Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

15-21 април 2024

 

Езикът ми остава човечен, колкото и да се променям. 

Поетът Валери Петров, юни 2006 г.

Да се мразим по-малко

При всеки народ има разделение. Винаги е имало политически разправии. Всичко започва на битово ниво. От политически кризи и безизходици се излиза след своеобразно пречистване. След края на Първата световна война българското общество е било не по-малко разделено. Манталитетът ни през последните 50 г. е винаги да търсим чуждо одобрение. Това ни прави доста дребни в очите на света. Националната ни цел трябва да бъде да се мразим по-малко

Съществува опасност от нова национална катастрофа, изразяваща се в сериозен демографски срив. Никой няма да страда, ако ние, българите, сме малко или изчезнем. Трябва да останем обединени от общия език, музика и поезия.  Да знаем, че това е нашата земя. Принадлежността към един народ може да бъде възвишена, независимо от личните разочарования. Не е задължително да мислим еднакво. Предполагам, че в учебниците по история за последните 5 г. ще пише: безлично време, с много малко личности и раболепно подражателство. Трябва да има равномерна информация за войната в УкрайнаСамият факт, че се забраняват руските излъчвания, буди интерес към тях. Важни са нашата реакция и филтри за информация. (Проф. Андрей Пантев, „Неделя 150“, БНР)

Без трезва визия за бъдещето

Този кабинет е ничий: нито парламентът го е избирал, нито президентът го е подбирал. Това е и най-опасният пробив в новата Конституция, написана от пишман юристите на сглобката. В резултат: той ще се превърне в кабинет на задкулисието. Промените в Конституцията са правна катастрофа, смес от политическа корист и правна неграмотност. Това е класически разпад на парламентарната република – всеки с всекиго е скаран за нещо, междуособици, идейни несъвместимости, лобистки конфликти и влияния сред различните политически актьори. Ако сравним българската държава с автомобил, в момента един натиска газта, втори – амбреажа, трети е увиснал на скоростния лост, двама дърпат волана. Никога няма да излезем от калта, в която сме нагазили, с подобен тип взаимодействие. Зад волана трябва да седне трезвомислещ човекспособен да предприеме маневри. Моята кауза е президентската република.  (Евродепутатът Иво Христов, БНТ)

Президентът готов да приеме предложенията на премиера

Получих това авангардно предложение, каза пред журналисти президентът Румен Радев за предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър, добави държавният глава. Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер. Ако той държи, приемам всички негови предложения, каза още Радев. 

Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев: "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, в който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика“.

Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента и изтъкна защо се оттегляно аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг, поясни премиерът. И посочи: "Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри ".

Сглобката няма да се повтори

Картината след изборите е много неясна. Ще се промени съотношението на силите. В парламента ще има един-двама нови участникаНай-близо са "Левицата" и партията на Васил Божков. Абсурд е сглобката да се повториПарламентът ще е по-фрагментиран и ще бъде много трудно да се сглоби мнозинство от 121 души. 

За служебния кабинет носят отговорност тези, които наложилиха правилата за неговото избиране, т.е. НС. Изказването на Бойко Борисов, с което дадеуказания на премиера кого да махне и кого да сложи, бяха една проба и в същото време една провокация към президента дали ще се огъне. Радев не е от тези, които се огъват и той изрично възрази на този подход, включително от гледна точка на личността. Митов се оттегли. Ясно беше, че е изключително неудачен вариант за служебен външен министър да бъде назначен действащ зам.-председател на една от големите политически сили. От тази гледна точка президентът се противопостави напълно основателно. Между Борисов и президента има принципна несъвместимост. (Проф. Александър Маринов, „Хоризонт“)

Продължаваме патологията

Добрата новина е, че когато ПП-ДБ тръгнат отново да правят сглобка с „мафията“ само след два месеца, ще са толкова ударени, че единствената роля, която ще получат, ако въобще има сглобка, е на парламентарен пълнеж за мнозинство. А при нови предсрочни избори през есента, които съвсем не са изключени, могат да останат и зад борда на властта. Народът забавя, но не забравя. Основната вина на ПП и ДБ бе подмяната на справедливите протести срещу модела, който управляваше България до 2021 г. Те изпортиха алтернативата, употребявайки цинично желанието на хората за истинска промяна, за да се настанят във властта и да правят същото, за което обвиняваха другите. Към това трябва да се добави и скандалната им некомпетентност да управляват, което нанесе по-сериозните щети на държавата. Тяхната единствена политическа платформа е „Продължаваме патологията“ и колкото повече хора го разберат по-скоро, толкова по-добре.(Из коментар на Явор Дачков, „Филтър“)

Как му беше името?

