Новини

Главчев уволни 11 зам.-министри

   
Главчев уволни 11 зам.-министри

Бившият министър на електронното управление от кабинета „Денков“ Александър Йоловски става заместник-министър в същото ведомство при нова серия рокади в институциите от днес.

Със заповед на премиера Димитър Главчев са уволнени 11 и са назначени 9 заместник-министри в 6 министерства, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерски съвет.

Александър Йоловски беше министърът, който се оплака непосредствено преди първия тур на местните избори миналата есен, че бил подложен на натиск и е получавал заплахи от Кирил Петков и Божидар Божанов да избира конкретни фирми за обществени поръчки. Софийска градска прокуратура започна разследване, а на Йоловски му беше назначена охрана. Миналата седмица в медиите изтече протокола от разпита на Йоловски. Впоследствие, той се появи публично за първи път от много време в предаването „Денят започва“ на Георги Любенов и сподели, че изтичането на протокола е неприятен факт, но позовавайки се на следствената тайна, „нито може да отрече, нито да потвърди“, че това е истинският протокол от разпита. „Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън министерски съвет", заяви още Йоловски по време на телевизионното си участие.  

От постовете им, като заместник-министър на здравеопазването са освободени Михаил Околийски и Илко Гетов.

Освободени са и двама заместник-министри на икономиката и индустрията -  Ивайло Шотев и Ирина Щонова.

Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата, Ирена Димитрова - от длъжността заместник-министър на външните работи, а Генка Петрова-Ташкова се разделя с поста заместник-министър на образованието и науката.

Трима нови заместници на Атанас Запрянов влизат в министерството на отбраната - Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

Радостин Илиев е български офицер и бригаден генерал като до момента е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната. В периода януари 2019 г. – юни 2023 г. е бил директор на дирекция „Отбранителна политика" в ресорното министерство. Преди това е бил директор на Щаба на отбраната, както и заместник-военен представител във Военната комисия на ЕС в ПП на Република България към ЕС в Брюксел. Между 2005 г. и 2008 г. е служил в постоянната делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.

Иван Пейков е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел „Международни договори", дирекция „Политиката по въоръженията", бил е заместник главен инспектор. Заема е също длъжностите директор на дирекция „Отбранителна аквизиция", на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо обезпечаване" и на дирекция „Инфраструктурата на отбраната" .

Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция „Обществени поръчки в отбраната" в Министерството на отбраната. Преди това е работила като експерт във ведомството. Била е също експерт в политическия кабинет в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, където е отговаряла за големи международни проекти. Има богат опит в частния сектор.

Рокада има и в министерството на труда и социалната политика. Със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. Освободена като заместник-министър е Елка Налбантова.

Лазар Лазаров е магистър по икономика в Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд". От ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. В периодите юни 2013 г. – август 2014 г., ноември 2014 г. – май 2016 г., февруари 2017 г. – май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. до август 2022 г. Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика.

Наталия Ефремова е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и притежава магистърска степен по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". През периода 2003 г. – 2008 г. е била директор на дирекция „Управление на програми и проекти" в Министерството на здравеопазването. В Министерството на труда и социалната политика заема длъжността заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми" от 2009 г. до 2012 г., след което от 2016 г. е главен директор на същата дирекция. От август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а от юни 2023 г. отново заема поста заместник главен директор ГД „Европейски фондове, международни проекти и програми".

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

Стоян Андонов е магистър в НСА „Васил Левски". От 1993 до 2006 г е директор на дирекция „Водноспасителна служба" в Български Червен кръст. От 2018 г. до 2021 г. е бил заместник-министър на младежта и спорта.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 г. до момента е директор на дирекция „Обществени поръчки" в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг" ЕАД. От 2012 г. до 2017 г. е държавен експерт в ГД ОПОС в МОСВ. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието. Цанева е магистър по право в СУ „Св. Климент Охридски". Кариерата ѝ започва в ОСС гр. Плевен като помощник следовател. От 2000 г. до 2006 г е адвокат. От 2006 г. до 2010 г. е съдия последователно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като съдия в Софийски градски съд, а след това е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г до момента е съдия във ВАС. От 2018 г до момента е председател на VIII отделение на ВАС.