Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

8-14 април 2024

Спазвам послушно природните закони, неусетно остарях и вече не съм оня, който бях някога. Но както се пее в една песничка – продължавам да вървя по света и подсвирквам си даже. Що се отнася до думите, ще си позволя да цитирам нещо, което съм писал отдавна. С промяната на времето се мени и смисълът на думите. Защото много от тях днес не означават това, което са означавали вчера. А и смисълът им мигрира от дума на дума – като птиците в търсене на по-добри места за гнездене. Тъй че се старая да боравя внимателно с мигриращите значения на думите и със скритата им енергия. (Анжел Вагенщайн, из изказване на конгрес на БСП)

Историята помни първите

Без модерна космическа наука, космически технологии и космическа индустрия не може да говорим за съвременна конкурентоспособна икономика. Авиацията и космонавтиката изискват ангажираност и от държавното ръководство, и от цялото ни общество, ако искаме България да има достойно бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев по време на честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

Общото между авиацията и Космоса е моралната сила, устремът, всеотдайността на хората в авиацията и космонавтиката. Летецът-изтребител преди всяко излитане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. За съжаление не винаги това се отнася за други сфери – най-вече за политиката. Често сме свидетели на точно обратната нагласа - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване, коментира президентът. 

Моята ценностна система съм я изковал много преди да вляза в президентската институция, изковал съм я в българските ВВС, посочи Радев. Историята винаги помни първите, заради това завинаги в мен ще има място за тези, които проправиха пътя на България към Космоса – нашите учени още преди 52 г. основаха българската научна програма. България в момента е водеща страна в производството на макро и мини сателити. Историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения българи. Сигурен съм, че ще дойде времето, в което ще имаме следващи космонавти. Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията и израз на нашето ниво на амбиции къде искаме да позиционираме нашата нация по отношение на човешкия прогрес и на бъдещето, заяви държавният глава.

Служебният премиер обеща честен вот

Новите министри положиха клетва пред Народното събрание, а преди това президентът Румен Радев издаде указите, с които според новите правила“ назначава кабинета и насрочва избори за европейски и национален парламент на 9 юни. На изпроводяк бившият премиер Денков прегърна само Мария Габриел и призова служебния кабинет да организира честни избори. 

Служебният премиер Димитър Главчев посочи, че приема поста с отговорността кабинетът да пази суверенитета на държавата и да изпълни най-важната си задача – честен вот. Той увери, че има доверие на министрите, които е избрал. „Не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза и да бъде заложник напартийни амбиции. Няма да влизам в предизборни страсти и лични амбиции. С колегите ще бъдем гарант за стабилност, каза Главчев. 

Финансовият министър Людмила Павлова съобщи, че новият вот ще струва около 100 млн. лв., а министърът на електронното управление Валентин Мундров обеща да върне доверието в машините за гласуване. 

Дилемата „Гвоздейков“

Изборът на министъра на транспорта Георги Гвоздейков да координира работата на служебния кабинет по организирането и провеждането на предстоящите предсрочни избори доведе до нова размяна на реплики между доскорошните партньори ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Бойко Борисов приветства решението Гвоздейков да оглави щаба за изборите, „за да може да се проведат честни и демократични избори". Той припомни, че Гвоздейков е бил сред учредителите на ПП, "беше знаме, беше символ, безспорно честен човек и така всички ще са спокойниАко отново се договори с ПП, ще стане като на предишните избори – ала-балаказа той. "Борисов и Пеевски умело правят маркетингов трик, при който слагат името на Гвоздейков отпред, за да си реализират всички задачи за купен вототговори Кирил Петков. Според него целта е "да замажат очите на хората през името на Гвоздейков, а изцяло да държат контрола в собствените си ръце"Гвоздейков беше изключен от ПП, след като прие да остане на поста си в транспортното министерство, без да го съгласува с ръководството на партията. 

За и против

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, сочи национално проучване на „Маркет ЛИНКС“, реализирано съвместно с Би Ти Ви. На въпрос какви емоции изпитват, 18% отговарят, че са гневни, а 14%, че са тревожни. Анкетираните дават оценка 2,7 по шестобалната система на НС, а 2,8 на кабинета „Денков“. 41% ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% няма да го направят.

37,4% биха гласували за Народно събрание, а 34,2 на сто – за Европейски парламент, ако изборите бяхав началото на април, показва изследване на „Галъп“ за БНТ. На вота за парламент ГЕРБ-СДС биха получили 27,4%, ПП-ДБ – 17,9%, ДПС – 15,2%, „Възраждане“ – 14,9%, БСП – 10,5%, ИТН – 5,2%, „Не подкрепям никого“ – 3,5%. От „Галъп“ уточняват, че степента на неяснота е висока, защото регистрацията предстои и затова данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат.

