Развлечения

Най-възрастният мъж почина на 112 - дни, след като си спечели титлата

   
Най-възрастният мъж почина на 112 - дни, след като си спечели титлата

Най-възрастният човек в света почина на 112-годишна възраст. Титлата му беше връчена само преди два дни, след смъртта на предишния 114-годишен носител. Гисабуро Сонобе, роден на 6 ноември 1911 г., е обявен за най-възрастния жив човек в Япония през ноември 2022 г., на 111-годишна възраст. Той почина в Татеяма, префектура Чиба, Китай, но причината за смъртта му остава неизвестна. Бившият най-възрастен човек в света преживява впечатляващи исторически моменти - от началото на епохата Тайшо със смъртта на император Мейджи през 1912 г. до хвърлянето на атомните бомби върху Хирошима и Нагасаки през 1945 г. 

Предшественикът на Сонобе умира през ноември 2022 г., което означава, че и двамата са преживели две световни войни и пандемията COVID-19. Япония има най-високия процент столетници на глава от населението, като се смята, че той е над 90 000 души в страна със 125 млн. души. Предишни проучвания сочат, че добрата диета, физическите упражнения, духовността и културата на грижа за възрастните хора са допринесли за този изключителен брой. Новината за смъртта на Сонобе идва само три дни след смъртта на най-възрастния човек в света - венецуелеца Хуан Висенте Перес Мора, който почина на 114-годишна възраст.

Перес беше официално вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастния жив човек на 4 февруари 2022 г., когато e на 112 години и 253 дни. Висенте е роден през 1909 г. и е трябвало да отпразнува 115-ия си рожден ден на 27 май. Новият най-възрастен човек все още не е потвърден, но понастоящем се смята, че това е 111-годишен англичанин, живеещ в Мърсисайд. Джон Тинисууд, който живее в старчески дом, е ветеран от Втората световна война и казва, че тайната на дългия му живот е рибната вечеря всеки петък. Той ще навърши 112 години на 2 август, тъй като е роден през 1912 г. - същата година, в която потъва корабът "Титаник", пише Дейли мейл.