Новини Реакция

Илина Мутафчиева напусна Зелено движение, остава депутат от ДБ

   
Илина Мутафчиева напусна Зелено движение, остава депутат от ДБ

Напуснах "Зелено движение", защото ни спускаха еднолични решения, без санкция на националните ни органи за това как да гласуваме.  Това заяви пред OFFNews депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Илина Мутафчиева в кулоарите на Народното събрание. "Зелено движение" е в състава на коалицията ПП-ДБ. Депутатката е обявила решението си преди малко повече от месец. Мутафчиева обясни, че факторите за напускането ѝ са множество - тя вижда зелените политики не само като тясно природозащитни, а като политики за климата, образователни и социални политики и т.н. 

"В няколкото месеца, след като продължих да бъде в "Зелено движение" с новото ръководство, те решиха, че може да ни спускат еднолични решения, без санкция на националните ни съвети за това как да гласуваме", каза тя.

Тя определи това като неконструктивно поведение. Мутафчиева посочи, че е била на 18 години, когато е влязла в партията.  На въпрос дали напускането ѝ е свързано с учредения през февруари от Владислав Панев клуб "Ускорение" с цел да се дават нови законодателни идеи на управляващото мнозинство, Мутафчиева отговори: 

"Не, по-скоро "Ускорение" е някакво пространство, което вярвам, че ще даде нещата, които не можех да видя в "Зелено движение". Това е клуб за взаимодействие на хора с обща реформаторска визия за бъдещето на равни начала."

Илина Мутафчиева остава в парламентарната група на ПП-ДБ като депутат от "Демократична България". В момента съпредседатели на изпълнителния съвет на "Зелено движение" са Даниела Божинова и Тома Белев. Начело на контролния съвет са Иван Велов и Ивайло Попов.  По-рано днес "Зелено движение" обяви, че няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ - въпреки заявките на ПП и на ДБ, а и на ГЕРБ за възобновяване на преговорите и възможен мандат.