Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

18-24 март 2024

„Българийо, майко моя, в какъв ли гиздав мундир ще те представят на парижкото изложение и дали там ще може да те познае твоето чедо, о, моя простичка и бедничка, и хитричка, и умничка, и набожна, и безбожна, и измъчена, и наплашена, но и храбра Българийо!“. 

(Тези чудни слова са последните, които Алеко Константинов е казал преди да бъде убит, пише в книгата си „Млади и стари“ д-р Кръстьо Кръстев, първият български литературен критик с европейска диплома)

Преговорите ще продължат 

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност. Това каза в "Панорама" вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Ротация или избори?

Габриел потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, но отказа да влезе в детайли, докато разговорите окончателно не приключат. Обясни, че с връщането на изпълнения мандат на президента е дала шанс преговорите да продължат до последния момент. По думите й Николай Денков е подал оставка без предупреждение

"По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание. Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време", посочи Габриел.

За състава на Министерския съвет

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име. Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори“. Нямам нищо лично против министър Тагарев, каза още Габриел.

 

За отношенията с ДПС

Няма ангажимент по отношение на ДПС да участва в управлението, но един от текстовете в споразумението, свързан с регулаторите, е бил съгласуван между Кирил Петков и Делян Пеевски, обясни Габриел.

 

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение до момента е в обем от 14 страници и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление"Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет".

 

За извинението от Асен Василев

Габриел посочи, че не иска лично извинение от финансовия министър в оставка: "Искам извинение за всички онези жени, майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя".

Ще се съберат - все едно, че нищо не се е случило

Това, което се случва, е една истинска какофония. Но то трябваше да се очаква, защото сближението и взаимодействието, еднопосочното действие в рамките на тази сглобка или (не)коалиция нямаше стабилна основа. Нямаше съвместимост – нито идейна, нито дори личностна между лидерите на формациите. Така че съвсем естествено се стигна дотук. Но не зная дали това е последното нещо, което ще видим и чуем, или ще има и други неразбории в бъдеще. Според мен те ще се съберат - все едно, че нищо не се е случило. ПП няма да целунат ръка, но ще извървят пътя на сближението. Борисов ще им прости великодушно, защото и той е заинтересован от това. 

Несериозно е да се тълкува устава на БСП, че Нинова има право на нов мандат – тя може да стои и по-дълго от Путин начело, но от това само ще се топим като ланския свят. Бих искал единение на левите сили – така, както направиха на местните избори около Ваня Григорова в битката за София. Обединихме се и получихме добър резултат. Да не кажа, че може и да сме спечелили тези избори, както показват сега делата във връзка с резултатите. Но не виждам такава нагласа. По-скоро тенденцията за цепене и деление продължава. (Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 г., из интервю в „24 часа“)

Всички искат властта 

ПП-ДБ имат претенции, които са напълно неадекватни на гласовете, които имат, да управляват еднолично. Употребяват инструменти, като например, искане от външните фактори да натискат потенциалния им коалиционен партньор, да го плашат с "Магнитски", с игнориране на ГЕРБ в международен план, с репресии върху ключови фигури. Всички искат властта. Бойко Борисов е един от факторите, който ще реши в крайна сметка кое му е по-добре. ПП-ДБ имат по-голям интерес от избори 2 в 1. (Татяна Дончева, БНТ)

Не ви е срам от самите вас

Нямате мандат да се подигравате с хората. Ако не можете да бъдете професионални политици - вървете си! Вие не уважавате себе си и затова не уважавате и гражданите. Заплашвате ги с избори. Защото смятате, че те няма къде да отидат - така или иначе ще гласуват пак за вас. Превърнахте изборите и управлението на държавата в игра с нулев резултат - изнудвате и ощетявате обществото, за да поддържате собствените си привилегии на власт. 

