Коментари

Иван Христанов: Свалиха ми охраната, а Таки си върна царството на границата

   
Иван Христанов: Свалиха ми охраната, а Таки си върна царството на границата

За пореден път показах непокорство и ми падна охраната. Това е много лош знак, защото една държава трябва да може да показва, че пази борците си, които наистина са отстоявали държавните интереси. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

"Държавата в лицето на БАБХ е изкупила оборудването на лабораторията на Капитан Андреево. Това е необичайно, защото те казват, че са изкупили бизнес. Стойността на този бизнес на границата, при положение, че от 2022 г. държавната политика на границата е да има само държава, е нула. Оборудването струва около 3 млн. лева. Тоест там е реализирана една хубава премия около 7 млн. лева и то за компания, която от службите обвързаха с Ами. Най-точно казано върнаха мафията. Това ОПГ, което ние махнахме, се връща", обясни той.

"Фирмите на границата събират кеш. От НАП казаха, че когато има държавни помещения, дадени за критична дейност и са настанени 2-3 фирми, винаги разкриват, че това са перачниците на този кеш. От там минават корупцията, наркотиците, мигрантите – абсолютно всичко трябва да могат да го прекарат от някъде", разкри бившият зам.-министър.

На въпрос кой може да настани незаконно частни фирми по българската граница, Христанов отговори: „Това е въпрос за 3 млрд. лева”. Според службите това е финансовият интерес на мафията за година, посочи той.

"В продължение на 10 години, докато ние влязохме на границата, там е имало също чужди служби, но всичко е било прикривано. Единственият начин това да стане е на високо министерско ниво. Всичко трябва да бъде приведено в нормален вид, докато траят проверките, след това отново да си ги върнат. Тези хора се държаха като мутри. Те не бяха забелязани в продължение на 10 г. от вътрешния министър, от министърът на земеделието, от Агенция Митници, от Гранична полиция – все едно са невидими. Хем гарантират камионите, хем, че пратките с наркотици ще минат. За пореден път виждаме, че когато държавата не иска да направи нещо – не го прави. През 2022 г. ние показахме, че с един екип от 5 души успяхме да свалим цялата тази мафиотска структура", обяви Иван Христанов.

По думите му пратките с наркотици минават през товаро-разтоварната дейност. Според него някой иска да върне каналите за наркотици на границата. „Вече можем да кажем: Таки си върна царството. Таки ще вземе парите. Остава въпроса с кой ще ги дели, с коя политическа върхушка”, обяви бившият зам.-министър на земеделието.