Новини

Депутатите изслушват при закрити врата Калин Стоянов за дейността на Нотариуса

   
Депутатите изслушват при закрити врата Калин Стоянов за дейността на Нотариуса

Парламентът изслушва министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и професионалното ръководство на МВР относно дейността на Мартин Божанов - Нотариуса. Вносител на искането за изслушване е Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Заседанието в тази му част е закрито за медии, поради обсъждане на класифицирана информация.

Парламентът създаде временна комисия във връзка с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса. На заседанието на комисията на 2 април бяха поканени бившите главни прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и настоящият изпълняващ функциите Борислав Сарафов, но нито един от тях не се яви на изслушването. Председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че ще им бъде изпратена втора покана. Той съобщи, че има отговор от МВР, който е в секретното деловодство на НС, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията.

В програмата за днес са и годишните доклади за дейността на Българската академия на науките за предходните 2020 г., 2021 г. и 2022 г. В програмата е и годишният доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в Република България през 2022 г. В програмата за работа се посочва, че заседанието на Народното събрание в тази му част също ще бъде закрито, тъй като докладът е с ниво на класификация „поверително".

Вчера заседанието на парламента започна в 9.00 часа и продължи над 15 часа. Депутатите приключиха работа малко след 00.30 часа, като в края на заседанието решиха заради дългия работен ден, днешното пленарно заседание започна в 10.00 ч.