Не сте за Магнитски - за шамари сте! Когато видите дебелия край - озъртате се за европейски избори, да бягате в Брюксел. Около нас светът гори, а вие подлагате динени кори на държавата. Страх ви е от Москва, от Брюксел и от Вашингтон, а не ви е срам от самите вас. Обсебени сте от егоизъм, злост и алчност. Налага се да се смирите - стигнали сте до ръба! (Огнян Минчев, фейсбук)

Задкулисни маневри в сглобката

Живеем в страната на чудесата. Най-голямата политическа сила ГЕРБ се държи като опозиция, нищо, че се води част от (все още) управляващата коалиция. Партия, която уж не е част от властта - ДПС, се натрапва като незаобиколим стожер на коалицията, задава дневния ред и спуска директиви за управлението. ПП-ДБ всячески се мъчи да удържа "сглобката" - в името на реформите. ГЕРБ и ДПС в синхрон също се трудят неуморно по реформите, но май с идеята да ги отлагат в безвремието и да им пилят зъбите.  (Из коментар на Юлиана Бончева в „Сега“)

Незапомнен позор 

Резилът, който спретнаха на държавата политиците от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, няма аналог в съвременната българска история и това нанася непоправими щети върху имиджа на страната ни. Всичко, което се случва на политическата сцена днес, е повече от отвратително - свидетели сме на тотално отсъствие на политически и човешки морал, на липса на достойнство и елементарна човешка етика. Това написа главният редактор на Епицентър Валерия Велева в отговор на писмо до нея от бившия министър, депутат и дипломат Меглена Плугчиева, в което тя призовава „всички медии да бойкотират отразяването  на недостойното политическо зрелище, което се разиграва и държи целия народ като заложник“.  Според Велева обаче „медиите не могат да си затворят очите и да загърбят основната си мисия - да отразяват процесите в обществото“.

Размяна на „любезности“

Бойко Борисов: Аз съм лидер, те са пет-шест, идват на среща и започват да се нахвърлят. Те нямат култура да водят преговори. Да не обиждат, да използват епитети. За какво да ходя пак на срещи и да гледам как Кирил Петков чупи шишета в масата. Правителство с втори мандат не може да има. Няма да се откажем от Мария Габриел.Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет.

Асен ВасилевМария Габриел е най-новото и най-красивото лице на мафията в България. Тя не може и не трябва да бъде премиер. 

Деница Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър. Той не трябва да участва в българската политика. 

Владислав Горанов: Следващият министър-председател трябва да е лидер на партия, а най-подготвен е Бойко Борисов.

Кирил Петков: Мария Габриел показа, че няма качествата да бъде премиер. Поддаде се на Борисов и сигурно на Пеевски. Жал ми е за нея, а за Борисов ме е срам. Габриел уби доверието в себе си! Борисов хвърли Габриел под автобуса. Вълкът козината си мени, но нравът не. Борисов избра своите страхове, своята дружба с Пеевски пред България. 

Христо Иванов: Пеевски и Борисов постигнаха своето - взривиха всичко. 

Николай Денков: Трябва да видим дали може да се поправи счупеното, дали Габриел би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителството, което ще работи. 

Делян Пеевски: В последните 10 г. на гърба на ДПС, на почетния председател Доган и на мен всякакви хора направиха кариера, а после идваха при нас да чукат на вратите ни и да искат подкрепа. Всичко хубаво и правилно за България ще се случва с подкрепата на ДПС и занапред.

Корнелия Нинова: Това е нормалният край на един ненормален сговор. Тези хора ги събра страхът и алчността и облякоха този сговор в един евроатлантически целофан, който се скъса. Борисов се страхува за себе си и единственото, което иска, е да оцелее и да си запази кожата. Затова изгаря всичко наоколо. Ако ПП-ДБ отново клекнат пред ГЕРБ-СДС, това ще е дъното на човешкото достойнство и политическия морал. 

Костадин Костадинов: Сега ще седнат да преговарят отново с "красивото лице на мафията". ПП-ДБ, които ГЕРБ използва като прах за пране, отново нямат проблем да бъдат използвани като кърпички. Няма никакво значение дали изборите ще са 2 в 1, скоро ще има развръзка.

Станислав Балабанов: Гледаме преговорите с тежко отвращение. Нито ще има еврозона от догодина, нито ще има сухопътен Шенген. 49-тотоНародно събрание трябва да отиде в историята. Нека хората излязат на едни демократични избори и да накажат когото трябва.

