Анализи Новини

Новите дизелови двигатели са по-чисти от електромобилите

   
Новите дизелови двигатели са по-чисти от електромобилите

Неизкопаемото дизелово гориво HVO 100 се прави от биологични отпадъци и отпадъчни материали и намалява до 90 процента от емисиите на парникови газове

Съобщенията на няколко производителя, че те ще запазят гамата си от двигатели с вътрешно горене, в това число и дизеловите, идва да ни подскаже, че електрификацията не върви толкова добре, колкото очакваха чиновниците от Брюксел.

Автомобилни производители, като Mercedes, BMW и Skoda обвързват тези си решения с реални пазарни събития, като също отварят първите възможности за т.нар. климатизиран дизел HVO.

Това ново гориво ще бъде налично от април, тази година. За целта Германия се обедини по отношение на новия дизел със страни от ЕС като Италия, Белгия, Норвегия и Дания. Става дума за дизеловото гориво HVO 100, което е произведено от възобновяеми и устойчиви ресурси. Числото 100 означава, че това е най-чистата форма на дизела.

Неизкопаемото дизелово гориво HVO 100 се прави от биологични отпадъци и отпадъчни материали и намалява до 90 процента от емисиите на парникови газове в сравнение с конвенционалния дизел“, съобщава известният блог „Mercedes-Fans.de“ .

По отношение на въздействието върху климата, дизеловите коли, задвижвани с HVO (така нареченият нов биодизел), всъщност са по-екологични от електрически автомобили в зависимост от текущия микс от електроенергия.