоан.

Докато дядо Неофит е русенски митрополит, започва строежа на повече от 10 храма на територията на русенската епархия.

Тази откритост към медиите - още в началото на прехода, през 90-те години, като ректор на Духовната академия, той започва да отваря църквата за медиите, за да комуникира цялото общество с църквата и чрез медиите, разказа още доц. Нушев. И напомни, че дядо Неофит е създал комуникационен отдел и в Светия Синод.

По негово време започва процесът по обновление на църквата, всички проекти за реставриране на много храмове, обновлението на манастирите в Софийската епархия.

Когато сме имали много трудни моменти да убедим хората от страна на правителството в нещо, винаги откликваше, молех го с неговия авторитет да въздейства, никога не е отказвал, допълни йеромонах Никанор. Приемаше министри и председатели на държавни агенции и постигахме добри резултати в диалог с тях, допълни той.

Беше интересно, защото в момента, в който беше избран патрийрх Неофит, горе долу по същото време беше избран и папа Франциск. И имаше сравнения. Той е много интересен случай на една дипломация, която обаче не е показна и демонстративна, допълни доц. Нушев. И напомни как още по времето на правителството на ОДС и Иван Костов, когато имаше демонстративна подкрепа за алтернативния синод, но винаги при посещенията за 24 май на делегацията при римския папа, винаги дядо Неофит, като русенски митрополит, съпровождаше министър-председателя на тези срещи, разказа още той. И сподели, че още тогава се чудел как правителството уж подкрепя алтернативния синод, а пред папата Костов бил придружаван от дядо Неофит.

Даже издействаше от Римо-католическата църква мощи. Дори в един момент му подариха в Русе мощи на Свети Георги. А след посещението на папа Франциск през 2019 г. виждаме как Софийска митрополия получи светите мощи на Свети Климент и на други светци, които са били епископи на Сердика. Това е църковната дипломация, свързана с почитта към общите светци, допълни още разказа си доц. Нушев.

За мен заветът на патриарх Неофит е прославлението на мощите на Свети Патриарх Евтимий, което той направи в дните преди да постъпи в болница през октомври 2023 г. Той иска да каже, че като патриарх завърши своя път, създавайки един нов празник в календара на БПЦ, свързан с прославлението на мощите на Свети Патриарх Евтимий, откриването им в Бачковския манастир. И оттук нататък всяка година, когато ще се чества този празник, това е духовната връзка между патриарх Неофит и Свети Патриарх Евтимий, допълни доц. Нушев.