Аман от невежество и некомпетентност

Премиерът в оставка Денков заявил, че Народното събрание по Конституция трябвало да гласува с един акт министър-председател, структура и състав на МС. Другото щяло да бъде "изнасилване на Конституцията", според него. Ако студент каже това на изпит по конституционно право, се пише "Слаб 2". Как е възможно да се демонстрира такова невежество и некомпетентност за толкова елементарни конституционни положения? Кой "гений" ги съветва тези от ПП-ДБ, че всекидневно ни заливат с глупотевини по конституционни въпроси? Онзи ден обявиха, че президентът трябвало да си изтегли указа - "Слаб 2". Днес - това. Аман! (Експертът по конституционно право Борислав Цеков, фейсбук)

Винаги лидер в сянка 

В този политически цирк може да номинират Пеевски и за еврокомисар, той може да бъде и президент.Случващото се е политически зоопарк. Докато има политически лидери, които сядат в скута на Пеевски, това е положението. Пеевски винаги е бил лидер в сянка. Целта на ДПС е официално да влязат през парадния вход. Понеже през годините стана токсична, всички партии ползват ДПС, но не искат да се женят с нея. ГЕРБ винаги е управлявал с ДПС. Този път Пеевски и Борисов ще трябва да подпишат, защото Пеевски иска да е официално. Но има един проблем – който управлява с ГЕРБ, после го няма на политическата сцена. (Орхан Исмаилов, БНР)

Разни хора, разни коментари

Шенген е изпаднал в безвремие. Трудно ще бъде изпълнен критерият за инфлацията за еврозоната. Членство в нея през 2025 г. изглежда невъзможно на този етап. Компромис няма да получим със сигурност.  Сега дупката, която трябва да бъде запълнена, е 3,3 процентни пункта, тоест в момента не изпълняваме инфлационния критерий повече от предишния път, когато ни отказаха. Има много аргументи защо не е сега моментът България да бъде приета в еврозоната, един от които е политическата нестабилност у нас. (Икономистът Стоян Панчев, „Хоризонт“)

Шансовете да преодолеем този Рубикон са много малки. Една част от политиците и в двете преговарящи коалиции са превключили на предизборна агитация. Политиката докарана до "ти мен уважаваш ли ме". Настоящото управление няма алтернатива, но ПП и ГЕРБ не изградиха нито доверие, нито наченки на коалиционно общение. Дошъл е Видовден да се плащат едни вересии.(Политологът Любомир Стефанов, БНР)

И двете страни хем не искат избори, хем не искат никакви отстъпки. Разломът е толкова голям, че няма да бъде възможно повече да се направи нов тип коалиция и сглобка между ГЕРБ и ПП-ДБ. И двете страни ще претърпят електорални загуби на евентуални избори и ще им трябва трети, защото резултатът им ще падне. След избори въпросът ще бъде много труден, но сега те го правят невъзможен. Излизането на нов субект в ляво-центристкото пространство би влязъл в парламента със сериозен резултат. Ситуацията е бременна с това. (Социологът Васил Тончев, „Хоризонт“)

Дори да има правителство, след като ГЕРБ и ПП-ДБ си нямат доверие, как ще продължат напред. Тонът и стилът на общуване се влошават. Неочаквано Габриел беше наречена с етикета „мафия". Кабинетът беше асиметричен, а в момента се търси баланс. В рамките на това търсене и неотстъпчивостта се стигна до скандали. Сред политиците има хора без достатъчно възпитание, професионализъм, политически и управленски капацитет. (Бившият вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев, тв Нова нюз)

 

Кашата е все по-голяма

Цялото представление е кой да изглежда по-виновен. Всички са много отговорни и големи евроантлантици. Има напомпване на отвращение, засилват се емоционалните настроения. Няма как вече да се избегнат предсрочни избори. Парламентът няма да се възпроизведе в настоящия си вид. Няма да има същите възможности за формиране на управляващо мнозинство, дори до юли да не се появи нов играч. А ако има такъв, става непредсказуемо. Той може да засмуче силен наказателен вот. Тримата партньори направиха "героични" промени в Конституцията, сега кашата е още по-голяма. (Проф. Александър Маринов, тв Нова нюз)

"Бузлуджанци" ще възраждат БСП

Ново политическо крило, опозиционно настроено срещу Корнелия Нинова, беше обявено в събота на среща под надслова "За бъдещето на БСП и лявото", свикана от софийската организация на партията. Шефът на столичните социалисти Иван Таков обяви, че се поставят основите на вътрешно идейно-политическо обединение в БСП, което ще се нарича "Бузлуджанци" и ще работи за възраждането на партията, като няма да се съобразява с партийното ръководство на "Позитано" 20. 

