Новини От мрежата

Подписка иска незабавно удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско

   
Подписка иска незабавно удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско

С подписка, подписана от над 3000 човека, жители на общините Симитли, Кресна, Банско и Разлог   настояват Министерство на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ незабавно да започнат удължаване на АМ Струма до разклона за Симитли и Банско.

Местните хора се опасяват, че през активния летен сезон на това място ще се образуват задръствания, които могат да стигнат и до тунела Железница.

Подписката е входирана в Министерски съвет и министерствата на регионалното развитие, екологията, транспорта, икономиката и АПИ, става ясно от съобщение до медиите на организаторите.

Тя е подкрепена и от „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“, които смятат, че ако остане сегашната организация на движение, има реална опасност от тежки катастрофи, както и се случва.

Местните хора смятат, че удължаването е лесно осъществимо, защото става въпрос само за  около 400 метра и няма нужда от сложни технически решения. Още повече, че за това трасе има избран изпълнител и осигурено финансиране.

От съобщението става ясно и, че експертите от „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“ са на мнение, че това 400 метрово трасе може да е готово в рамките на 3 месеца, без да се спира движението.

Реализацията ще даде възможност за разделяне на автомобилните потоци към Гърция и Предела, Разлог, Банско и туристическите центрове по поречието на река Места. Ще се избегне и тапата, която ще се образува, след като български, румънски, сръбски, македонски и други туристи тръгнат към Гърция.

В подписката се настоява и за незабавно стартиране изграждането на АМ Струма от Кресна до Симитли по така наречения Източен вариант Г 10-50, за което преди повече от 2 месеца Европейската комисия даде зелена светлина за изграждането и има действаща и валидна Оценка за въздействие върху околната среда.

Това е втора подобна инициатива на жителите на Югозападна България. Миналата година те събраха над 6000 подписа, които изпратиха до Министерски съвет, Европейската комисия, Бернската конвенция, фон дер Лайен и четирима еврокомисари.

В писмата, придружаващи подписката, беше описано, че няма семейство от този район, което да не познава загинал или ранен в катастрофа в Кресненското дефиле. Посочено беше, че   загиналите само в този кратък участък от 26 км са 74, а тежко пострадалите над 400.

В следствие на активността на местните хора, от Министерство на регионалното развитие Министерство на екологията, Министерство на транспорта и АПИ ускориха процедурите, след което дойде и разрешението от Брюксел.

Жителите на района отново се надяват да бъдат чути от институциите и незабавно да започне изграждането на това 400 метрово трасе, което ще намали катастрофите и ще облекчи трафика, завършва прессъобщението.