"Историята със счупената маса беше преди сглобката, Николай Денков да не лъже. После всичко беше цветя и рози, кафе, капучино, уиски и други такива неща"коментира пред "24 часа" Бойко Борисов, след като бившият премиер разказа за случая. Пред "Свободна Европа" Денков заяви: "Всеки ден си беше борба. Тази идилия, която се опитват да ни пуснат като мъгла - как ние много сме се разбирали, е пълна глупост. Това е истината. За историята със счупената маса - аз бях там. Кирил Петков счупи масата в кабинета на Борисов, защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Всеки ден се борехме, за да можем да вървим по пътя, който беше важен за нас". 

Борисов обаче има друга версия на историята. По думите му това се случило на една от първите срещи между двете партии преди "сглобката" в кабинета на Росен Желязков в НС. Присъствали около 20 души, обсъждали здравеопазването. "И когато стана въпрос за министър на здравеопазването, Кирил (Петков) удари една бутилчица на масата пред Христо (Иванов) и Атанас (Атанасов) и счупи стъклото на масата. После дойде и се извини и каза, че няма повече да избухва така", разказва Борисов. По думите му Петков не знаел името на министъра, който предлагат. Лена Бориславова извадила лаптопа си и прочела името, предлагано от ПП-ДБ. "Човекът не беше известен на никого, но се съгласихме", поясни Борисов. "След малко попитах как му беше името, Кирил беше забравил, погледна Лена и тя пак отвори компютъра. Тогава казах, че щом не знаят кого предлагат, значи някой им нарежда, да кажат кой е и да ме срещнат с него да преговарям директно", спомня си още Борисов. По думите му след това Кирил Петков избухнал. 

Брутални кражби и под земята

Как бяха съсипани мощности за над 100 млн. лв. в ПАВЕЦ „Чаира”, най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила под язовир „Белмекен”, разкрива сигнал, подкрепен с документи, съобщава narod.bg. Драмата започва през пролетта на 2022 г. с авария в хидроагрегат 4 на централата, след което започнали брутални кражби на супер скъпо оборудване, за което има справка от ДАНС. Има и данни за липси на демонтирано оборудване при извършваната рехабилитацияПо тази причина в началото на ноември 2023 г. полицията изисква от изпълнителния директор на НЕК Мартин Георгиев заверени копия на документи.При проверката са установени липси на огромно количество демонтирани медни шини от високоволтовите шкафове.

Обучението на оперативния персонал за новите системи било с продължителност около 6 часа (общо за всички системи, съоръжения и защити); за турбинния регулатор предстои; всички настройки на системите за управление, защити, сигнализация, достъп до инженерните станции и пароли имат само хората от фирмите; оперативният персонал не е изпитван, каквито са изискванията при въвеждане в експлоатация на нови съоръжения, липсват утвърдени инструкции; въпреки сигнала, подаден от оперативния персонал на ПАВЕЦ „Чаира“ през август 2021 г., че работа с минимален състав ще доведе до крупна производствена авария и трудови злополуки, никой не взе становище и не пое отговорност да реши този огромен проблем, коментира narod.bg.

Кой управлява държавата

Към този момент не е ясно кой управлява тази държава. Един човек пожела да стане премиер и си избра министри, Радев ги назначи, защото нямаше избор. Депутати искат да свалят правителство, което не са избрали, а президентът може да освободи човек, който не е избрал, но е назначил. Ако цялата работа ви се струва леко объркана, почакайте месец-два, малко след изборите, когато Конституционният съд се произнесе по искането на Румен Радев за отмяна на новите членове на конституцията, които противоречат на други членове на конституцията - по-ясно няма как да се каже. 

Ако КС отмени промените в конституцията, тогава изведнъж много хора - Главчев, министри, депутати - ще се окажат в крайно тъпо положение. Ако КС отмени промените в конституцията преди да бъде избрано ново правителство, страната ще се окаже не в комично положение, както е в момента, а в истинска конституционна криза, от която един бог знае как ще излезем. Може би ще ни трябва Учредително събрание, което да преоснове държавата. Което не е лоша идея.  (Из коментар на Петьо Цеков в „Сега“)

Когато сбъркаш Конституцията

Тепърва ще имаме проблеми от тези тъпанарски промени в Конституцията. На някой му хрумна, че президентът му пречи и натамани Конституцията. И след това обясняват, че с подзаконови актове ще я донаправят. Нищо не можете да донаправите, защото това е върховният законслед него има други закони, но в съгласие с Конституцията. Така че като сбъркаш Конституцията, ти си сбъркал генерално и завинаги. (Социологът Кънчо Стойчев, БНТ)