Участниците в срещата поискаха да се събере партийният конгрес, за да смени Нинова като лидер. "Ако искаме да съживим партията, трябва да действаме въпреки председателя на БСП и нейните съучастници в ръководството ... Ако ръководството от "Позитано" може без партия, защо партията да не може без "Позитано", заяви Таков.

В залата бяха бившите председатели на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев, както и Георги Пирински, Георги Божинов, Ваня Григорова, Калоян Паргов, Мая Манолова, Петър Мутафчиев, бивши народни представители, партийни ръководители и членове от цялата страна. 

Медийната бъркотия продължава

Депутатите отхвърлиха годишния отчет на СЕМ за 2022 г. Дебатите,  продължили близо три часа, се превърнаха в препирни за свободата на словото, управляващи и опозиция си размениха взаимни обвинения за дезинформация и цензура, лансираха се идеи за промени в медийния закон и за разширяване на регулацията извън електронните медии. Антоанета Цонева от ПП-ДБ отправи критики за отношението на СЕМ към начина, по който в медиите се отразява войната в Украйна. Изказването на Цонева беше пример как разсъждава един цензор, коментира Тошко Йорданов. "Опитите СЕМ да бъде превърнат в медийна инквизиция са много сериозни“, заяви Костадин Костадинов.

На махленско равнище

Бойко Борисов е селски тип политик и смяташе, че надлъгването и хитруването може да продължи безкрайно. Отговорността за цялата въртележка е изцяло негова. В момента, в който ПП-ДБ казаха – ти блъфираш, той веднага даде заден ход. Репликата на Асен Василев за Мария Габриел като красивото лице на мафията е падане на махленското равнище на Борисов и е изцяло в стилистиката на Борисов и Пеевски. Никой от преговарящите не се интересува от избирателите. Едните искат Бойко Борисов да е диктатор, другите - да бъде в затвора. Борисов изобщо не се интересува Габриел ли ще бъдепремиер. Може да бъде пак дама, малко по-неудобна, не толкова европеизирана на вид, но не по-малко послушна. Габриел е маска на Борисов, а партията му е еднолична фирма. (Деян Кюранов, политолог и философ, БНР)

Хазната е на червено

Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно. Хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ го изисква. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше неразумна политика по отношение на хазната. С ниските данъци правим дъмпинг на нашите европейски партньори.  Ако ги вдигнем, с тази забатачена административна тежест, която имаме, губим конкурентни предимства. Вървим към все по-трудна среда за правене на бизнес. Ще убием средната класа. Случващото се в управляващото мнозинство е игра на нерви. За България това води до пропуснати шансове в енергетиката, военното дело, мигрантската тема, Зелената сделка. (Икономистът Кузман Илиев, „Хоризонт“)

А отработеното ядрено гориво?

От две години не изнасяме отработеното ядрено гориво в Русия, а то съдържа 97% от всички радиоактивни изотопи, излъчва топлина и винаги трябва да е в среда, която осигурява неговото охлаждане. Докато все още е много горещо, то се държи в басейните близо до реакторите на АЕЦ "Козлодуй", след 3 г. се премества в хранилището, което се намира на площадката, където може да стои десетки години. Но обемът на хранилищетонамалява. Досега някак се справяхме, защото се транспортираше до Русия и периодично освобождавахме място в нашето хранилище. Но ако горивото не се извозва, хранилището ще ни стигне до 2032 г., а ново се разработва за 30-40 години. (Ядреният експерт проф. Георги Касчиев, Би Ти Ви)

На бърза ръка

За невероятно кратко време и без никакъв дебат Народното събрание одобри окончателно споразумението за сътрудничество, сключено между българското и американското правителство, по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана със 161 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Поддръжниците на споразумението не се обадиха нито веднъж, за да обяснят и аргументират подкрепата си за него. Опозицията в лицето на „Възраждане“ и БСП направи вял опит за съпротива, но бързо се отказа. Така цялата процедура, по която парламентът одобри договора, който засяга проект за десетки милиарди долари, продължи около двадесетина минути, пише „Сега“.

