Коментари

Александър Маринов: Тези с най-голям шанс да влязат в парламента още не са се обявили

   
Александър Маринов: Тези с най-голям шанс да влязат в парламента още не са се обявили

Могат да се появат хора, които са известни на обществеността и да влязат в парламента. Дори малка формация може да прескочи бариерата.

Това обяви бившият шеф на Стратегическия съвет на президента Румен Радев проф. Александър Маринов тази сутрин пред Би Ти Ви. И неочаквано даде пример с формация на Кузман Илиев. Отрече самият той да има нещо общо.

Маринов бе първият, който още миналата година заговори за политически проект около президента, който се готвел на основата на инициативния комитет за издигането му за втория мандат. Впоследствие стана ясно, че марката "Трети март" е запазена в патентното ведомство, макар други дейстия още да не са последвали.

Проектът около президента още не се задавал по думите на професора от тази сутрин.

"Комедия от грешки" вещае новата конституционна наредба за служебните кабинети, можем само да гадаем какво ще направи президента, коментира той. Не се появи обещаният закон, който да уреди материята, и Радев ще кара по "домавата книга" за служебен премиер. Някои ще откажат, други ще приемат, каза още съветникът.

Някои конституционалисти например казват, че не е задължително ако бъде избран за служебен премиер, председателят на парламента да напусне Народното събрание, посочи той. Не е ясно и може ли същевременно да е част от листите на предсрочните избори.

Дума срещу дума на специалистите - не е разписано, обобщи Маринов и се зачуди дали всичко ще се жали в Конституционния съд. 

Никой не може да каже какво следва, ако президентът откаже да подпише указа за министрите, нито ако всички възможни да бъдат посочени за служебен премиер откажат. Поставят президента на ръба на нарушаване на конституцията, възмутен е съветникът му.

Дали пък все още управляващите няма да ни изненадат с някакъв друг изход, политологът не се наемал да гадае. Само цитира Айнщайн - че освен Вселената, и човешката глупост е безкрайна.