Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Първият космически хотел 

През 2027 г. компания от Калифорния възнамерявада направи първия космически хотел в станцията “Вояджър” за 280 гости и 112 души персонал, пишеmoney.bg. Обзавеждането ще е като на луксозни хотели на Земята, макар и с по-малко мебели, аосновната екстра ще бъде гледката към необятните пространства на Слънчевата система. Догодина космическият хотел ще има своята пробна умалена версия с размерите на Международната космическа станция. Създателите й я описват като първата космическа станция с възможност за гравитация, където търговията, изследванията и свободното време процъфтяватТя ще бъде нещо като космически бизнеспарк и ще приютява 28 туристи. Освен това ще има офиси и лаборатории, където учени ще тестват технологии, свързани с модернизацията на космическите кораби и с изграждането на извънземни жилища. 

Ще отчитат лунното време

До края на 2026 г. НАСА, в сътрудничество с американски и международни агенции, ще изработи лунно ориентирана система за отчитане на времето. Става дума за референтна рамка за времето на Луната, където има по-малка гравитация и времето се движи малко по-бързо  с 58,7 микросекунди всеки ден - в сравнение със Земята. Системата ще осигури еталон за измерване на времето за лунните космически апарати и спътници, които изискват изключителна точност за своите мисии. Без единен стандарт за лунното време е трудно да се гарантира, че трансферът на данни между космическите апарати и комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани.

Вселената расте 

Разширяването на Вселената продължава с бързи темпове, показват първите резултати на Спектроскопичния инструмент за тъмна енергия, който предоставя най-прецизното измерване до момента. Това увеличаване обаче е не е толкова бързо сега, колкото е било преди няколко милиарда години, установиха учени, цитирани от АФП. От един век знаем, че Вселената се разширява от самото си начало, но сега открихме, че това разширяване значително се е ускорило около 6 млрд. години след Големия взрив, казват специалистите. В стандартния космологичен модел наблюдаваната Вселена се състои от 5% обикновенаматерия, 25% хипотетична студена тъмна материя и 70% тъмна енергия. Когато обикновената и тъмната материя забавят разширяването, тъмната енергия го ускорява. 

Капсула с човешки геном на Луната

Мисия на НАСА, наречена "Светилище на Луната",ще остави през 2027 г. капсула на времето наестествения спътник на Земятакоято свидетелства за "същността на човечествотоВ екипа, който я разработва, са включени 11 инженери, астрофизици, палеонтолози, космолози и художници. Целта на проекта е да се предаде на бъдещите поколения и на други потенциални интелигентни форми на живот разбираемо послание за човечеството чрез универсални символи на неговите знания и култура. На 24 сапфирени диска ще бъдат гравирани понятия от математиката, изкуството и науката, както и човешкият геномКапсулата ще бъде поставена в специален контейнер, за да остане непокътната в продължение на милиони годинисъобщава Forbes India.

Космически рекорди

59-годишният руски космонавт Олег Кононенко подобри световния рекорд за най-много време, прекарано в Космоса -  879 дни, съобщи Ройтерс. Предишният рекорд беше на неговия сънародник Генадий Падалка - 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди. И двамата космонавти са постигнали това за пет мисии, но петата мисия на Кононенко не е минала и половината, което означава, че той е на път да счупи рекорда още тази година, защото ще бъде на Международната космическа станция до 23 септември. До завръщането си на Земята ще прекара в Космоса 1110 дни, което е приблизително 2,5 г., и на 5 юни ще премине недостигнатата досега граница от 1000 дни в Космоса. 

Русия държи и рекорда за най-дълъг единичен престой в Космоса - Валери Поляков прекарва 437 дни и 18 часа на космическата станция "Мир" в средата на 90-те години. Американската астронавтка Пеги Уитсън пък държи рекорда на НАСА за кумулативно време с 655 дни в Космосаа Франк Рубио - за най-продължителен единичен полет в Космоса - 371 дни. 

