Новини

Симеон Дянков преподавал на класа на Кирил Петков в Харвард

   
Симеон Дянков преподавал на класа на Кирил Петков в Харвард

Бившият финансов министър Симеон Дянков е преподавал на класа на Кирил Петков в Харвард и се познават от тогава. Това сподели самият Дянков пред Би Ти Ви. Дянков разказа, че през последните месеци се е срещал с Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски заради инициативата му за помощ за Украйна. 

"В момента наистина не си говорят доколкото разбирам. Аз, по стечение на обстоятелствата, ги познавам, понеже сме работили тук и съм преподавал в Харвард по времето на Кирил, когато беше там студент. Преподавах на неговия клас", каза Дянков.

Според него Пеевски е по-голям двигател за помощта за Украйна отколкото другите политици у нас, понеже в парламента настоява за изпращане и на хуманитарна помощ, и техника и муниции. Делян Добрев пък посочи като най-активен по темата енергетика.

"Те двамата движат прехвърлянето от руската към европейската или американската технология в Козлодуй, срещу "Лукойл", които ПП един вид подкрепят", коментира бившият министър.

Той отрече да е получавал предложение да е част от служебния кабинет. На предстоящите избори той очаква ГЕРБ да победи със значителна преднина и що може да избере дали да работи с ПП-ДБ или ДПС и ИТН. Той сподели, че като десен финансист предпочита партията му да работи с ПП-ДБ, но през последните месеци и ДПС и ИТН се държали като десни партии. "Следващото редовно правителство може да си закичи два големи медала на ревера - влизането в Шенген и еврозоната", посочи той. Именно заради тези две цели според него в следващото Народно събрание ще се състави редовен кабинет. И добави, че санкциите по глобалния закон "Магнитски" не би трябвало да пречат на съставянето на мнозинство в парламента.

Дянков увери, че няма да е част от листите на ГЕРБ на предстоящите избори. Спекулации за това се появиха след като преди два дни се появи на събитие на ГЕРБ в Пловдив. Днес обаче разказа, че е бил в града по покана на бившия кмет Иван Тотев, говорили си за археология, а Борисов му звъннал и го поканил на събитието на ГЕРБ.

Със сигурност страната няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г., убеден е той. Според него, ако следващото правителство работи усилено, може и да приемем еврото от 1 януари 2026 г., но е по-вероятно да е от Нова година на 2027 г. Няма как да се присъединим в средата на някоя от годините, тъй като ще трябва да се води двойно счетоводство.

"Не мога да реагирам, защото не знам достатъчно за г-жа Йончева, която беше преди от ляво. Не съм изненадан, макар че не познавам много добре г-жа Йончева, защото едното от нещата, което става ясно в разговорите ми с тези политици, които всички са в център-дясно, е че в тяхното мислене, а и в Централна и Източна Европа вече разликата я няма. Такива трансфери не ме учудват", коментира Дянков издигането на Елена Йончева за кандидат за евродепутат. Тя е била номинирана от структурата на движението в Благоевград.