Анализи

Евростат ще проследи как мерим инфлацията, за да няма съмнения за еврото

   
Евростат ще проследи как мерим инфлацията, за да няма съмнения за еврото

И европейската статистическа служба Евростат ще проследи през септември и октомври със специална мисия у нас как измерваме инфлацията. 

Това стана ясно по време на изслушването в парламента на председателя на НСИ Атанас Атанасов, който беше извикан от депутати на "Възраждане", за да даде информация за статистическите показатели, които ще се вземат предвид за влизането ни в еврозоната. Атанасов увери, че данните на НСИ няма как да бъдат манипулиран така, че да покриваме изискванията за приемане на еврото, както от "Възраждане" се усъмниха.

От вчера в България дошла и мисия на ОИСР за данните за инфлацията и присъединяването ни към еврозоната. Данните за дефицита в бюджета за 2023 г. ще бъдат публикувани на 22 април. Тогава всички държави в ЕС едновременни ги обявяват заедно със съотношението към БВП.

НСИ прави двойна проверка на цените на храните, тъй като служители сверявали и на място в магазините, обясни още шефът на Националния статистически институт. Структурата на потребителската кошница се определя веднъж годишно и информацията се предава към Евростат. У нас няма плаваща кошница, това според Атанасов изключвало варианта за манипулации.

Според Атанасов, ако таксите за студентите бъдат премахнати, това щяло да доведе до понижаване на инфлацията. Припомняме, че таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища трябва да отпаднат още тази година, ако предложените промени в Закона за висшето образование бъдат приети от депутатите.