Новини Реакция

''Зелено движение'' няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

   
 \'\'Зелено движение\'\' няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

"Зелено движение", част от "Продължаваме промяната-Демократична България", не подкрепя предложения от Мария Габриел кабинет и няма изобщо да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

Това съобщиха във Фейсбук страницата на партията на фона на стъпката назад, която днес направиха и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС и очакваното се подновяване на преговорите за общ кабинет.

"Националният съвет на ПП Зелено движение поддържа решението на Националното събрание на партията от 2021 г., че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ."

В позицията се посочва още, че в хода на преговорния процес не са били подкрепени предложенията на "Зелено движение" за ангажименти в законодателната програма.

"Силно сме обезпокоени от пълното отхвърляне на Тодор Тагарев като кандидат за министър на отбраната по време на преговорния процес, отказа на ГЕРБ от фиксиране на срокове за реформи в службите и съдебната власт и пълзящата путинизация на българската политика."

От "Зелено движение" дават заявка, че биха подкрепили проектокабинет, но само при ясни заявки за антикорупционна и природозащитна политика.

В 49-ото НС "Зелено движение" има четирима представители - Даниела Божинова, Васил Тодев, Владислав Панев и Илина Мутафчиева. Ако все пак ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумеят за общо управление, дори без подкрепа от ДПС, биха имали достатъчните 128 гласа за избиране на правителство.