Партията "Не подкрепям никого" расте

Хората започват да се самоорганизират и сами да раздават справедливост. В един момент държавата ще трябва да се преучреди. Никоя партия не изпълнява ангажиментите си към гражданите. Затова партията на "Не подкрепям никого" расте. Няма друга професия, която да предизвиква в мен повече погнуса, отколкото политиката. Парламентът е като националния отбор по футбол – предизвиква само тъга и нежелание да го гледаш. Превърнат е в бит пазар. Това са хора без лице. (Иво Сиромахов, „Политически НЕкоректно“, БНР)

Въпрос без отговор

Кризата е дълбока, страшна, отиваме в пропаст. В живота на човека и обществото поставянето на действителния проблем много пъти е трудно, много пъти - много трудно, много пъти - отчайващо трудно. Ние трябва да сменим начина, по който се говори в публичния форум на обществото. 
Виждаме една прокуратура, която е ужасна. Виждаме съд със случая на Нотариуса, на Еврото и т.н. Това са ужасяващи неща. Важно е да се отговори на въпроса защо е толкова голям делът на негласуващите. (Проф. Георги Фотев, "Панорама", БНТ)

Тъмната страна на властта

Кирил Петков и Асен Василев дойдоха с изключителната и претенциозна заявка за революционна промяна във функционирането на властта. ПП нахлуха в обществения дебат със заключения, че се крадат по осем милиарда лева на година и че те са тези, които ще прекратят лошите практики, които правят държавата бедна. След опитите им за управление със сигурност можем да кажем, че Кирил и Асен не са хората, за които се представяха. Тъкмо обратното. Енергийният сектор е източен, инфлацията подхранена, корупцията, партийното кадруване и връзкарството на никого не е хрумвало да ги отменя, а последният скандал с Агенция „Митници“ показва, че Кирил и Асен бързо се адаптират към практики от мрачната страна на властта, срещу които уж трябваше да се борят.

Скандалът с контрабандните канали може и да изглежда умишлено създаден за целите на предизборната кампания. Но независимо от удобния момент за ГЕРБ и ДПС, този скандал се основава на доказателства. И това е много голям проблем за ПП. Подходът да се обвиняват дребните играчи, като се измества вниманието от партийното покровителство, няма да сработи. (Из коментар на Калина Андролова, „Политически НЕкоректно, БНР)

Началото на края на промяната

Преди повече от три години промяната започна със снимките на пачките с пари от спалнята на Бойко Борисов, а днес завършва със снимките на пачки с пари от контрабандния кръг на Живко Коцев, чийто фактически бос е Асен Василев. ПП застанаха като един зад главния секретар на МВР, защото е техният човек в контрабандата, а не защото е голям професионалист и честен човек, както казва Атанас Атанасов. Изумителното в тази история са неговата глупост и непрофесионализъм, защото всичките му снимки със скъпи часовници, сауни с престъпници и пр. са правени от него или с негово знание. Трябва наистина да си малоумен, за да приемеш като подарък часовник за 50 хил. лв. от контрабандист и да се снимаш с него като пубертет, който е получил първия си айфон.

ПП-ДБ се опитаха да изместят въпроса от контрабандата с въпроса за някакъв измислен натиск върху Живко Коцев и как уличаващите снимки са се появили в медиите. Преди четири години никой от тях не попита същото по отношение на снимките с Борисов, а всички веднага ги взеха на въоръжение срещу ГЕРБ. Сега пускат в обращение любимия си двоен стандарт и се правят, че няма слон в стаята. А слонът е престъпната схема на собственото им управление. (Из коментар на Явор Дачков във „Филтър“)

Скандали за пенсиите и козунаците

Пенсионерите с пенсии под прага на бедност 526 лв. ще получат добавки за Великден от 100 лв. Това решиха депутатите след разгорещени спорове и взаимни нападки „за“ и „против“ добавките. Имаше и скандал за козунаците на Линда Петкова. Нека има поне по един безглутенов козунак за тези пенсионери, които са над прага на бедност, по 60 лв. са, каза Георги Свиленски от БСП, препращайки към сладкарските шедьоври на Линда Петкова. Преди седмица съпругата на Кирил Петков обяви, че тазгодишните й безглутенови сладкиши за Великден ще са по 59 лв. за 950 грама. Малката разфасовка от 450 грама струва 34 лв. Козунаците са три вида – със стафиди и цитрони, с натурален шоколад и бадеми или с шипков мармалад и орехи. 