Служебните тайни на служебния премиер

Кабинетът е политически повлиян от самото начало. Голямата грешка на Главчев беше, че това беше запазено в тайна. Все още не знаем кой министър в кабинета му от кого е предложен. Можем да имаме известни предположения. Например, можем да сме напълно сигурни, че Росен Карадимов е назначен, за да се съобрази с Корнелия Нинова. Там има хора, посочени от ГЕРБ, ДПС и президентски назначенияГлавчев можеше да не посочва директно министри, но можеше да каже: след консултациите, които извърших, партиите номинираха тези свои представители, аз взех своето окончателно решение. Всички водещи политически лица декларираха, че нямат нищо общо с този кабинет, което е меко казано лицемерие. Това беше естествената реакция от ситуацията такава, каквато я зададе не само Главчев, но и президентът, който също декларира, че няма общо с тези министри. Не мога да си представя как Главчев стои и измисля човек по човек кого да сложи в кабинета си. Това е абсурд! Пределно ясно е, че това са министри, които са били консултирани, може би окончателният избор е направен от него. Убедена съм обаче, че има фигури, представени от най-значимите политически субекти. (Доц. Румяна Коларова, из интервю за Actualno.com)

Кой на кого е министър

ПП имаха три огромни предимства. Първото беше евроатлантизмът, но Борисов и Пеевски им дръпнаха това килимче, второто беше моралът, а сега им остана само това, че са красиви. С това не се печелят избори, щетата няма как да не бъде голяма. ПП и ДБ могат да спрат тази пързалка, с кампания, с която ще кажат цялата истина и това, че бяха измамени. В началото на редовното правителство не знаехме кой министър на кого е, сега бързо научаваме. Следващата смяна ще бъде връщане на властта на президента Радев. Административната корупция достигна своя пик. В момента се прави кампания за смазване на вота. (Пиар специалистът Диана Дамянова, БНТ)

Шарена статистика

40% от българите изразяват положително отношение към Русия, което е три пъти повече от средното ниво в ЕСсочи проучвате на Европейския парламент. От анкетираните у нас половината имат положително отношение към Китай и Турция и отрицателно към САЩ. 

Всеки трети българин не би гласувал за евродепутати, за 41% би било добре ЕП да има по-важна роля, докато 39% очакват обратното. Едва 40% имат интерес към изборите за евродепутати.

За 49% е важно участието в националните избори.48 на сто очакват в предизборната кампания да бъде обсъдена борбата с бедносттаа 40 на сто -подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места. 47 на сто изразяват очакване в следващите 5 г. ЕП да защитава на първо място мира. Всеки трети българин настоява за защита на националните идентичности и свободата на движение.

Положителна представа за ЕП имат 43%, неутрално мнение – 34%, а отрицателно – 20%55%са оптимисти за ЕС, а 53% не следят европейските въпроси.

За 48% гласът им не се чува в Европа, за половината в България, а за 47% има тежест в ЕС. 52% казват, че страната ни печели от принадлежността към ЕС.

56% са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре, а 42% са доволни.

Нагледахме се на сглобки

Цялата държава е в хаос и не е ясно кой носи отговорност. Имаме действащ парламент, който реално не управлява, а депутатите си вземат заплати и си правят евтин пиар. Имаме служебно правителство, но никой не носи отговорност за него. Случващото се в България не е нормално. За броени часове се сменят двама министри, обяснения няма, а институциите се сриват буквално за часове. Защо и кой предложи тези министри, които до вчера бяха удобни, а днес са неудобни? Ако не стават, защо са предложени? Щом са предложени, защо ги махат? Кой ги маха? Нагледахме се на сглобки, некоалиции, фалшиви герои, които обърнаха държавата на бардак, а законите – на врата в полето. (Из позиция на ВМРО, които предлагат кръгла маса по националните приоритети)

 Уважение и към различното мнение

„Все повече се плъзгаме към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни. Към партиите на властта ние се отнасяме много приятелски, снизходително, разбиращо, докато на партиите в опозиция им скачаме по главите и обясняваме колко са лоши. Трябва да имаш еднакъв аршин. Или ще се държиш уважително към всички, или ще ги ругаеш всички“, заяви по БНР журналистът Петър Волгин. Според него през последните 2-3 години у нас има медийна цензура, каквато не е имало и преди 1989 г. На въпрос кога е решил да смени журналистиката с политиката, той отговори, че това станало, след като варненската структура на "Възраждане" го предложила за листата за евроизбрите.

