Анализи

ГЕРБ не изключва кабинет, но иска лично извинение към Габриел

   
ГЕРБ не изключва кабинет, но иска лично извинение към Габриел

ГЕРБ искат лично извинение от "Продължаваме промяната - Демократична България” към вицепремиера и външен министър Мария Габриел заради квалификациите към нея по време на вчерашната пресконференция на ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му трудно ще направи стъпка назад, дори при извинение от ПП-ДБ. След отсъствието си от преговорите, Борисов се яви с цялата си парламентарна група тази сутрин на брифинг в Народното събрание. 

"Призовавам ги веднага да се извинят. Има път назад - но той минава през това дали Габриел ще приеме извиненията. Аз ще говоря с моята група, за да видя дали те ще се съгласят. (...) Не искам среща, защото те се държат невъзпитано. Ако вие присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи стъклени шишета на масата, ще искате ли такива лидерски срещи?", възмути се Бойко Борисов. 

Той добави, че ГЕРБ все пак още искат да има правителството, но че въпросът е как ще се вземе този завой след вчерашния взрив на преговорите. Ако ГЕРБ не получат гласовете на ПП-ДБ за проектокабинета си, ще гласуват "с БСП, с Възраждане, с когото искат".  Мария Габриел, която водеше преговорите с ПП-ДБ, заяви, че очаква извинение за "епитетите и обидите" от вчерашната конференция на ПП-ДБ. 

Тя се обърна към министрите в проектокабинета си, 11 от които снощи си направиха отвод, и им напомни, че са поели ангажимент. "Тяхно право е да си подадат отвод, но вярвам, че всички разбираме, че в този момент това може да бъде разтълкувано и по друг начин",каза Габриел. 

Бойко Борисов обяви, че ПП-ДБ са "показали истинското си лице". Според него техните изявления от вчера са в нарушение на договорката за ротация. Той отново каза на министрите, че пътуват през цялото време. 

Лидерът на ГЕРБ посочи, че лично е говорил със съпредседателя на ПП Кирил Петков за ротацията. "Листът ми е на бюрото", твърди той. 

По повод недоразбирането с ПП-ДБ за смяната на кадрите в службите Борисов каза, че българските служби са "изключително добре интегрирани с нашите международни партньори".

Единственият съществен спор между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ е бил относно министъра на отбраната Тодор Тагарев, твърди Борисов.

"Снощи разбираме, че не искат да са министри. Много е трудно вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламира, и затова вчера направихме абсолютно същото, което те направиха преди една седмица (б.а. когато Денков си даде оставката скоростно на 6 март)", каза Борисов. 

Твърденията на ПП-ДБ, че е имало неразбирателство за мнозинствата, които може да се сформират с участието на ДПС, Борисов обяви за "лъжи и спекулации".

Лидерът на ГЕРБ твърди, че ПП-ДБ са по-близки от тях с ДПС на практика. "Нито съм адвокат на ДПС, нито искам да коментирам дружбата на ПП-ДБ с ДПС. Само ви уверявам, че тя е много по-голяма от нашата", каза той. 

По думите му ПП-ДБ са поискали в коалиционното споразумение да се забрани евентуално мнозинство само с "Възраждане", а БСП да остане опция. Според него няма как ГЕРБ да се съгласи на тези условия заради решението си на конгрес да не се коалират с БСП.