Реванш след отстъпление

Преди 3 г. Бойко Борисов и ГЕРБ изглеждаха на ръба на катастрофа. На два поредни избора през 2021 г. партията не беше първа политическа сила. В края на същата година се създаде първото правителство без участието на ГЕРБ от 2014 г. насам. В обществото се беше надигнало силно желание за промяна и силите, които искаха да изтласкат ГЕРБ от политическата сцена, се радваха на растяща популярност. Сега нещата се подредиха почти наобратно. ГЕРБ отново е първа политическа сила и държи стабилно водещата позиция в парламента, като заедно с ДПС го насочва, както им е угодно. АнтиГЕРБ силите са разпилени, отслабени и повече се мразят помежду си, отколкото с герберите, които неотдавна обявяваха за свои заклети врагове. А Борисов отбеляза поредица от успехи, които здраво укрепиха доскоро разклатеното му положение.След 3 г. на отстъпление Борисов е на път да вземе реванш(Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Кой как си прави сметката

Това е поредната предизборна кампания, в която се атакува с компромати. Не бива да се фокусираме отсега върху социологическите изследвания, защото те могат с манипулативна цел да внушават на избирателите, че няма да има разлика в електоралната картина. Разочарованите от ПП-ДБ не биха гласували за ГЕРБ или "Възраждане". ДПС не се припознава като алтернатива. Няма никакви индикации за появата на нов политически субект. Старите формации си правят сметка, че това няма да са последните предсрочни избори за тази година. Възможно е някои политически играчи умишлено да тикат страната в посока на несигурност, през която да се прокарват интереси, различни от тези на обществото. (Политологът Георги Киряков, „Хоризонт“)

Избирателите делегират права на хора, които не спазват законите

Великата ирония е да се бориш срещу Борисов и да се окаже, че пак трябва да живееш с него още 10 г. ПП ще останат в политиката, но ще бъдат на полусъединител. Не може да бъде журналистика това да получаваш и пускаш протоколи от разпити. Ако ще махаме следствената тайна, да махнем за всички, а не само за ПП. Журналистите са виновни за всичко, защото те създадоха политическа класа, която никога не беше разпитвана и не беше удряна силно от истината и от сериозни въпроси. Политиците нямат нужда от свободно слово, имат нужда само да платят и да си направят избори. Това се нарича частна държава - избирателите делегират права на хора, които по никакъв начин не спазват законите. Избирателят дава възможност единствено на сатрапите си да го управляват, а те го управляват през медиите. Най-големият проблем на свободното слово е, че ние чуваме това, което политиците-сатрапи искат да чуем, а не онова, което искаме да ги питаме. (Мартин Карбовски, „РадиоТочка“, БНР)

Или свръхдефицит, или орязани разходи

Или ще има свръхдефицит и еврозоната става химера, или някой ще трябва да вземе трудни решения за оптимизиране на разходната част. Проблемите с бюджета започнаха още миналата година с тотално грешната макроикономическа прогноза за БВП, която умишлено беше оптимистична заради идеологията, която използваше правителството, което си отиде. Никой не задава основните въпроси – за дефицита и безконтролното нарастване на разходите. Тези пари не липсват, те са похарчени за нещо. В бюджета е предвидено, че се емитира дълг. Друг е въпросът защо трябва непрекъснато да го увеличаваме. Вероятно ще се върви към замразяване и постепенно свиване на дефицита в рамките на няколко години. Не очаквам да има смели стъпки, с които да се правят значими реформи. (Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш зам.-министър на финансите, БНР)

Заплаха за реформите

Икономиката на България се забави през 2023 г. Инфлацията продължи да се забавя, но темпото е бавно и излага на риск кандидатурата на страната за присъединяване към еврозоната през 2025 г., се посочва в анализ на Световната банка. България остава най-бедната страна членка на ЕСПодновените политически сътресения заплашват да върнат страната обратно в спиралата на предсрочните избори с намалено желание за реформи. Политическите рискове отново се изострят след неуспешна ротация, която свали редовното правителство. Сега страната се насочва към предсрочни избори, които заплашват да забавят в краткосрочен план реформите и да застрашат постигането на ключови цели като членство в еврозоната, прогнозират от Световната банка.

Един закон със 100 поправки

Става дума за един от най-важните български закони – за движение по пътищата, чието неспазване често носи и смърт. В него народните избраници през последните 20 г. са направили 100 поправки. И какво от това? (Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, „Труд“)

Договорен трансфер на власт

Институтът  на служебния кабинет е направен за посмешище. Не знаем кой носи политическата отговорност. Конституционният съд не желае да се произнесе по поправките в Конституцията. Ако в един момент каже, че те са антиконституционни, каква е легитимността на правителството? Провален министър-председател като Денков не сме имали. Ако трябваше правилно да се приеме властта, новият министър-председател не трябваше да позволява този назидателен тон на Денков. Имаме правителство, което служи на всички чужди интереси, но не и на българските. Никакви ревизии няма да бъдат правени на досегашното правителство, което изсмукваше ресурси от публичните фондове. Наследството, което се дава на служебния премиер Главчев, е виртуална структура. Това не е служебно правителство, а договорен трансфер на власт. (Ренета Инджова, бивш служебен премиер, „Хоризонт“)

Всеки път едно и също 

Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 г. Той вдигна държавните разходи до космоса – два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Взима дългове от бъдещето на нашите деца. За 3.5 г. творчество на Асен Василев държавният дълг се вдигна с 20 млрд. лв. Всеки път се повтаря едно и също - когато той издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджетът е доста зле. Сегадържавата има пари за десет дни напред. Това е безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд. 