Ужасяващата зависимост на хазарта

Увлечението по хазарта не е от желание да спечелиш, а от страха да не загубиш. Този страх, когато залагаш парите си, води до залагане на все по-големи суми, повишава възбудата и епривлекателно. Известните личности, които рекламират такива игри, трябва да се засрамятПарите, които изкарват, донякъде са кървави, защото са взети от хора, които предават семействата си, себе си, бъдещето си. Това са огромни човешки драми. Ако те взимат тези пари спокойно и спят спокойно, толкова по-зле за тях. Същото се отнася и за депутатите, които отхвърлиха предложението рекламите да бъдат спрени. Зависимостта е ужасяваща. В България е пълна свободия по отношение на хазартаТрябва да се предприемат мерки за ограничаване, особено при децата.(Психологът Иван Игов, „Хоризонт“)

Търсят се парите за украинската помощ

Отговорност на политиците е да намерят парите за украинската помощ. Служебният кабинет няма вина за евентуалното забавяне на плащането, но парите трябва да бъдат намерени и да бъдат изплатени, защото няма как държавата да не плати нотифицирана от Брюксел помощ, която е спешна за сектора, коментира пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Не е работа на протестиращите земеделци или на представляващите ги браншови организации да търсят пари за украинската помощПодписите под споразумението с правителството за нея сложи лично премиерът ДенковНикой към момента на подписването не е казал, че няма пари, посочи Проданов.

Тъжната истината за нашето земеделие

Причината за смяната на земеделския министър са изборите. Предстои изплащането на украинскатапомощ в размер на 250 млн., за която беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет. От политическа гледна точка ще е важно не само те да бъдат отпуснати, но и кой и на кого ще ги даде и щевземе политическия дивидент. На определени сектори са били обещани и други неща, с които да бъдат облагодетелствани. По този начин очевидно се цели предизборна печалба на гласове, и то с парите на данъкоплатците. Копаем не дъното, а мазето на дъното и скоро ще трябва да изкопаем и бомбоубежище.

Дребните боричкания за пари не допринасят за това да се работи за увеличена продукция на български храни в дефицитните направления – зеленчуци, месо, млечни продукти, така че българският пазар да се насити с продукция и да се превърнем в нетен износител на преработена продукция. Политиката в земеделието от 2009 г. насам е да се създават по-малко на брой, но свръхконцентрирани стопанства, които да произвеждат дефицитна стока, защото така по-лесно се контролира всичко. Това е тъжната истина за нашето земеделие(Николай Вълканов, управител на "Интелиагро", „Хоризонт“)

Кмет праща водоноски

"Разкопани улици, високи нива на прах и липсата на комуникация с жителите в кв. "Драгалевци" бяха едни от най-честите сигнали, които получаваме за изграждането на канализация. Направих проверка на място и поставих въпроса за по-добра организация на строителните дейности и осигуряване на проходимост в квартала, за да няма повече улици като след бомбардировки“, съобщи столичният кмет Васил Терзиев във фейсбук. Количеството прах остава значително и затова той е поискал приоритетно асфалтиране на улицата пред 160-а детска градина, пръскане с вода и повече водоноски на неасфалтираните улици.

Еврото се отдалечава

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и МВФСпоред него "бюджетът трябва да е антиинфлационен, какъвто в момента не е. Глобалният и нашият опит показват, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите, казва още Радев. По повод все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, той посочи: „Внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". 

Увеличават се работещите бедни

Има спад на търсенето на работа в производствената сфера, което не се е случвало в последните 10 и повече години. Безработицата е застопорена на малко над 5%. Тези 160 хил., които остават безработни, са трайно безработни. Това са хора с много ниско образование, част от тях от малцинствата. Връща се голямото търсене на хора с езици, на счетоводители, техници, инженерни и медицински кадри. Притеснително е, че все повече хора работят на 2-3 места, но едва свързват двата края. Между 400 хил. и 670 хил. са работещите бедни на пълен работен ден, чийто доход е 60% от средния за страната и тази бройка се вдига постоянно. Работещите в страната паднаха под 3 млн. Темповете, с които застарява населението, и цели поколения, които се предстои да се пенсионират, ще оставят много голяма дупка на пазара на труда.  (Георги Първанов, член на на Българската конфедерация по заетостта, БНР)

Ще хвърчи политическа перушина

Накрая Конституционният съд май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута, за да се произнесе относно промените заслужебните кабинети, и да разсече Гордиевия възел - кой, защо, как и къде ще бъде виновен и по колко. Политическата отговорност е в ръцете на политиците, но партиен служебен кабинет не трябва да се допуска. Не виждам цивилизован подход към кампания, която уж трябва да е пречистваща. Отново ще се разхвърчи политическа перушина и отговорността ще се размие.