Куче умора няма

Времето, през което едно куче може да лае, преди да се умори, зависи от неговия размер, силата на лая и причините, поради които го прави.Четириногите понякога лаят с дни, дори да са пресипнали. Колкото по-голямо и по-силно е кучето, толкова по-дълго джафка. По-малките и по-младитесе изморяват по-бързо. Обикновено кучетата лаят от скука, безпокойство, самота, нужда от помощПонякога джафкат дори и след като гласът им стане дрезгав, ако нуждите им не бъдат задоволени

Растения излъчват звуци

Израелски учени съобщиха, че растенията издават звук, който хората не чуват. Те записалиултразвукови звуци, излъчвани от стресирани доматени и тютюневи растения в акустична камера и оранжерия, и наблюдавали физиологичнитепараметри. Така чули звуци, сравними по сила с нормален човешки говор, причинени от дехидратация или отрязване на стъблата им. Честотата е твърде висока, за да ги чуе човек, но насекоми, бозайници и други растения ги чуват. Това означава, че има акустично взаимодействие, коетоможе да не е двупосочна комуникация, а само възможност други растения или животни да слушат сигналите на растенията и да извличат информация за тях.

Бели камъни на Червената планета

Хиляди бели камъни, странно разхвърляни по повърхността на Марс, наричан Червената планета, озадачиха учените. Те бяха открити от марсоход на НАСА. Роботът-геолог предостави снимки на над 4000 от тях, разпръснати по цялото дъно на кратера Джезеро. Някои от белите скали, наречени "плаващи", защото били извадени и пренесени от първоначалните си местообитания, са гладки с вдлъбнатини, а други - амалгама от множество слоеве. Според първоначалните анализи скалите са дехидратирани - не само по отношение на вода, но и на други минерали, включително желязо, магнезий, калций и натрий. Тези необичайни скали могат да разкрият данни за миналото на Марс, включително кога точно вода е заляла кратера, който днес е сух участък земя. 

Неизвестно за синеоките

Ново проучване показва, че всеки човек със сини очи на Земята е потомък на един-единствен прародител,живял преди 6 хил. до 10 хил. години. Според науката сините очи са рецесивен ген, което означава, че и двамата родители трябва да предадат гена на сините очи, за да може детето им да има сини очи, пише ladbible.com. Между 8 и 10 на сто от населението на света има сини очи, които са наследили един и същ ключ на точно едно и също място в своята ДНК, твърдят учените.

Древни навици

Навикът да се яде в легнало положение в Древна Гърция възникнал още през VII век пр.н.е., а по-късно е взаимстван от римляните, пише GreekReporter. Гърците винаги са изобразявани легнали на лявата си страна. Причината е, че такадясната ръка е свободна за хващане на чиниите и чашитеСпоред друга хипотеза това има пряка връзка с храносмилането – когато човек лежи на лявата страна, то се подобрява и не причинява киселинен рефлукс. Има и предположение, че този вид хранене, оцелял в продължение на хилядолетияе знак за власт и луксдемонстриран от елита, обслужван от роби. Гръцките дивани за хранене били предназначени за мъже и по-рядко за жени, които само в редки случаи били канени на сватбени пиршества, но трябвало да стоят прави. Едва в Древен Рим обичаите се променили и на жените от висшата класа било позволено да се излежават, докато ядат заедно с мъжете.

Най-старият десерт 

Легендата разказва, че достигайки до планината Арарат в Турция, Ной и семейството му решават да отпразнуват оцеляването на света, като приготвят ястие, подобно на каша, от храната, останала на лодката. Така се ражда ашурето или "десертът на Ной", който се смята за най-стария в света, пише lifestyle.bg. Оттогава хората започнали да го ядат, за да отбележат спасяването от потопа на Ноевия ковчег и това останало традиция до наши дни. В Турция например има празник на Ашура - 10-ия ден от ислямския календарен месец Мухарам. Ашуре се яде и в Армения и на Балканите при отбелязване на празници в юдаизма и християнството. Основата му съставка е пшеницата, но може да се добавят ядки, подправки, кайсии, семена от нар, смокини, шамфъстък и канела

Тайните на спомена

Невробиолози установиха, че събития, за които размишляваме веднага след като са се случили, е по-вероятно да се запечатат в мозъка ни като дългосрочен спомен, съобщава Мейл онлайн.Изследователите открили последователен модел на поведението на конкретни неврони в мозъка, които изстрелват малка „симфония“ от съгласувани електрически сигнали непосредствено след определени събития, които по-късно се записват в дългосрочната памет по време на нощната почивка. Макар тези изблици на електрическа активност в мозъканаречени „остри вълни“, да са несъзнателни, човек може да повиши вероятността за формиране на дългосрочен спомен, като размишлява върху дадено събитие в деня, в който то се е случило.

Най-високите хора в света 

Най-високите хора в света са Султан Кьосен и Румейса Гигли от Турция, пише „Труд“. 27-годишната Румейса се ражда в осмия месец, но тежи 6 кгЛекарите установяват, че е със синдрома на Уивър, който води до неконтролируем растеж. Така момичето става първия гигант в Турция и 27-ия в света. Преди 10 г. Румейса получава всички възможни титли в „нейната“ категория: "най-високата жена тийнейджър“, „най-високата жена в света” и др.Наскоро 27-годишната туркиня осъществи най-голямата си мечта да лети със самолет. За целта махнали 6 седалки, за да има място за носилка и специално легло. Гигли кацнала в САЩ, където иска да се усъвършенства като компютърен специалист.„Титлите не ме радват, аз непрекъснато имам физически неразположения и болежки заради ръста си. Малките деца пък питат родителите си дали съм живо същество или робот“, споделя Румайса.

Турският земеделец от кюрдски произход Султан Кьосен е висок 251 см, което го нарежда на седмо място по височина в цялата човешка история досега.Той не може да се движи без патерици или чужда помощ, а растежът му е резултат от тумор, засягащ хипофизната жлеза. “Не успях да завърша училище заради ръста си, затова започнах да помагам на семейството си в градината. Тъй като трудно си намирам дрехи, си ги шия по поръчка. Същото е с обувките, защото стъпалата ми са близо 40 см и няма номер за мен“, разказва Кьосен. През 2010 г. се подлага на лечение за контрол на растежния хормон, а три години по-късно се жени за сирийката Мерве Дибо, която е с 10 г. по-малка от него, но се развеждат, защото тя говорела арабски, а той турскии не се разбирали.

Уроци по послушание

Най-популярният полицай в Китай предизвиква фурор в социалните мрежи с набитите си крака, широка усмивка и махаща опашка. Кучето е от порода корги и се казва Фузай, което означава Щастливец. Животното започва да тренира едва 2-месечно и сега, когато е на шест месеца, превъзхожда много от своите връстници. Два пъти на ден Фузай има уроци по послушание, откриване на експлозиви и проследяване на аромати. Късите крака му дават предимство пред другите кучета при претърсване на тесни пространства.

188 думи в минута

От Вито Корлеоне в „Кръстникът“ до София Лорен в „Брак по италиански“, героите италианци в киното често са изобразявани като използващи прекалено много жестове с ръце. Ново проучване потвърждава, че тези класически примери от италианските филми са валидни и в реалния живот, съобщава Мейл онлайн. Учени от университета в Лунд сравнили жестовете на хора от Италия и Швеция по време на разговор и установили, че италианците използват повече от 40 жеста в минута, докато говорят - два пъти повече от средния швед. Докато други народности използват жестове, за да илюстрират части от историята, италианците ги използват като своеобразен съпровождащ коментар на всичко, което казват. Предишни проучвания са показали, че италианците говорят със скорост от около 188 думи в минута, което означава 41 жеста.