2600 бежанци в центровете за настаняване

Някои мигранти се държат доста арогантно, движат се на групи по 15-20 души. Има случаи да заграждат някоя млада жена, не й дават да излезе, започват да я опипват. Това са основно сирийски, пакистански и афганистански граждани, напоследък могат да се видят и на знакови места в централната част на София. Не мисля, че ще се стигне до висока степен на опасност, но засилените мерки с полицейски служители и жандармерия с късо и дълго оръжие по улиците трябва да са постоянни. Столицата разполага с 3800 камери за наблюдение и по всяко време на денонощието може да се види кой какво е направил и да бъде разпознат. Досега практиката показваше, че инцидентите са на битова основа и стават вътре в местата за настаняване. Лошото е, че бежанците напускат лагера и пренасят конфликта навън. Общо в центровете в страната в момента има 2600 бежанци. (Красимир Занев, бивш началник на отделите „Издирване“ и „Магистрална полиция“ в МВР, из интервю за „Филтър“)

От нула до 30 хил. евро

Ръст от 60% на желаещите да следват извън България, отчитат от изложение „Световно образование“, въпреки предложението на кабинета в оставка студентите държавна поръчка у нас да бъдат освободени от такси във висшите ни училища, пише „Труд“. И тази година Нидерландия е водеща сред кандидатите. Таксата там е 2530 евро на година, а във Великобритания най-ниската възможна е 9250 паунда. В Белгия студентите могат да се обучават в срещу 1116 евро годишно. В Италия таксите се определят на база на доходите на семейството. В Германия и Австрия няма промяна в таксите. Безплатното обучение в Швеция привлича много студенти. Най-търсените специалности са бизнес и мениджмънт, компютърни науки, арт, дизайн и инженерни науки. В Топ 10 са още икономика, медии и комуникации, право, политика, психология, маркетинг и реклама. 

Между 8 и 10% или 4000-4200 зрелостници избират да учат в чужбина. Таксата за обучение варира от 0 до 30 хил. евро. Средно годишно разходите за издръжка на един студент са между 10 хил. и 12 хил. евро. При обучение в градове с по-висок стандарт могат да достигнат и до 15 хил. евро.

Доверието е похарчено

Неоснователна е тезата, че българите не искат избори. Резултатите, регистрирани от социолозите, са отражение на твърдите ядра, но има маса от хора, която предстои да направи своя избор. Гражданите се оказват по-мъдри от политиците, когато се стигне до реален избор. 

Ако има продължаване на преговорите, това трябва да стане с нови лица, които не са натрупали негативи. Ако има разбиране по общите въпроси и че не трябва да се стига до избори, може да се мисли и за програмно правителство до края на годината, без политически лица, но на това ниво на отношенията ще е трудно. Няма възможност за нещо устойчиво и работещо, ако няма минимум доверие. А това, което чухме в прав текст е, че те са похарчили своето доверие. Изборите не са тази трагедия, която се опитват да ни представят, а решението, което преминава в ръцете на гражданите, след като политиците не са успели да го вземат. (Румяна Бъчварова, социолог, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи и бивш посланик в Израел, БНР)

Либерализацията на тока

Да се отложи поне с една година влизането в сила на либерализацията на цените на електроенергията за битови потребители, предлага КТ "Подкрепа". Две трети от домакинствата в страната са на жизнения минимум, затова премахването на регулираните цени ще бъде пореден удар върху бюджета им, наред с ръста на цените на хранителните стоки, услугите, горивата и водата

БСП внася закон за отлагане на либерализацията на пазара за цената на ток за домакинствата с една година - вместо от 1 юли т.г. да влезе в сила от 1 юли 2025 г., съобщи Корнелия Нинова. 

Допълнение. Министърът на финансите в оставка Асен Василев да бъде разследван от прокуратурата за парите в енергетиката, призовават от ВМРО в позиция до медиите. След като прибра парите на БЕХ, на Фонда за сигурност на енергийната система, на НЕК, сега ни чака шоково поскъпване на тока. Да оставиш Асен Василев финансов министър е като да вкараш пак лисица в кокошарник, значи хаос, висока инфлация и продънен държавен бюджет, пише още в позицията.