Гражданите не се заблуждават от тази политическа какофония и ще я санкционират на изборите. С тяхтрябва да се произведе смислен политически разговор, а не махленски. Политиците, които усетят нарастващия гняв и успеят да го потушат и насочат в градивна посока, ще бъдат печеливши. Другите, които точат остриета и чертаят линии в пясъка, които не трябва да се пресичат, ще бъдат санкционирани. Разговорът "с този не, с онзи не" няма да мине втори път. Държавата има нужда от здравословна почивка от политически амбиции. (Политологът Любомир Стефанов, „Хоризонт“)

Европа вече не е център на света

След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство. В момента не е много ясно кой носи отговорност за служебното правителство. Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи? Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. домова книга? Може ли НС да гласува вот на недоврие на това правителство, което то само не е избрало?Конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща. 

Европа вече не е център на света. ЕС трябва да види какъв ще бъде пътя, по който ще се развива. Последната ЕК е най-лошата, която е имало. Тя не се справи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, освен това създаде лош икономически климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я превърне в екзотична дестинация за смяна на пола на малолетни.  (Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер, БНР)

Живеем в мразещо се общество

Светът ври като катранен казан. От Втората световна война насам никой не помни такова напрежение. Живеем в несигурност, безтегловност, в свят на хаос и анархия, без какъвто и да е път за бъдещето. Човечеството е обгърнато от отчаяние за миналото и паметта на миналото, от страх за настоящето и бъдещето. Безпътие! Живеем в разделено и мразещо се общество. Политици се изживяват като управници със съмнителен манталитет, облечени във вносни скъпи костюми и концентрирани изцяло в личния интерес. И единственият олтар, пред който се кръстят, са финикийските знаци. Интелигенцията е потънала в безкрайна тишина, когато улицата разрушава паметници и може да се случи всичко, в тишина услужлива и обгърната в панически страх за бита. Все по-малко забелязваме доброто и хубавото, защото се разединихме като общество, изградихме се с жлъч и омраза един към друг и всичко това се захранва с отрицание, негативизъм и пошлост, с които ни заливат отвсякъде. Приехме злобата като начин на живот. 

Едва сега разбирам творци като Радичков, Валери Петров и много други защо са напускали партии и парламенти. Помня последните дни на поета Георги Джагаров и дълбокото му разочарование и срам от политиката, помня прощалното писмо на огорчението на Веселин Андреев, разочарованието на Любомир Левчев. В политиката битуват доста хора без професии, амбициозни кариеристи, нищо незначещи за историята, болни за пари и власт. (Вежди Рашидов, из интервю за Епицентър)

Като разграден двор 

Приетият Пакт за миграция беше много важен, защото Евросъюзът в момента е като разграден двор. И много важен за България, защото беше отменен Дъблинският регламент, който натоварваше страната ни. Не знаем откъде идват мигрантите, защото или нямат документи или те са фалшиви. Не знаем дали бягат от война или са икономически мигранти. Сега ще има механизъм, който ще ги връща в трети държави и това няма да е ангажимент на България, както беше досега, а на ЕС.(Евродепутатът Елена Йончева, Би Ти Ви)

Горчиви сълзи

Ако Борисов печели, губи цял народ. Този народец няма кой да го освободи от една крадлива, клептократска, бюрократична зависимост. ПП-ДБ мразят, презират народеца. Купуването на души в момента е основен грях на българите. На нас ни трябва революция, която да се води от интелигенция, която не презира народа си. Борисов напоследък е много нервен. Тези авгиеви обори ще бъдат решени с убийство. По-лош вариант е всички да ни отпратят в една война. Нашият народец реши, че нищо не му трябва, защото му дадоха банани, кренвирши, телевизор. В тази културна буря, която цари в момента по света, българите ще се размият. Аз съм много изненадан от процента мръсници на единица население. Мръсникът вика: "Дръжте мръсника!". Ние не просто предадохме Русия. Ние предадохме идеята за славянството. Българите не искат да оцелеят, не искат свобода и не искат промяна. Те искат Бойко да ги управлява още 300 г. (Мартин Карбовски, из интервю за Поглед.инфо)

Българи срещу българи

Преходът към демокрация се схвана преди всичко като политика за „ликвидиране на всичко от соца“И на обществената сцена изплува една социална мътилка от политически и икономически неграмотни хора. Те се хвърлиха в бясна надпревара да „приватизират“ народното богатство. Заводи се заграбваха, след това машините им се продаваха за скрап, а банди разбиваха дори циментовите стени, за да спечелят и от арматурата. Тези престъпни деяния трябваше да се прикрият и защитят. Ето защо след 10 ноември 1989 г. новите герои на деня пуснаха в употреба безпрецедентно конфликтната политическа лексика. Тези персони ругаеха комунистите за щяло и за не щяло. Оттам за пръв път в новата българска история жлъчният политически език, обидните квалификации и грубото изопачаване на истината станаха инструмент за налагане във властта на никому неизвестни до тогава лица, които доказаха, че може да се забогатява светкавично и от грабеж.

