Новини Светът

Европрокуратурата погна фон дер Лайен заради корупция с ваксини срещу COVID

   
Европрокуратурата погна фон дер Лайен заради корупция с ваксини срещу COVID

Висши европейски прокурори разследват твърденията за криминални деяния по преговорите за ваксини срещу коронавирус между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на "Пфайзер" Алберт Бурла, съобщи авторитетното брюкселско издание Politico.

Случаят вече е известен като "Пфайзергейт". Той започна в началото на 2023 г., след като лобистът Фредерик Балдан подаде сигнал до  белгийските правосъдни власти в град Лиеж. Жалбата на Болдан се фокусира върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и Бурла в навечерието на сделката. 

Унгария се присъедини към делото с жалба във връзка с ролята на Урсула фон дер Лайен. Полша подаде жалба миналата година, но после я е изтеглила, след като кабинетът на Доналд Туск е оглавил страната, пише изданието.

Вече обаче разследващи европейски прокурори са поели от белгийското следствие разследването "за намеса в обществените функции, изтриване на СМС-и, корупция и конфликт на интереси". На прицел е директно Урсула фон дер Лайен. Доскоро европейската прокуратура разследваше доставките на ваксини, но до момента е включвала в това председателят на ЕК.

В пика на пандемията от COVID-19 през 2021 г. ЕК и "Пфайзер" сключиха договор, окачествен като мегасделка за доставката на 900 милиона дози ваксини, като бе оставена вратичка за доставката на още толкова.

Политическите опоненти на фон дер Лайен се опитаха да окажат натиск върху ЕК да обсъди случая, но до момента това не се случваше. В отговор на директен въпрос по повод липсващите СМС-и, разменени с Алберт Бурла, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите."

През 2022 г. европейската прокуратура обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, в който службата е свързана изрично с "Пфайзергейт", отбелязва Politico.