„Баня“ за бездомници

Минералните чешми на столичната улица „Екзарх Йосиф“, както и пространството около тях ще бъдат почиствани всеки месец, съобщи кметът на район Оборище Георги Кузмов, цитиран от stolica.bg. Отходната инсталация била запушена умишлено дни след като е почистена, защото няма охрана. Има само един възрастен човек, който седи безсилен в будката 4 дни в седмицата, без никакви права за реакция и комуникация с полицията, посочва районният кмет. Чешмите не трябва да бъдат баня на бездомници, а полицията да стои в колите и да не се намесва. Има нужда от 24-часова сериозна охрана. От години това място се е превърнало в баня, пералня и сборище за хора, за които достъпът до топла вода явно е невъзможен по друг начин. Затова столичани предпочитат да не ползват минералния извор, който е един от най-старите в София, казва още Кузмов. 

Задържани са атентаторите

20 часа след атентата в концертната зала край Москва в петък вечерта руският президент Путин направи обръщение към нацията. "И четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които са стреляли и убивали хора, са установени и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се придвижили към Украйна, където по предварителни данни за тях е бил подготвен прозорец от украинска страна да преминат държавната граница. Задържани са общо 11 лица", съобщи той.

Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са тръгнали да убиват, да стрелят от упор по нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване", посочи още Путин

По последна информация повече от 130 души са загинали вследствие на атентата, ранените са над 140, но се очаква да има още пострадали

Организацията "Ислямска държава" потвърди чрез един от каналите си в интернет, че четирима нейни активисти са извършили смъртоносното нападение. 

57 процента „против“, 32 „за“

Повечето германци няма да се съгласят да воюват, ако Германия бъде нападната, показват резултати от проучване на Focus-online. На въпрос за участие във военни действия за защита на страната 32% от анкетираните отговарят, че са готови да вземат оръжие, 57% са изключили тази възможност, а 11% нямат отговор. Най-малко хора, които искат да отидат на война, живеят в Източна Германия, където само 23% са се съгласили да влязат в армията, а 69% са отказали. В Западна Германия 35% имат готовност да се бият, а 54% са против. 

Геноцид ли е блокадата на Ленинград?

Руското външно министерство поиска Германия да признае блокадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, съобщи ДПАПо време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. блокада  от страна на Вермахта и неговите съюзници около 1,1 млн. души губят живота си, а голям брой мирни граждани умират от глад или измръзване. В нота руското външно министерство критикува факта, че Германия е изплатила индивидуални компенсации само на жертвите на блокадата от еврейски произход. Германия обяснява различното отношение към жертвите с факта, че съветските евреи са били подложени на особено силно преследване поради расовата политика на нацистите.

Класиране по богатство

Швейцарците са най-богатите хора в света с по 685 хил. долара средно на пълнолетно лице. САЩ и Хонконг се нареждат на второ и трето място с по 551 хил. долара. Германците са едва на 16-о място с 256 хил. долара, показва Глобалният доклад за богатството на Credit Suisse за 2022 г. Швейцарците са почти три пъти по-богати от германците, пише в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от „Дойче веле“. Освен държавна пенсия, в Швейцария има задължителна професионална пенсия и доброволна трета пенсия, която не се облага са данъци. Поради това автоматично се натрупват сравнително големи финансови активи. Милионерите са 1,1 млн., докато в Германия, чието население е почти 10 пъти по-многобройно от това на Швейцария, те са 2,6 млн. На четвърто място по богатство са австралийците със средно по 497 хил. долара, следвани от датчаните 410 хил. На челните места са още Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Канада, Нидерландия, Белгия, Франция, Великобритания и Швеция. На 15-о място преди Германия е Тайван. 

Ах, тази Индия!

Индия е гигантска държава - седмата по територия и най-многолюдната в света, надминавайки с няколко милиона населението на Китай. В нея живеят над един милиард и четиристотин двайсет и осем милиона души. За разлика от Китай, който е в много тежка демографска криза, Индия е в непрекъснат демографски подем от десетилетия. 

Индийската икономика е петата най-мощна в света. Огромното население и бързият темп на модернизиране на страната водят до огромен икономически потенциал. Това е гигантски пазар, който тепърва ще става “вкусен” за мултинационалните корпорации. Народът е все още беден, но с бързи темпове неговото икономическо състояние се подобрява. 

Индийската армия е втората по големина на планетата и наброява около милион и половина активни военнослужещи. Това е горе-долу колкото населението на София. Отделно е ядрена сила, която разполага с над 160 ядрени ракети. Флотата и авиацията са едни от най-бързоразвиващите се в света. Страната разполага с два самолетоносача, единият от които е собствено производство. Бойната й авиация наброява около 2000 летателни апарата, което я прави една от четирите най-мощни на планетата. 