Занимаваме се със скандали, а не с демографската катастрофа и как да си опазим границите. Истината е ужасна – поредна година родените деца са с няколко хиляди по-малко. Нито едно правителство не се занимава с този въпрос. Ако ни изненада огромен брой мигранти на границата, как ще се справи държавата? Никак. (Николай Василев, бивш вицепремиер, „Хоризонт“)

Накрая пушката ще гръмне

Няма как при борба за контрабандни канали, които дават десетки милиони месечно в частни ръце, и при избори, които винаги се нуждаят от още пари, това да не се отрази в политическото пространство. Всичко започна от разстрела на Алексей Петров. Сглобката е негова. Някои от лицата, които участват в цялата тази галимация, като вътрешния министър, са препоръчани от него. Системата за сигурност е много болна и иска реформи. От няколко години репутацията на МВР и службите може да издържи всичко, защото е на нула и няма накъде да се срути. Нещата в МВР ще се развият по Станиславски – в първото действие на пиесата има пушка и до края тя ще гръмне. (Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР, БНР)

В света на нашенския бизнес

Въпреки че държавата е разрешила сондажи с обем3000 метра за злато и мед в Златуша, плановете на канадската компания „Велосити Минералс“ са много по-мащабни, става ясно от презентация до инвеститорите на компанията от март, съобщава obektivno.bg. Тя е сключила споразумение за придобиване на 75% от медно-златния проучвателен имот „Златуша“ и ще стане собственик на този дял, след като извърши 40 хил. м сондажи и плати 1,42 млн. долара на „Зеленрок“, дъщерно дружество на австрийската „Райден“, което е собственик на проекта „Златуша“ с площ 194,3 кв. км и включва областите София и Перник, Столичната община, общините Божурище, Сливница, Драгоман, Перник и Брезник.

Компанията има общо 6 проекта за търсене и проучване на злато у нас. През последните години „Дънди Прешъс“, която обяви рекорден добив на злато в находищата „Челопеч“ и „Крумовград“плаща на българската държава едва 1,5% концесионно възнаграждение от стойността на добитото злато. За 2022 г. тя има 608 млн. лв. приходи, а за 2021 г. - 549, 2 млн. лв. Концесионното възнаграждение, което е платила на държавата ни, е едва 15,5 млн. лв. без ДДС за 2021 г. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е с приход от 321 млн. лв. през 2022 г. и 391 млн. лв.през 2021 г., а е платила на държавата 20,7 млн. лв.без ДДС за 2021 г. 

Постановление на МС от 4 юни 2007 г. определя концесионните възнаграждения за метални полезни изкопаеми в границите 0,8-4%. През 2022 г. финансовият министър Асен Василев предложи петкратно увеличение на таксите за добив на мед и злато, и двукратно – за добив на индустриални, строителни, скалнооблицовъчни материали, нефт и природен газ. Министерството на финансите изготви проект за наредба и го публикува на сайта си. С това действията на управляващите по защитата на националния ни интерес приключиха.

Много неудобни въпроси

Държавата очевидно не разполага с кадърни полицаи, авторитетни политици и мислещи държавници, а само с циркаджии, интриганти, сценаристи и кукли на конци. Това обосновано предположение може да се извади от скандалите за митниците. И краят на тоя сериал едва ли ще се види преди изборите. Всичко това поражда неудобни въпроси: защо все едни и същи лица участват в скандали със спецслужбите; как така има контрабанда, пък няма контрабандисти; каква точно е ролята на главния секретар на МВР; ще се стигне ли до Асен Василев; каква е играта на прокуратурата; защо никой не се впечатлява от изтичането на СРС-та; каква е целта на компроматите? (Из коментар на Александър Александров в „Сега“)

Ще се обедини ли левицата

Националният съвет на БСП одобри в събота платформата си за европейските избори. Корнелия Нинова заяви, че в политиката на социалистите на първо място ще бъдат българският национален интерес и социалната политика. По думите й е особено важно да се работи за равнопоставеност на държавите-членки на ЕС

На 1 май БСП кани на среща над 25 партии в левия спектър и повече от 20 граждански сдружения. "Ще направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и на модела на управление на България досега и се надяваме това да е началото на наистина едно широко ляво обединение. Ще предложим общ документ с основните принципи, на които всички да стъпим", каза Нинова. И призова бившите си съпартийци да се върнат в БСП: „Левицата са наши бивши другари. Към тях подновяваме поканата да се върнат в БСП и да си подновят членството. Добре дошли са".

