Анализи Новини

Диана Дамянова: Несбъднати хора отиват в българския парламент

   
Диана Дамянова: Несбъднати хора отиват в българския парламент

Българският народ все повече и повече отказва да участва в избори, то е защото в неговото съзнание “и тези са като онези". Това е едно съобщение, което вече нараства като лавина в хората и те отказват. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева бившият ПР на "Продължаваме промяната" Диана Дамянова. 

"За мен трябва да се направи и това е изключително смело, което казвам и предполагам, че ще срещне огромна съпротива, но за мен трябва да се направи някакъв пробив в избирателната система, която да върви към две неща - мажоритарност и възможност на избирателя да оттегля провален депутат. Само това или нещо подобно, може да върне частично и постепенно доверието в политическата класа. Защото в момента ние избираме анонимници, ние избираме безхаберници, ние избираме хора, които са поставени от своите лидери в едни листа, които абсолютно нямат никаква публичност. Имаше, ако си спомняте преди два избора, според мен, един великолепен плакат на партия “Възраждане", в който отпред, на преден план стоеше ръководителят на партията, а на заден план не на фокус и размазани се виждаха всички останали. И това беше умишлено търсен ефект, това е положението с избора на хора", каза тя.

"И когато ние изпратим анонимници, хора без професии, хора, несбъднати хора отиват в българския парламент в огромната си част. И когато изпратим тях в парламента, ние не можем да очакваме нищо, освен те за 10 дни да правят шеста поправка на осмия закон, който току-що са приели. Това е, което ние получаваме. И ако българският народ не вземе в ръцете си, не знаем как стана, не съм сигурна дали това конституционно трябва да се реши. Но знам, че българската политическа класа никога няма да приеме да бъде мажоритарно избирана, защото няма да бъде избрана. Това е един класически параграф 22. Ние стоим в списъчна демокрация, в която ГЕРБ си поставя своите кандидати, според преданост към ръководителя, в която “Възраждане" си поставя своите размити лица-кандидати, които не могат да отговорят дори в огромната си част на елементарен тест за интелигентност. Кирил Петков си поставя служителите, в смисъл студентите от харвардските курсове. И тази цялата купчина от хора не е в състояние да произведе политическите събития на България, политическата класа на България е в пъти под нивото на интелигентността на българския народ", допълни Диана Дамянова.

"Да, този въпрос е в ръцете на българския народ, а тази политическа класа в настоящата ситуация, не може да предизвика... Аз правих вълна през 2021 г., с една корекция, аз не съм била пиар на ПП, аз бях един от тях, един от петимата хора, които започнаха всичко това. Не съм работила на заплата, не съм получавала пари, всеки от нас правеше това, което може. Но тогава ние успяхме 2021 г. да направим пробива и да убедим, и то не генерален пробив с болшинство в парламента, но все пак пробив. Убедихме българското население, че има и други хора. Сега тези “и други хора" се оказаха като предишните в своето качество. И аз не знам, това е един много тежък цунгцванг, от който аз не знам как се излиза. Все по-малко хора ще гласуват и все по-малко хора ще вярват на българската политическа класа, докато един ден дойде горският, не знам кой е той, и ни измете всичките", категорична бе тя.