Новини Реакция

Асен Василев за операцията на ДАНС: Ако няма сериозни доказателства, е акция по сплашване

   
Асен Василев за операцията на ДАНС: Ако няма сериозни доказателства, е акция по сплашване

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби.

Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев за акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“.

По-рано днес бе съобщено, че е арестувана директорката на агенцията Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов. Адвокатът на Банкова отрече да са извършвани арести. 

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция.

„Това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището. Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. Бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, обясни министърът на финансите.

Той допълни, че вече има митничари от САЩ на „Капитан Андреево“ и в Бургас.

"Очакваме митничари от Англия на „Капитан Андреево". Доколкото разбирам, днес акцията се е случила точно преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари“, коментира още Асен Василев. 

Василев призова да се изчакат доказателствата по случая.

„До момента съм видял изключително ефективна работа от г-жа Банкова по пресичане на каналите“, каза още министърът на финансите в оставка.

По думите му, когато ДАНС е влязла на проверка, са иззети разработки за пресичани на допълнителни канали за контрабанда от бюрото на Банкова. 

Министърът посочи още, че шефката на митниците е имала пълна свобода да определя своите екипи за работа, а Василев е изисквал от нея единствено да координира работата с международните партньори, за да бъде защитена границата по най-добрия начин.