Защо никой не казва: баста, дотук!

Корнелия Нинова е абсолютна пречка за широко обединение, каквото се получи в София. Трябва да се направи нещо здраво в "Левицата!", което да е по-отдалечено от ПЕС и по-посветено на правата и интересите на хората на труда, а не на всякакви малцинства и екзотики. Да се върнем към корените, да можем да предложим разумни мерки. Това, което се задава от Европа е много опасно. Опитът на големите европейски държави да мачкат мнозинството за вземане на решения, да препятстват малките държави да парират определени решения, да натискат за решения с 2/3 ни прави абсолютно безгласни букви. Ако досега сме били представлявани от хора, които са конюнктурни и склонни да подакват за всичко на меркелките, сега вече ни предлагат това да стане официално.

Главният прокурор се чуди накъде да криви, на кого да услужи. Той може да изкара цял мандат. Вече нищо не може да ни учуди. Това е една система, тапицирана по етажите с прислуга в продължение на много години. Тези хора, за да бъдат направени прислужници, са сложени в зависимости, от които откачване няма. Всичко това трябва да се измете. Но как, след като съотношението на силите за властовите позиции е 95 към 5 процента. Единственият ресурс е в населението, което да каже – баста, дотук! Само че такова нещо то не казва.(Татяна Дончева, „Хоризонт“)

Разни хора, разни коментари

Предизборната кампания ще бъде в стил "Бързи и яростни" и гарнирана с много компромати и кални номера, които хората наричат ченгесарски. С много напрежения и непрекъснато повишаване на конфронтацията - до степен избирателите трудно да се ориентират какви са идеите и политиките.(Социологът Боряна Димитрова, Би Ти Ви)

Предстои протяжна политическа криза, която ще започне с много ожесточена предизборна кампания с използване на специални служби и т.н. Ще бъде много напрегната, не много хигиенична. Възможни са известни промени в конфигурирането на следващото Народно събрание. Това ще доведе до влошена комуникация между политическите сили. Формирането на ново правителство ще бъде трудно. Възможно е да се забави и служебното правителство да продължи съществуването си по-дълго. (Доц. Огнян Минчев, тв Нова нюз)

Най-вероятно преходът след 1989 г. е бил режисиран. Дядо ми Тодор Живков, когато си подаде оставката, беше казал, че на него ще му бъдат запазени условията за нормален живот, както той е постъпвал с предшествениците си. Но беше арестуван, а трябваше да остане още известно време и председател на Държавния съвет, но това не се случи. Сигурно фамилията Живкова ми е помогнала, когато станах депутат от "Коалиция за България" през 2001 г., помогнало е предполагам и на коалицията. Възможността да общува с бившия държавен глава е допринесло и за развитието като политик на Бойко Борисов. (Евгения Живкова, „Хоризонт“)

Митническият скандал, който наред с други скандали разтърси държавата, е организиран от Бойко Борисов с пропагандна цел. Затова се правят организирани престъпни групи и комисии. Борбата е на живот и смърт. Паскал  трябва да се скрие дълбоко, за да не го последва съдбата на Нотариуса. Политическата криза е ГЕРБ и конкретно Борисов. Той е токсичен. Затова правим избори непрекъснато и няма възможност за стабилно правителство. Борисов да го вкарат в съда. Това ще е изходът от политическата криза. (Журналистът Иван Бакалов, из интервю в „Сега“)

Браво, Стоичков!

Не сме втора или трета ръка. Искахте да сме в Шенген, всички да бъдем равни. Не може ти да ме делиш мен по вода и по суша. Няма как да допусна, че ще имам Шенген по вода и по въздух, а по земя няма как да бъда. Футбола го играем по суша, а не по вода. Няма как всички в Европа да са "за", а един човек да каже "не". Австрийският канцлер Карл Нехамер ще го забравят след 4 г., а аз съм спрял да играя преди 20 и колко години и още ме спират и ми се радватНе може моят народ да страда заради един човек. (Христо Стоичков на конференция за младежта и спорта в Европейския парламент)

България не е готова да приеме Ф-16

На какъв етап е реконструкцията на летище Граф Игнатиево и готовността на авиобазата да приеме изтребителите Ф-16, попита депутатът от БСП Манол Генов по време на парламентарния контрол тогавашния министър на отбраната, пише „Дума“. До доставката на първите осем самолета и оборудването към тях остават броени месеци. Социалистът припомни, че е предвидено удължаване на пистата с около 500 метра, изграждане на съоръжение за зареждане с гориво, съоръжения за съхранение на гориво и боеприпаси, хангари и тренажори. „Преди време казахте, г-н Тагарев, че има поръчка за повече от 200 млн. лв. и сключени договори за подобряване на инфраструктурата на летището в съответствие с изискванията за самолетите Ф-16“, напомни депутатът. Според него всичко това ще бъде безсмислено, ако не бъде свършено навреме, защото самолетите ще дойдат, но няма да има къде да кацнат и къде да бъдат прибрани.

