Коментари

Асен Василев: Извинявам се на Мария Габриел в личен план, но не става за премиер

   
Асен Василев: Извинявам се на Мария Габриел в личен план, но не става за премиер

Ако Мария Габриел се е почувствала засегната от прилагателните, които употребих в лично качество, може и да се извиня. Но в качеството й като кандидат за министър-председател, мисля, че това, което тя направи, е абсолютно недопустимо.

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" и финансов министър в оставка Асен Василев пред БТВ.

"Мафиотското" е да обявиш състав на кабинет, който не е съгласуван. Най-честното щеше да бъде да каже, че не го е съгласувала, когато камерите бяха там при президента, но не го направи. Тя го обяви с идеята, че този състав на кабинета е съгласуван и прием, и че министрите знаят кои са другите министри в кабинета. Това какво поведение е? Това не е честно поведение към българските граждани, със сигурност не е честно поведение и към преговорния екип, и към министрите, които тя обяви в този състав на проектокабинета.

Относно извинението - в качеството й на кандидат за премиер тази нейна постъпка е напълно недопустима, и показва липса на лидерски качества, липса на възможност да запазиш хладнокръвие, когато си под голямо напрежение, липса на възможност да устоиш на натиск, и да вземеш правилно решение, каза още Василев.

На жената Мария Габриел се извинявам, ако се е почувствала засегната, допълни финансовият министър в оставка.

На въпрос дали ПП ще се върнат на масата за преговори, Василев отговори, че те не са ставали от масата за преговори. ГЕРБ-СДС станаха от масата на преговорите. Имаше още 7 дни в рамките на мандата за преговори. Не разбрахме откъде дойде това бързане и тези крайни срокове при условие, че Конституцията даваше цяла седмица за преговори. Трябва да обсъдим всичко в Националния съвет на ПП, и да видим края - защото това, което се случи с този първи мандат.

Не можех да повярвам на това, което се случва - такова нещо в българската политика не се е случвало - да обявиш кабинет без министрите да знаят кои са другите министри в него, обясни Василев.

Г-жа Габриел ще изтегли ли този кабинет, или ще чака да се гласува в парламента, попита съпредседателят на ПП.

Както казах, Габриел, според мен, не може да бъде министър-председател на България. Не може заради тази постъпка, която показва пълна липса на лични качества за премиер. Тя зачеркна първия мандат. Шанс за преговори за в първия мандат вече няма, трябва да гледаме напред към втория мандат, каза още Василев. Ние седяхме до последно, имаше още 6 дни да се преговаря в първия мандат, ясно заявихме, че с първия мандат искаме да има правителство, но не може да се подхожда така към държавата и да си играеш така със съдбините на България.

За нас мандат с Габриел като кандидат за премиер е напълно зачеркнат.

Ние сме в началото на напълно нови преговори в момента. Нека да спрем с шегите за това Борисов да бъде премиер в наш мандат за съставяне на правителство, допълни Василев.