Индия все повече ще затвърждава ролята си на геополитически фактор не само в азиатския регион, но и по целия свят. Възможно е в обозримо бъдеще тя да стане една от първите три най-мощни икономики в света. Ако не се случи някакъв катаклизъм в страната, в следващото десетилетие може да говорим за индийското икономическо чудо или дори да го наричаме “Десетилетието на Индия“. В голямата международна игра се отваря пространство за нова суперсила извън САЩ и Китай. До момента държавата, която е най-възможно да получи такъв статус, е Индия. (Д-р Петър Кичашки, „Труд“)

Вести от България

Депутатите задължиха министъра на финансите Асен Василев да върне 1 млрд. лв. на Фонда за сигурност на енергийната система до 31 март, за да не се вдигне цената на тока. 

Засилени мерки за сигурност на територията на страната с оглед предотвратяване на нарушения на обществения ред и повишаване на бдителността, разпореди вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. Полицейски патрули и жандармеристи, оборудвани с дългоцевно оръжие, ще патрулират в градските зони и ще съблюдават за реда и за гарантиране на безопасността.

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България за АЕЦ "Хмелницки" в Западна Украйна, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската "Енергоатом" Петро Котин.

Разследващи журналисти и анализатори обявиха, че газопроводът "Турски поток" е най-голямата разкрита схема за източване на пари от бюджета. Проектът не е получавал европейско финансиране и е изцяло против националните интереси на България. Според Антикорупционния фонд са изразходвани минимум 3 млрд. лв., съобщи БНР.

Повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови“, превърната в оперен спектакъл, ще има премиера в камерната зала на Софийската опера и балет на 27 март. 

За първи път от летище София ще има директни полети до Рига от 2 май във вторник, четвъртък и събота, от 3 юни - до Хелзинки в понеделник и петък, а всяка неделя от 1 юни до 28 септември - до гръцкия остров Скиатос. Чартърни полети ще има до Анталия, Бодрум, Невшехир, Кайро, Хургада, Шарм ел Шейх, Катания, Олбия, Джерба, Санторини, Енфида и др. 

Гонзо кани Бербатов

Имаме идея и желание да се обединим. Големите спортисти трябва да са големи хора. Подадохме ръка на екипа на Бербатов. Ще опитам да направя контакт с него и да поговорим. Той, Стилиян и Мартин могат да бъдат полезни за българския футбол. Това са млади и интелигентни хора и е безсмислено да водим войни. (Президентът на БФС Георги Иванов-Гонзо пред журналисти)

Продажбите на нови автомобили в ЕС нараснаха през февруари с 10,1% спрямо година по-рано, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители. В същото време  регистрираните нови автомобили в България скочиха през февруари с 57,5% спрямо февруари 2023 г. 

300 хил. души в България употребяват различни психоактивни вещества, а 30% от учениците у нас са посягали към дрога, сочат няколко доклада на Държавния департамент на САЩ.

Вести от света

В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа на стойност 2,5 млрд. евро, съобщава Euronews. Мегасъоръжението върху площ от почти 3 хил. хектара в окръг Констанца ще има размерите на малък град и с капацитет да приема постоянно до 10 хил. войници на НАТО и техните семейства. Проектът включва писти, въоръжени платформи, хангари за военни самолети, както и училища, детски градини, магазини и болница.

Русия се намира в състояние на война. Започна като специална военна операция, но когато колективният Запад се включи на страната на Украйна, за нас това вече се превърна във война, заяви говорителят на Кремъл Песков в интервю за в. „Аргументи и факти“.

Кризата с нелегалната имиграция в Европа не дава признаци на забавяне. Данните през първите два месеца на 2024 г. показват 31 200 незаконни преминавания на границите, което е същото ниво като почти рекордните числа от миналата година, съобщи граничната агенция на ЕС Фронтекс. Особено висок ръст от 541% има в броя на имигрантите по западноафриканския маршрут към Европа през последните два месеца.

Чешкият парламент обяви Русия за най-голямата заплаха за националната си сигурност. В резолюция се посочва, че "терористичният режим в Русия" се стреми да разшири сферата си на влияние до Украйна и други европейски държави и извършва военни престъпления, за да постигне целта си.