Вече никой на никого не вярва. Никой не осъзна колко фатална е политическата война на българи срещу българи след 10 ноември. Не можеше да бъде друго, след като политиката се оказа единствената високоотговорна дейност в държавата, която се реализира от професионално неподготвени хора. Те не разбираха, че заради дейността си нацията ги има вече за посмешище. Болшинството от народа не иска да ги следва, защото на обществената сцена изплува политическата безполезност. В денонощната си битка отделните партии до такава степен изтъняха, че вече четвърта година никоя не може да управлява сама. Даже в коалиция с още една. Така е и ще става все по-лошо, защото политическите партии не съзнават, че стилът на онези, които разграбиха националното богатство, вече е най-големият враг на политиците.По простата причина, че в омразата на българи срещу българи всички станаха безпомощни политически единаци. А кавгите, омразата и конфликтността не са водили и не водят никого, никога и наникъде. Това е вярно за всички времена.(Проф. Трендафил Митев, из интервю в „Труд“)

Колко струва войната и колко ще струва мирът

Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал и не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството. Разумното решение е да се търси компромис, а не капитулация на едната или на другата сила. Няма как да бъде постигнат мир само въз основа на план "Зеленски" или план "Путин". Трябва да се търси прекратяване на огъня. От примирието до мира има достатъчно много възможности да действа дипломацията. Колкото е да е непопулярно и политически некоректно, на преден план трябва да излязат политици, които мислят с данни – колко струва войната и колко ще струва мирът. Все повече западни анализатори говорят, че Украйна може да загуби войнатавече не говорят, с някакви изключения, че Украйна може да победи. Настъпи отрезвяване и от руска страна. Тезата, че ако Русия победи, ще превземе цяла Украйна, а после ще посегне на други държави, е нереалистична(Проф. Искра Баева, „Събота 150“, БНР)

Западът вярваше на санкциите

"Украйна върви към поражение", пише в анализ международното издание "Политико". Просто попитайте украински войник дали все още вярва, че Западът ще подкрепи Киев "колкото е необходимо". Това обещание звучи кухо, когато са минали четири седмици, откакто артилерийското ти подразделение за последен път е имало снаряд за стрелба, както се оплака един военнослужещ от фронтовата линия.Страната изпитва опасен недостиг на нещо още по-трудно да се осигури от снарядите: бойния дух, необходим за победа.

Путин вероятно никога не е бил по-близо до целта си. Западът твърде много вярваше на санкциите, като смяташе, че те ще накарат Русия да се укроти, а руснаците ще се настроят срещу Путин заради броя на жертвите или заради надеждите, че той може да бъде свален с преврат в Кремъл. Вместо това руската икономика остана устойчива, а Путин засили хватката си върху властта, отбелязва „Политико“.

Военна хроника

Камарата на представителите в Конгреса на САЩодобри пакетите от военна помощ за Украйна и Израел на стойност 95 млрд. долара, предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Песков коментира, че това ще направи САЩ още по-богати и същевременно още повече ще съсипе Украйна.

Има много реален риск украинците да бъдат победени на бойното поле до края на 2024 г. или поне руският президент Путин да бъде в състояние по същество да диктува условията на политическо уреждане, прогнозира директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Украйна има право да сваля самолети и да поразява други цели извън украинска територия, ако те бъдат използвани за атака срещу нея", предаде УНИАН. Той обаче не коментира конкретни случаи на украински нападения. 

Украйна се нуждае от бюджетна подкрепа в размер на 42 млрд. долара тази година, съобщиръководителят на МВФ Кристалина Георгиева напресконференция във Вашингтон. 

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира в Telegramинформацията за ареста на полски гражданин, предложил на спецслужбите на Москва съдействие за организирането на покушение срещу президента Зеленски, като изрази увереност, че Западът вече е взел решение да го ликвидира. "Покушение срещу главния бандеровец в Полша? Наркоклоунът има повод за сериозна тревога. Вероятно това може да е първото доказателство, че Западът е решил да го ликвидира“, написа Медведев.

Русия е готова за преговори с Украйна, но разговорите със Зеленски са безсмислени по много причини. Русия не иска да атакува страни членки на НАТО, както се твърди на Запад, но ако те приближат границите на НАТО до нашите граници, няма да го позволим, каза външният министър Лавров пред руски медии 

Швейцария не може да бъде домакин на мирна конференция за войната в Украйна, защото се е превърнала от неутрална държава в открито враждебнакоментира Лавров. На 15 и 16 юни Швейцария планира мирна среща на върха, на която възнамерява да покани около 100 държави, включително Украйна, както и Китай, Бразилия и Южна Африка. Не се очаква Русия да присъства. 