Във вода газим, но…

България за момента разполага с достатъчно водни ресурси, но не е богата на тях в сравнение със съседните страни, защото валежите у нас не са много. Освен това нямаме големи реки, ледници, значими езера, които да служат като естествени резервоари на вода. Проблемът с нейния недостиг в Европа се задълбочава и ще става по-сериозен, което налага още отсега да се подготвяме. България разполага с почти 100 млрд. куб. м годишно, но тази стойност е подвеждаща, тъй като 75% от тях са от Дунав, а неговите води не са вътрешни, замърсени са и трудно могат да се използват за питейни цели. Освен това нивото на реката намалява сериозно през летните месеци и тази тенденция ще се задълбочава. 

Оставащите 25% пресноводни ресурси зависят от равновесието между валежи и изпарение. Питейната вода е около 5-6% от общото количество прясна вода. Страната ни е богата на качествени минерални води, които не се използват пълноценно. Освен това водопреносната мрежа е остаряла, зле поддържана и загубите са 60-70%. Горите у нас, както и в световен мащаб намаляват поради изсичане и горски пожари. Ако останем без тях, оставаме и без вода. (Атмосферният физик Валентин Симеонов, из интервю за fakti.bg)

Руснаците се борят за съществуването си

Те знаят, че това е справедлива война и пазят своите. Тази война се води заради осемгодишното клане, извършвано от украински националисти срещу руското население и защото Западът използва Украйна като марионетна държава, за да подкопае и унищожи Русия. Руснаците много добре знаят защо воюват. Ето защо те имат 1500 доброволци, които отиват на фронта всеки ден. 

В Америка има недостиг на новобранци, трябваше да съкратят 24 хил. свободни места в армията поради липса на хора. Британската армия намалява, французите напускат, НАТО се разпада. Никой не иска да воюва за Запада. Украйна остана без мъже. Трябва да хващат хора на улицата и да ги бият по главите, за да воюват. В Русия няма нужда от това. Така че не казвайте, че това е глупава война за руснаците. Те се борят за своето съществуване. (Пенсионираният морски пехотинец, офицер от разузнаването и американски военен анализатор Скот Ритър в интервю за интернет блога Dialogue Works)

Военна хроника

Руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото в началото на войната в Украйна. През изминалата година Русия увеличи броя на своите фронтови войски от 360 хил. на 470 хил., съобщи върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи, цитиран от "Фокус". Според него увеличението се дължи на решението на Москва да повиши наборната възраст от 27 на 30 г. Това означава, че Русия ще може да увеличи броя на наборниците с 2 млн. през следващите години и е на път да командва най-голямата армия на континента. Независимо от изхода на войната в Украйна, Русия ще бъде по-смъртоносна и по-ядосана на Запада, отколкото в дните от началото на конфликта, предупреди Каволи.

F-16 няма да помогнат на украинските въоръжени сили в противодействието на руските авиационни бомби. Руските самолети са способни да изстрелват бомби далеч зад фронтовата линия, което би принудило пилотите на F-16 да летят твърде близо. Това ще увеличи риска основните украински самолети да бъдат поразени от руски системи за противовъздушна отбрана, пише в. „Индипендънт“.

Наблюдавахме поредица от атаки срещу нашите енергийни съоръжения и бяхме принудени да отговорим. Ударите по енергийни обекти в Украйна са част от процеса на демилитаризация, тъй като засягат отбранителната й индустрия, каза руският президент Путин, цитиран от ТАСС.

Във военните действия настъпва радикална промяна. Скоро единственото, за което Москва ще е склонна да преговаря, ще е безусловната капитулация на Киев. Опитите на Зеленски да популяризира своята "формула за мир“ и да свиква срещи на върха в подкрепа на режима в Киев предизвикват само недоумение, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя пред Съвета за сигурност.

Международните донори предупреждават Украйна да се подготви за намаляване на хуманитарната помощ, въпреки че нуждите на страната са огромни, съобщи Ейми Поуп, генерален директор на Международната организация за миграцията, в интервю за Франс прес. От помощ се нуждаят 14 млн. украинци, от които 4 млн. са вътрешно разселени, а други 6 млн. са избягали в чужбина. ООН се нуждае от над 4 млрд. долара, за да се погрижи за тях през тази година, но се опасява, че няма да събере нужните средства.

