Бизнес

Компания на Мъск показа как парализиран мъж с чип в мозъка играе шах

   
Компания на Мъск показа как парализиран мъж с чип в мозъка играе шах

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" показа как първият човек с имплантиран в мозъка чип играе шах онлайн.

29-годишният Ноланд е парализиран от раменете надолу след автомобилна катастрофа, а сега свободно движи курсора на мишката само със силата на мисълта.

"Операцията по имплантиране на чипа беше супер лесна", споделя Ноланд, който е изписан от болницата ден след интервенцията.

За успешната интервенция Мъск съобщи преди месец. Тогава той обясни, че пациентът е в състояние да движи компютърна мишка с мисълта си.

"Има добър напредък и изглежда пациентът се е възстановил напълно, без неблагоприятни ефекти. Пациентът е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл", съобщи Мъск в социалната медийна платформа "Екс", известна преди като "Туитър".

Предприемачът каза още, че "Нюралинк" сега се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката.

"Нюралинк" успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, казаха от "Нюралинк". От компанията обявиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Илон Мъск има големи амбиции за "Нюралинк", казвайки, че компанията ще улесни бързото хирургическо поставяне на своите чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Компанията "Нюралинк", която беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверки по отношение на протоколите й за безопасност.