Новини

Собственикът на Телеграм проговори за пръв път от десетилетие пред Тъкър Карлсън

   
Собственикът на Телеграм проговори за пръв път от десетилетие пред Тъкър Карлсън

Собственикът и основател на социалната платформа "Телеграм" Павел Дуров даде първото си интервю от десетилетие пред американския журналист Тъкър Карлсън, който по-рано тази година взе интервю от Владимир Путин. Интервюто бе публикувано в профила на Тъкър Карлсън в платформата X (бившия Туитър). Дуров днес живее в Дубай и казва за себе си, че е бил принуден от Кремъл да напусне от Русия, след като не се е съгласил да предаде независимостта на създадената от него социална мрежа "Вконтакте" в ръцете на властите.

Състоянието на 39-годишния руснак, роден в Ленинград, СССР, се оценява на милиарди долари. Когато бил на 5 години, семейството му се мести в Италия, а след краха на СССР се връщат в Русия. Причината е, че на баща му било рпедложено да ръководи университетско звено като специалист по древноримска история.

В близо едночасовия разговор той поставя силен акцент върху независимостта на "Телеграм". С гордост говори, че в момента мрежата му е "символ на свобдоата на словото и в нея никога няма да има цензура". Около 900 млн. са потребителите ѝ по света, а до края на годината Дуров очаква те да надминат 1 милиард. За сравнение, "Уотсъп" на "Мета" има 2 милиарда потребители.

Дуров подчертава, че платформата избягва "геополитическата ориентация" и "избора на победители в политически битки".

Милиардерът напуска Русия заради натиск от Кремъл, но по-късно бяга и от САЩ - отново поради натиск.

Руските власти са притискали предприемача да предаде данните от руската социална мрежа "Вконтакте" за протестиращите на продемократичните протести на Майдана през 2013-2014 г. украинци. "Вконтакте" много прилича на "Фейсбук" и е изключително популярна в Русия, а Дуров е и неин създател, като по-късно губи контрола върху управлението ѝ. Сега тя се управлява от сина на силен човек в Кремъл.

От съображения за сигурност Дуров избягва да пътува до големи геополитически държави като Русия, Китай, САЩ. Седалището на "Телеграм" е разположено в Дубай заради политическия неутралитет на страната. Младият предприемач опитал да отвори офис в Берлин, Лондон и Сингапур, но навсякъде се сблъскал в бюрокрация. Имал и идея да се установи в Сан Франциско. Когато обаче един ден се прибирал към къщи, бил нападнат от трима неизвестни мъже, които се опитали да изтръгнат телефона от ръцете му.

Дуров казва още, че в САЩ ФБР му е оказвало натиск, а на летището са го посрещнали агенти на тайните служби., които отишли в дома му, искайки "да установят отношения", за да имат "контрол върху месинджъра" (приложението Telegram). Последният път, когато бил в САЩ с един от инженерите си, ФБР се опитало тайно да наеме неговия служител.

Приложението "Телеграм" често се използва при протести - в Беларус, Хонконг, Казахстан, Барселона, посочва Павел Дуров. "Но Телеграм е достъпен за всички - той е неутрална платформа", заявява създателят ѝ.

Той споделя, че има стотици милиони долари в сметки и в криптовалута, но няма нужда от това богатство, защото "този начин на живот не е за него". Разкрива, че не притежава имоти, автомобили, самолети и частни острови, защото това би го обвързало с дадено място, което е в разрез с неговата "визия за независимост и свобода". Неговото приложение "Телеграм", по думите му, е създадено не за пари, а за свобода на изразяване.