САЩ обмислят идея за въоръжаване на Украйна чрез заем или облигации, гарантирани с блокираните руски активи на Запад, съобщи "Файненшъл таймс". В следващите 10 г. така може да бъдат генерирани 30-40 млрд. долара, с които да се купува оръжие, докато Киев се нуждае годишно от около 34.5 млрд. евро. за 2024 г. Това е различен подход от този на ЕС, който предлага да се заделят за генериране на приходи само лихвите (около 3.85 млрд. евро от началото на войната) от замразените 260 млрд. евро активи на Русия. Не е ясно обаче какво би станало с идеята на САЩ, ако войната приключи по-рано и блокираните активи трябва да бъдат върнати на Москва.

Нападенията с дронове срещу Запорожката АЕЦв Украйна трябва да спрат, тъй като може да представляват нов и опасен етап във войната, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Швеция ще инвестира 36 млн. долара за укрепване на своите бомбоубежища, служби за спешна помощ и гражданска защита, след като предупреди страната да се готви за война, съобщава AФП

Първото летище само със слънчева енергия

Лeтищe "Иcтaнбyл" щe пoĸpивa вcичĸитe cи нyжди oт eлeĸтpичecтвo oт cлънчeвa цeнтpaлa в пpoвинция Ecĸишexиp, в ĸoятo ще се инвecтиpaт oĸoлo 212 млн. eвpo и ще заработи дo ĸpaя нa гoдинaтa. На 3 млн. кв. м плoщ ще бъдат инсталирани 439 хил. cлънчeви пaнeлa c oбщ ĸaпaцитeт oт 199,32 мeгaвaтa. Πлaниpa ce фoтoвoлтaичнaтa eлeĸтpoцeнтpaлa дa пpoизвeждa 340 млн. квтч eнepгия гoдишнo. Така лeтищeто ще стане първото в cвeтa, ĸoeтo щe пocpeщнe вcичĸитe cи нyжди само oт слънчева eлeĸтpoeнepгия.

Лeтищe "Иcтaнбyл" бeшe oтĸpитo oфициaлнo в ĸpaя нa oĸтoмвpи 2018 г.,  зaпoчнa дa фyнĸциoниpa нaпълнo пpeз aпpил 2019 г. и ce пpeвъpнa в eдин oт нaй-вaжнитe тpaнзитни цeнтpoвe в aвиaциятa. To e c ĸaпaцитeт 90 млн. пътници гoдишнo, но потенциалът му е 200 млн. пасажери cлeд зaвъpшвaнe нa вcичĸи фaзи през 2028 г. През 2023 г. лeтищeто е oбcлyжилo oĸoлo 76 млн. пътници. Oчaĸвa ce бpoят им през тази година дa ce yвeличи дo 85 млн. През 2023 г. Eвpoĸoнтpoл го обяви зa нaй-нaтoвapeнoтo летище в Eвpoпa зa чeтвъpтa пopeднa гoдинa cъc cpeднo 1375 пoлeтa нa дeн.

Вести от България

По предложение на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет, с които вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“ в размер до 1.6 млрд. лв. са придобити от държавата чрез министъра на енергетиката.

Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление. 

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава. Проверка на "Сега" откри много примери за пациенти, които са принудени да плащат повече от обичайните 2,90 лв.

От началото на годината заболелите от коклюш са 10 пъти повече в сравнение със същия период на 2023 г. Близо 24 хил. деца не са преминали пълен курс на имунизация.

Над 50 хил. души са получили мозъчен инсулт през 2023 г., показва доклад на Националния център по обществено здраве и анализи. Стряскащата статистика ни прави първенец по смъртност при тази диагноза в цяла Европа, пише „Труд“. На всеки 10-15 минути човек бива покосен от мозъчен удар. 12 хил. са били повалени от сърдечен удар през 2023 г. При сърдечно-съдовите болести също се наблюдава увеличение в случаите при хора под 35-годишна възраст.

България се нареди на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. Спрямо същия период на предната година покачването е с 10.1%. Преди нас е само Полша с 13%. На трето е място Хърватия, показват данни на Евростат.

Πpoyчвaнe на Инcтитyтa зa пaзapнa иĸoнoмиĸaпoĸaзвa, чe и това лято ще има нeдocтиг нa дeceтĸи xиляди paбoтници. Haй-ĸpитично е положението в Бypгacĸo, ĸъдeтo ce тъpcят 27 хил. работницив Coфия - 26 700, във Bapнa - 25 800, а в Πлoвдив -18 900.

2 548 000 лв. поиска областният управител на област София Вяра Тодева за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на съветската армия с писмо до премиера Димитър Главчев. Това стана след като ВАС прекрати делото срещу демонтажа на паметника, заведено от Мая Манолова и съмишлениците й, поради липса на правен интерес. По същата причина съдът обезсили и искането на "Възраждане". 

