Коментари

Кирил Петков: Ще върнем празна папка на президента

   
Кирил Петков: Ще върнем празна папка на президента

"С чиста съвест ще върнем папката празна", обяви пред бТВ съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на формацията. То ще се състои днес от 15 часа в президентството.

Петков обясни, че папката ще получи премиерът в оставка Николай Денков, а заедно с него при държавния глава ще бъдат всички лидери на партиите в коалицията.

"Последният опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърлим в хаос, беше отхвърлена от ГЕРБ", коментира той.

Петков припомни, че от ПП-ДБ предложиха вчера на ГЕРБ да предложат премиер за втория мандат и заедно да го изпълнят, но това им настояване, не бе одобрено от ГЕРБ-СДС.

Пред БНТ Атанас Атанасов пък настоя, че отговорността за това, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ.

"Господин Борисов не присъстваше на преговорите. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, а ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението", обясни лидерът на ДСБ.

По думите му, вниманието на коалицията е било съсредоточено в търсенето на съгласие за общо управление и според него "там са катастрофирали".

"Много мълчах, защото исках да има съвместно управление. Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих - разработка на военното разузнаване срещу мен", разкри Атанасов, като той смята, че това е опит да бъде сплашен.

Във вторник парламентът обяви първия мандат за съставяне на правителство за неуспешен. Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент Мария Габриел подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет.

След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместно управление.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март. А ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ.