Анализи Новини Светът

Украинската армия е пред колапс

   
Украинската армия е пред колапс

Украйна се намира близо до точката на пречупване и има реален риск от колапс на украинските войски, пише агенция Bloomberg на фона на продължаващите руски атаки и несигурността около западната подкрепа за Киев.

Ракетните атаки на Русия срещу енергийната система на Украйна, бомбардирането на втория по големина град Харков и напредъкът по фронта подклаждат опасенията, че военните усилия на Киев наближават точката на пречупване.

Огромният недостиг на боеприпаси и жива сила по 1200-километровия фронт и пропуските в противовъздушната отбрана показват, че Украйна е в най-крехкия си момент от дълго време насам, според западни служители, запознати със ситуацията.

Официален представител, пожелал анонимност, казва, че има риск от колапс на украинската отбрана, което ще даде възможност на силите на Владимир Путин да извършат голяма офанзива. Следващите няколко месеца ще се превърнат в най-тежкото изпитание за Украйна, а населението е все по-изтощено от войната.

Руските сили се възползват от големия дефицит на оръжия и боеприпаси в ЗСУ, като Москва е готова да осигури 6 милиона снаряда на войските си, получавайки подкрепа и от Северна Корея и Иран. В същото време от месеци 60 милиарда долара военна помощ са блокирани в американския Конгрес. Ако тези средства не дойдат, няма алтернатива за Украйна в най-мрачния ѝ момент.

Украинските сили в момента нямат сили за контраофанзива и се борят да задържат позициите си. Президентът Володимир Зеленски каза, че Русия може да успее да мобилизира до 300 000 нови войници до 1 юни.

САЩ не виждат никакви признаци за предстоящ пробив на руските сили, каза американски служител, пожелал анонимност. Но моралът на Украйна е нисък и не може да се изключи възможността за колапс на нейната армия, каза друг официален представител, също пожелал анонимност.

Унищожаването на най-голямата топлоелектрическа централа в района на Киев показа уязвимостта на Украйна в този момент. Зеленски нарече липсата на противовъздушна отбрана на военните „най-голямото предизвикателство“ в часовете след атаката. Руските сили също отприщиха огневата си мощ по цялата фронтова линия и постигнаха малки печалби след превземането на източния град Авдеевка през февруари. В момента град Часов Яр е основна мишена на руските окупатори. А в Украйна се опасяват, че Русия може да се опита да превземе Харков. Това ще е изключително трудна задача, но за първи път от началото на инвазията по-малко от половината украинци вярват, че страната може да си върне цялата територия, завзета от Русия (включително Крим).