Ще продължим да възстановяваме жп линията, преминаваща от Ростовска област през окупираните украински територии, включително Донбас, която ще стане алтернативен маршрут на Кримския мост към полуострова, обяви Путин.

Задължителна казарма за жените от 2026 г. ще въведе Дания. Така тя ще стане третата европейска страна след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си, съобщи Би Би Си. 

Изземването на доходи от замразени руски активи за финансиране на Украйна ще доведе до неизбежни щети за ЕС. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод намеренията на ЕК  за използване на печалбите, генерирани от активите на Руската централна банка в ЕС на стойност 210 млрд. евро. Приходите от тях са между 2,5 и 3 млрд. евро само за 2023 г.

2,2 млрд. души по света нямат достъп до безопасна питейна вода според доклад на ООН. 

Коефициентите на раждаемост в европейските страни вече са под средните за света, сочи изследване в The Lancet, цитирано от Euronews. Последните прогнози подчертават „драматичен спад“ в глобалната плодовитост през този век. 

2 млрд. превозни средстваот които 65% автомобила, или 16 коли на всеки 100 човека, се движат в света. МПС убиват над 700 деца на ден.

Из архива

С достойнство, а не с викове

Толкова години от живота ми – хубаво или лошо, с грешки, с надежди – са минали в може би най-святата сграда в София – българският парламент. Защото цялата наша най-нова история е минала през нея. Хиляди са били депутати – някои убивани, други застрелвани, трети гонени. Съдба човешка, съдба българска! Аз сам се оттеглих. Почувствах, че вече трябва да дам път на по-младите. Човек трябва да се оттегли с достойнство, а не с викове. Не знам дали съм си изпълнил дълга. Поне лошо не съм направил. Такава ми е душата, не мога да мразя.

Да си народен представител е отговорност, работа, отдаденост. И много знание. А не да седнеш на банката, да натискаш копчето, което са ти казали, без да разбираш за какво става дума, и тъщата да те види по телевизията. Като излезеш на трибуната, трябва да изтъкнеш аргументи против становището на опонента си, а не до го нападаш лично, да го обиждаш. 

По-демократично управление от парламентарната република няма, но нашата е обърната с хастара нагоре. Депутатите, или поне една част от тях, са абсолютно безгласни букви, проекция на изпълнителната власт. Затова има дефицит на демокрация, на уважение на гражданите към парламента, законите и Конституцията. 

Бях ръководител на групата от 5-6 човека, която пишеше Конституцията. Затова за мен тя не е членове и алинеи, тя е част от мен. Всяка буква е преживяна през мозъка и сърцето ми. Това е първата Конституция, писана в България. Когато чувам за конституционни промени, нови конституции, си казвам: тези хора разбират ли накъде вървим. Най-големият аргумент за България да стане член на ЕС беше Конституцията, призната за една от най-демократичните. Друг е въпросът, че не я изпълняваме. Но тя не е виновна, че има монополи и те скубят хората, че родителите не могат да нахранят децата си. Конституцията е висш юридически пилотаж, юридическа рамка, в която можеш да имаш различни решения. Но трябва майсторлък, а не полицейски ботуши да тъпчат моята конституция. Като видях да я горят, очите ми се насълзиха. Познавам депутати, които даже не са я отваряли. 

Хората трябва реално да почувстват, че държавата работи за техните интереси. Но за това са необходими не политикани, а държавници от ранга на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Александър Стамболийски, Георги Димитров. За съжаление днес не виждам такива сред мотаещите се по коридорите на властта. Партиите загубиха доверието на хората. Площадът не може да управлява, колкото и симпатични и образовани хора да са протестиращите. Необходими са функциониращи, а не воюващи помежду си държавни институции, чрез които хората по площадите да реализират правата си.

Моралната криза стигна дотам чиновници от МОН да изхвърлят от учебниците стиховете на Ботев, Вазов, Вапцаров. Много от младите вече не чувстват България като своя родина и търсят щастието си извън нея. (Проф. Любен Корнезов (1947-2019), виден юрист, университетски преподавател, конституционен съдия, министър на правосъдието, зам.-председател на Народното събрание, пет мандата народен представител, из интервюта в медиите)