Коментари

Бойко Борисов: Смяната на външния министър след моя призив е абсолютно съвпадение

   
Бойко Борисов: Смяната на външния министър след моя призив е абсолютно съвпадение

"Абсолютно съвпадение" е, че служебният премиер Димитър Главчев, смени външния министър само няколко часа, след като за това настоя публично лидера на ГЕРБ, коментира днес в парламента Бойко Борисов. Смяната след неговите думи повдигна логично въпроса той ли реди кабинета "Главчев". Служебният премиер предложи на президента на мястото на Стефан Димитров да застане настоящият депутат и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов. Рокада, която днес пък Борисов публично одобри, защото Митов бил "ярка политическа фигура".

"Митов е ярка политическа фигура, каквато е и и шефът на НАП Румен Спецов, останалият в настоящия кабинет министър на транспорта Георги Гвоздейков и бившият външен министър Мария Габриел. Аз искам парламентът да бъде на висота и външната политика да бъде гарантирана", коментира Борисов.

Според него промените в Конституцията са били направени така, че те да носят отговорност, след като тежестта за избора на служебно правителство се поема от парламента.

"Нека колегите (ПП-ДБ) да не се отмятат, че не носим отговорност. И сега в една такава тежка ситуация на война в Близкия изток трябва да имаме стабилно правителство. Трябва да има отговорен кабинет", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Той обясни, че на партийно събрание в район Подуяне хората са били недоволни от назначението на служебното правителство и го попитали защо ГЕРБ позволява в това правителство половината министри да са на ПП.

"Уж се казва, че служебното правителство е на ГЕРБ, а майката на кмета на Подуяне е министър в него. Кметът е от ПП. Хората ни попитаха как ние позволяваме в това правителство половината министри да са на ПП и на ДБ и аз трябваше да има отговоря, че още от първия ден аз не бях съгласен с назначението на външния министър и много други", заяви Борисов днес.