Новини Спорт

Заради 5 тайни вота се задава най-дългият конгрес на БФС

   
Заради 5 тайни вота се задава най-дългият конгрес на БФС

Конгресът на БФС днес може да счупи всички рекорди по продължителност, което в крайна сметка ще обърка всичко, колкото се отнася до вота за изпълком. Заради регламента на общото събрание може да се стигне до невероятните пет тайни вота, което при продължителност от близо 2 часа за гласуване и преброяване ще побърка делегатите. Проблемът е, че в поканата е вписано, че и оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде приета или отхвърлена с тайно гласуване. При положение че се приеме, тогава следва втори таен вот за президент. При сегашното положение на нещата много вероятно е да се стигне до балотаж и така стават три тайни гласувания. Вече при избран президент той предлага 14 имена за изпълкома, като обаче залата може да издига и други. Така идва четвъртото гласуване. През последните години то никога не е завършвало от раз и може да се стигне и до още един вот, за да се попълни управата този път по броя на събраните гласове. И като се стартира в 10,30 часа, най-вероятно окончателният състав на управата ще бъде избран дори около полунощ.

Като се добавят един куп спорове, преди да се стигне въобще до стартиране на работата, времето наистина ще е доста. Със сигурност ще има предложения журналисти да бъдат допуснати до залата на конгреса, за да може да се снима всичко. Иначе от БФС обявиха, че ще има директно предаване на заседанието по канала на съюза в ютюб. Така ще има един куп безсмислени гласувания, преди да започне същинската работа.

Със сигурност и отчетът на БФС ще продължи поне час, след което ще има и време за изказвания. Колкото и да е кратко времето за тях по регламент, ако се запишат 20 човека по 3 минути, си е час. Тотално изравняване на силите. Букмейкърите също тотално са объркани преди вота.

Дори единият пусна опцията, че оставката на Борислав Михайлов няма да бъде приета при коефициент 20. Да бъде оценена на 1,01, което означава, че със сигурност това ще се случи. При единия букмейкър фаворит, но с малко е Георги Иванов-Гонзо с 1,73. След него са Михаил Касабов с 2,00 и Димитър Бербатов с 2,75. При другия Бербатов продължава да е начело с 2,50, Гонзо е с 2,75 и Касабов е с 2,80. Това означава, че играчите имат шанс за арбитраж. Но трябва да си избере двама от претендентите. Ако заложи еднаква сума за тях, със сигурност ще излезе на печалба.

БФС е изпратил делегатски карти и одобрил представителите на 493 клуба за общото събрание, стана ясно окончателно вчера, както "24 часа" предвиди. Със сигурност те ще бъдат по-малко, защото е работен ден. Предварително бяха публикувани имената на 540 клуба, които имат право да участват на конгреса, но след това се оказа, че доста от тях са с проблеми. Най-разпространеният е, че в управата им фигурират хора, които заемат длъжности в други клубове, което е забранено по закон.

Окончателната бройка означава, че са необходими 247 делегати, за да започне конгресът и да са се регистрирали и присъстват в залата. Толкова ще е минимумът и за избор на президент, но това число ще се промени след окончателната регистрация. По принцип може да има и закъснели.

Както е известно, кандидатите са седмина, като почти сигурно е, че единият от тях Георги Захариев ще се откаже, след като попадна в предложението за изпълком на Георги Градев. Но ще използва своите 5 минути пред конгреса, за да може да агитира. На предишния конгрес той излезе на трибуната само да заяви, че подкрепя Димитър Бербатов. Сега обаче смени лагера, както и самият Градев, който дълго време бе съветник при Бербатов.

Друг от претендентите Манол Иванов пък избра часовете преди конгреса да обяви своите кандидати за управата. Към него се присъединиха Николай Илиев и Петър Курдов. Бившият капитан на "Левски" Илиев бе в екипа на Любослав Пенев, когато той бе кандидат за президент на БФС. При Манол Иванов отива и Руслан Вуцов, големият син на Иван Вуцов, легендарния ръководител в родния футбол. Така за първи път в историята предварително се знаят почти всички, които ще бъдат предложени за управата на футбола. 

Тоталното мълчание на политическата класа по отношение на футбола продължава с пълна сила. При наличията на толкова разногласия около (не)коалицията вероятно на всички не им е до футбол в момента.

Единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепата си за Стилиян Петров със снимка в социалните мрежи. На мача са били Христо Йовов, който е един от шефовете на "Левски", и Валери Божинов.

Стилиян Петров никога не е крил, че е разговарял с доста политически фигури по различни въпроси. На последната пресконференция той подчерта, че в България има доста изчанчено мислене по някои въпроси. За това говорят и коментарите на много хора, след като и той публикува снимката на своя профил.

Така реално в битката влизат главно градоначалници. Тези на Пловдив и Благоевград са зад Бербатов. Мездренският градоначалник е при Петьо Костадинов, където е и кметът на Черноочене.

Има обаче голяма вероятност Борислав Михайлов въобще да не се появи в залата за последната си изява като президент на БФС. Подалият оставка след близо 20 години шеф на футбола е болен и според някои едва ли ще успее да се вдигне от леглото. Михайлов дори е пропуснал купона за новородената си внучка, която синът му Николай направи в сряда вечерта в столичен клуб. Малката Борислава е кръстена на дядо си. Пловдивският "Ботев" отново изуми всички, като пусна анкета на страницата си във фейсбук за кого да даде вота си представителят на клуба. От ръководството на тима гарантирали, че ще бъде изпълнено желанието на феновете.

Пловдивчани се опитаха да направят преди дни и официална дискусия с кандидатите за президент, но не им се получи. Те бяха поканили фаворитите на стадиона си, но така и никой не се озова на поканата. В крайна сметка се стигна и до още по-модерното предложение да се направи анкета сред феновете. Реално много клубове от професионалния ни футбол си траят също като политиците за кого смятат да гласуват.

Единствените два отбора, които официално издигнаха кандидат, са "Славия" и "Пирин". Всички останали разчитаха на аматьорски отбори, като зад Манол Иванов застана и една детска академия. Зад друг пък бе член, който в момента не участва в първенството.

В България всички клубове имат право на глас, което означава, че аматьорите избират президента при всички положения. Това бе въведено от Иван Славков, като Батето обяви, че така е във ФИФА, УЕФА и МОК.

В нормалните държави Професионалната лига е отделена от съответната федерация и взема решения самостоятелно. В България само се говори за това, като никой не е реализирал подобна идея. Ако това се случи, футболният съюз ще се лиши от доста от приходите си. Сега там влизат всякакви глоби и дори процент от телевизионните права. Финансовото състояние на БФС не е добро, твърди източник на "24 часа". Дори са били взети заеми от банки, за да бъдат платени заплатите на служителите.

Това е нормално, след като националите ни не са се класирали на голямо първенство от 2004 година насам, или вече 2 десетилетия. А големите пари идват точно по тази линия. И в целия този хаос около конгреса първенството на България продължава. По време на заседанието ще се играят два двубоя от елитната ни група. В първия "Берое" приема "Ботев" (Вр), а след това ще е "Черно море" - ФК ЦСКА 1948.