Новини

Започнаха последни разговори за кабинет, 3 часа имат Габриел и Денков да се разберат отива ли си Тагарев

   
Започнаха последни разговори за кабинет, 3 часа имат Габриел и Денков да се разберат отива ли си Тагарев

Последният кръг преговори за ново правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха в сградата на парламента. На преговарящите екипи, водени от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и министър-председателят в оставка Николай Денков им остават три часа да се разберат.

Мария Габриел даде ултиматум, че разговорите приключват в 12 часа и тя ще върне на президента Румен Радев изпълнен или празен мандат още днес.

Споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ са заради състава на Министерския съвет. Като в понеделник вечерта те приключиха безрезултатно.

Както "24 часа" писа споровете са за четирима министри, които ГЕРБ предложиха в понеделник - Деница Сачева, Христо Гаджев, Жечо Станков и Росен Желязков. Те бяха включени в списък на министрите, който ГЕРБ одобри в понеделник сутринта. Твърденията на ПП-ДБ, включително и от Николай Денков, са че списъкът не е бил предварително съгласуван.

Големият конфликт обаче е дали да бъде сменен министърът на отбраната Тодор Тагарев, научи "24 часа". ГЕРБ са категорични, че министърът на отбраната трябва да бъде сменен от техния Христо Гаджев, защото не се справя с работата си. ПП-ДБ обаче твърдо искат Тагарев да остане на поста си.