Πpeз 2023 г. Бългapия e изнecлa 1370 ĸг poзoвo мacлo нa cpeднa eĸcпopтнa цeнa oт 9168 eвpo зa ĸилoгpaм, което пpaви oбщo нaд 12,5 млн. eвpo, пише money.bg. Изнocът e ocнoвнo за CAЩ, Kитaй, Япoния, Taйвaн, Южнa Kopeя и Фpaнция. Сега y нac имa 2943 peгиcтpиpaни poзoпpoизвoдитeли, ĸoитo oбpaбoтвaт 5367 xектара плoщи, пpepaбoтвaтeлитe ca 67, a oбeĸтитe зa пpepaбoтĸa нa poзoв цвят - 53.

Вести от света

Изпълнителният съвет на МВФ обяви, че е одобрил единодушно Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат начело на финансовата институция. 70-годишната българка беше единственият кандидат. Следващият ѝ мандат ще започне на 30 септември. 

Международната агенция за атомна енергиязаключи, че изборът на Дойчещи в Румъния за площадка за инсталиране на АЕЦ с малки модулни реактори съответства на стандартите за безопасност. Площадката е в oĸpъг Дъмбoвицa, Южнa Pyмъния, недалеч от столицата Букурещ и нa oĸoлo 140 ĸм oт Pyce. 

Март е бил най-горещият в историята и десети пореден месец на исторически горещини, като температурата на морската повърхност също е достигнала шокиращ нов връх, съобщи Европейският орган за наблюдение на климата. Всеки месец от юни м.г. насам е надминавал собствения си най-горещ месец в историята.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови, че несправянето на Швейцария с климатичната криза нарушава основни права на нейните граждани. Според експерти това решение може да има ефект в целия свят.

В Германия през 2023 г. около 17,7 млн. души са били изложени на риск от бедност или социално изключване, което е над 21% от населението на страната, съобщи „Дойче веле“.

96 изстрела за 41 секунди са били изстреляни на 21 март от полицията в Чикаго срещу 26-годишенчернокож мъж, когато е спрян от органите на реда, докато управлява автомобила си, съобщава USA Today. Разстрелът е заснет на видеозапис и отново разпали дискусията за полицейско насилие срещу чернокожи в САЩ. 

Близo 75% oт paбoтoдaтeлитe в 21 eвpoпeйcĸи cтpaни нe ca намерили paбoтници c нyжнитe yмeния пpeз 2023 г. За 54% oт мaлĸитe и cpeднитепpeдпpиятия в EC тpyднocтитe пpи нaмиpaнeтo нa cлyжитeли c yмeния ca eдин oт нaй-cepиoзнитe им пpoблeми.

Производството и продажбите на автомобили в Китай достигна съответно 6,606 млн. и 6,72 млн. броя. През март те са 2,6 млн.което е двойно увеличение спрямо същия период на 2023 г. 

Средностатистическият световен милиардер е на 66 г., а най-възрастният - на 102 г. За първи път от 2009 г. всеки милиардер под 30 г. е наследил богатството си.

Из архива

Благодаря на душата си, че е усмихната

Правиш ли изкуство, за да се спасяваш, то се проваля. Имаме толкова талантливи хора, които сега живеят без да създават и се продават евтино. Ставаме подвластни на господаря Пара. Опитвам се да се абстрахирам, но това не е възможно. Нали все още съм „работещо момиче“. Потресена съм, че за толкова години думичката „култура“ не се изговаря в парламента. Тя стана адски срамна и ненужна. Говори се с разпенени устни за престъпност и корупция, но за изкуство и култура – никога. Като че ли сме имунизирани срещу калта и обърнатите кофи за боклук. И слепи за своята истина. 

Дори в младите си години, когато поривът към света е необуздан, не ми е идвало наум да напусна България. Майката е единствена. Родината – също. Най-важното, което научих от общуването си с Ванга, е как можем да живеем простичко и щастливо, ако се подчиняваме на единството, духовността и любовта.

Не съм се отказала от сцената. Иначе не бих припарила до София. Предпочитам да съм си на село. Там виждам небето. Магия е да се усетиш частица от природата. Обичам да улавям непреходността на времето, да се единявам с Вселената, да отбелязвам превратностите на сезона. Човек трябва да цени и обича себе си, но не да бъде нарцис. Не можеш да излъжеш нито за мига на първия си вик, нито за последната си въздишка. Не можеш и да ги ръководиш. Достатъчно е, ако изживееш честно времето между тях. Нямам тайни. Природата ми е такава. Благодаря на душата си, че е усмихната. Благостта не е примирение, а гледна точка. Животът е по-нормален, когато не позволяваш злобата и завистта да щъкат около теб. Мразя и бягам от притворството и лицемерието. Уютен човек съм. Обичам дома си, реда, чистотата, нещо да къкри на печката. (Невена Коканова, „Стандарт“, 1997 г.)