"Ние сме на една крачка от това Западът да изпрати войски в Украйна. Това е военен водовъртеж, който може да повлече Европа към дъното, това, което ЕС прави, вече изкушава Бога", коментира унгарският премиер Орбан, цитиран отHirTV. Според него европейските лидери "вече са се намесили" в конфликта в Украйна, наричайки го "своя собствена война", а Европа е похарчила около 196.91 млрд. евро за Украйна.

От гледна точка на международното право всеки от нас признава териториалната цялост на друга страна, суверенитета, неприкосновеността на границите. Аз обаче казвам, че руснаците никога няма върнат Крим, никога няма да напуснат Донбас и Луганск. Това заяви премиерът на Словакия Роберт Фицо, цитиран от ТАСС, и прогнозира победа на Москва в конфронтацията с Киев. Постигането на мир, каза той, ще струва скъпо и за двете страни в конфликта.

Идва свят, различен от нашия

Аналитичният екип на Голдман Сакс, една от най-старите и една от двете най-големи инвестиционни банки в света, публикува свой изследователски и прогнозен доклад за развитието на икономиките в света. Според него през 2075 г. първите две най-големи икономики ще бъдат на Китай и Индия, на следващите три места ще са САЩ, Индонезия и Нигерия, а след тях ще се нареждат Пакистан, Египет, Бразилия, Германия, Великобритания. Само три от тези икономики ще бъдат от евроатлантическия свят, а единствената икономика от ЕС ще бъде тази на Германия. Седемте най-големи икономики няма да бъдат на страни от НАТО, нито от ЕС, ще бъдат далеч от евроатлантическия свят. (Проф. Васил Проданов, „Труд“)

Очаквания за руската икономика

Руската икономика се очаква да расте по-бързо от всички развити икономики тази година, съобщават отМВФ, пише manager.bg. Прогнозата вероятно ще разочарова западните нации, които се опитаха да изолират икономически и да накажат Русия за нейното нахлуване в Украйна. Русия твърди, че западните санкции срещу нейните критични индустрии са я направили по-самостоятелна и че частното потребление и вътрешните инвестиции остават устойчиви. Продължаващият износ на петрол и суровини към страни като Индия и Китай, както и предполагаемото избягване на санкции и високите цени на петрола, позволиха на Русия да поддържа стабилни приходи от износ на петрол.Военно-промишленият комплекс също се разшири значително по време на войната. Русия се адаптира към "нова норма", тъй като икономиката й е поставена на военна основа.

Канарските острови имат граница

Над 130 хил. души излязоха по улиците на градовете и селата в осемте острова от Канарския архипелаг с искане да се ограничи масовият туризъм, който съсипва родните им места, съобщи БНР. Под лозунга "Канарските острови имат граница“ те поискаха и въвеждането на екоданък и регулиране на покупките на жилища от чужденци. Туризмът представлява 35% от БВП на Канарските острови и близо 40% от заетостта и въпреки това местните жители твърдят, че не усещат да живеят по-добре при постоянно растящия брой външни посетители, напротив - островите се замърсяват, водата се изчерпва, а жилищата поскъпват главоломно. 

Вести от България

След четиричасов дебати Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна. 

Служебното правителство одобри промяна на договора, сключен със САЩ през 2019 г. за доставката на изтребителите F-16 и поддръжката им. Това ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението му от страна на САЩ, без увеличаване на финансовите задължения за българската държава, съобщи правителствената информационна служба. Не се уточнява в какво точно се състои оптимизацията. 

Доставеното ядрено гориво за АЕЦ "Козлудуй" от американската компания "Уестингхаус" ще бъде заредено в пети реактор на централата през май. Това обяви енергийният министър Владимир Малинов в събота при приемането на 43 касети с гориво - първата доставка в рамките на диверсификацията на източниците на гориво за българските атомни мощности. И посочи, че „това представлява ключов етап от двустраннотостратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ.

Банките препоръчват хората да депозират и обръщат парите си в брой максимално рано преди датата на присъединяването на България към еврозоната. Средствата по сметките в банките ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани от лева в евро в момента, когато станем пълноправен член на еврозоната. 

8,8% от домакинствата у нас имат второ жилище, 7,3% имат най-малко два автомобила, а телевизорът остава най-масово разпространената дълготрайна вещ в дома. Това показва годишната статистика на доходите, разходите и потреблението на домакинствата за 2023 г.

България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажби на нови автомобили. През първото тримесечие на годината у нас са регистрирани 11 528 нови коли, което е ръст с 46,8% спрямо същия период на миналата година, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

Експериментална технология за предизвикване на валежи се тества за първи път в България в района на летището на с. Щръклево край Русе. Целта на изкуствения дъжд е да спасява земеделските площи в Добруджа от сушата, която намалява добивите на зърно вече пета година. От началото на годината в житницата на България са паднали само 22 литра на кв. метър, съобщи „Сега“.

От 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите да се повишат средно с 30% при запазване на диференциацията между военните звания и длъжности, реши парламентът

Калоян Гешев, ученик в столичното училище "Боян Пенев", отново спечели първо място на олимпиадата по умствени изчисления и стана трикратен шампион по скоростно смятане. В нея участваха 90 души на различни възрасти от целия свят, но до финала стигнаха само деца между 12 и 18 г. През 2021 г. Калоян спечели "България търси талант".

Джон Малкович проведе кастинг в Народния театър за пиеса, осмиваща българите„Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу предизвиква скандали още с премиерата си през 1894 г., пише „Сега“

Вести от света

Износът на руски газ за ЕС през газопровода "Турски поток" през април е рекорден въпреки края на отоплителния сезон, по данни на Европейската мрежа на операторите за пренос на газ. От 1 до 16 април "Газпром" е доставил 543.3 млн. куб. м газ за европейския пазар по трасето, минаващо през България. За първите две седмици на април е постигнат нов максимум за последните 4 години.

В близките 15 г. Европа се нуждае от изграждането на два нови атомни реактора на година. На конференция в Брюксел изпълнителният вицепрезидент на ЕК Марош Шефчович заяви, че е необходима подкрепа за инвестициите и финансирането на атомни проекти от ЕС и подчерта ефективността на атомната индустрия. Сега в Европа има над 150 атомни енергоблока, които осигуряват 22% от електроенергията в Съюза.

Операторът на украинските атомни електроцентрали „Енергоатом“ обяви началото на строителството на централа за производство на малки ядрени модулни реактори на американската Noltec International. Проблемът е, че те все още не съществуват. 

Селското стопанство на Украйна е под контрола на чужди компании от Западна Европа и САЩ. Евтината селскостопанска продукция, идваща от Украйна, е драматично разрушителна за нашите фермери, заяви полският президент Анджей Дуда. 

От 1 юли гръцкото правителство въвежда 6-дневна работна седмица за фирми, организации и стопанства, които използват 5-дневна работна седмица. На служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%.

Най-големите избори в света започнаха в Индия в петък, ще се проведат на няколко етапа и ще продължат до 1 юни. В някои щати гласуването е само един ден, в по-големите ще продължи до седем дни. Ще бъдат използвани повече от милион кабини за гласуване. Избирателите са около 969 млн., регистрираните наблюдатели около 15 млн., а партиите - 2600. Резултатите се очакват на 4 юни.

Актьорите Майкъл Дж. Фокс, Колман Доминго, режисьорите София Копола, Хаяо Миадзаки, певиците Кайли Миноуг и Дуа Липа са включена в списъка на списание Time на най-влиятелните личности на 2024 г.

Из архива

С всичките си сили ненавиждам моето време

Болен съм. Тежко. Заради моето поколение, което е изпразнено от всякакво човешко съдържание. Поколение, опознало като форма на духовен живот само баровете, математиката и автомобилите Bugatti. Днес то е въвлечено в една чисто стадна дейност. То вече няма никакъв цвят. Не знаеш по какво да го отличиш. 

Днес, когато сме изсушени като кирпичи, ние се подсмиваме на тези наивности. Униформите, знамената, песните, музиката, победите (вече победи няма, има само храносмилане - бавно или бързо). Всеки лиризъм звучи смешно. Хората отказват да бъдат пробудени за какъвто и да е духовен живот. Те добросъвестно вършат нещо като работа на конвейер. Както казва американската младеж, "ние приемаме добросъвестно тази мръсна работа".

Пропагандата по цял свят напразно се напъва. Нейната болест въобще не е в липсата на отделни таланти. За да не изглежда банална, тя си е забранила да се позовава на великите освежителни митове. В своя упадък човечеството се е свлякло от гръцката трагедия до театъра на господин Луи Верньой (автор на булевардни пиеси). По-долу въобще не може да се стигне. Век на рекламата, на системата Бьодо (за механично отчитане на извършения труд), на тоталитарните режими, век на армии без тръбачи, без знамена, без литургия за мъртвите. С всичките си сили ненавиждам моето време. В него човекът умира от жажда. Аз имам чувството, че се върви към най-мрачните времена. За мен единствената надежда е на хората да им бъде върнато духовното(Из последното писмо на Антоан дьо Сент-Екзюпери, френски писател,журналист и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния си разказ „Малкият принц“На 31 юли 1944 г. по време на разузнавателна мисия той излита от Сардиния и изчезва над Средиземно море.)