Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

2- 28 април 2024

В сегашно недовършено време. Иде ли 12-ят час за архангелите на себелюбието. (Любомир Левчев, „24 часа“, 2001 г.)

Човещината е пред егото

Росен Желязков благодари и за недоверието

За мен беше чест да бъда председател на 49-тото Народно събрание, завърши прощалното си слово Росен Желязков. Беше изпратен от залата с ръкопляскания и ставане на крака. Водещата заседанието Росица Кирова пък се разплака, което предизвика нови аплодисменти в залата. Бившият председател на НС отказа словото му да бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР. Думите му ясно показаха, че резултатът е предизвестен. Ето какво каза Желязков:

- Няма да ви изненадам приятно да говоря политически. Няма да привеждам нито доводи към тези мотиви. Има една мисъл на велик афорист, според когото понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, изпратени от други хора да работят за хората. Като хора имаме нашите слабости и страсти. Но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим – човещина. Защото тези хора очакват от нас решение за техния живот, бъдеще и семейства. Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода. Затова пак трябва да се връщаме към въпроса за човещината, продължи словото си Желязков с леко треперещ глас.

Президентът: Истината не е приятна 

Напълно ще подкрепя премиера Главчев в неговия избор, за който и да е министър, защото той носи отговорност, каза президентът Румен Радев и благодари на депутатите, че са взели аварийнии мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

Кабинетът нямало да тупка топката

Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора за дълго време, но няма как да излъжеш всички завинаги. Това е ситуацията през тази седмица. За последните седем дни кабинетът изгаси два пожара - осигуряване на парите за обезщетения за земеделците по т.нар. украинска помощ и за осигуряване на пари за заплатите на миньорите и енергетиците от "Мини Марица-изток" и "Бобов дол". Няма влошаване на салдото и съответно на бюджетния дефицит. Остават си нашите цели за еврозоната през 2025 г. Продължаваме с нашите усилия, няма как да тупкаме топката и да губим време в протоколни срещи. Държим темпото с целия екип и ще ви информираме за всичко, което предприемаме. (Служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственотозаседание в петък)

Условие и грешка

Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към негоЕдинственото, което трябва да отчетем като грешка, е, че влязохме в т.нар. сглобка с ГЕРБ, но подценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски. И дори Христо Иванов, който много по-дълго е на политическата сцена, е силно изненадан колко дълбоко скрита е тази власт. (Лена Бориславова, Би Ти Ви)

Грозно, но картинно

Кампанията ще бъде безмилостно дълга и черна, защото доскорошното семейство смята да се разведе по най-скандалния начин, като си извади цялото мръсно бельо на показ. Ще изтича следствена и друга информация, която да убеждава гражданите, че случките с пудели и пачките са в центъра на работата на ПП. Другата характеристика на развода е тоталното изопачаване на фактите. От двете страни, с често припяване и от третата, дето е била в брачното ложе. Всички думи и от двете страни на семейството „в труден развод” нямат никаква тежест. Третият в ложето пък размахва пуделите като знаме и твърди, че те ще застанат на оградата на Борисов. Грозно, но картинно.

Ако заклинанията продължават, а изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност, както и пробив на някой, който в момента не е в сметките на социолозите.  (Из коментар на пиар специалиста Диана Дамянова във фейсбук)

Историята помни

„Народни избраници“ се замерят със сглобки, флашки и пудели. А Яворов още преди 100 лета написа „Градушка“, за която прецизният Пенчо Славейков споделя, че не познава нещо подобно в световната литература. Става дума за „бясна хала“, която „цвят надежди е пожзнала“. Народът си знае: „Град глад не прави, тежко му когото удари“. 

Из изявленията: „Посяха такъв вятър, че бурята няма да ги срине (Бойко Борисов) или “Няма да им позволя да разбият държавата“ (Делян Пеевски).

И още от седмицата: „По две детски болници на година изчезват в „Мини Марица-изток“, „Пътеки от Княжево на Витоша са заградени, предстои законно строителство“, „Ракети летят по цяла Украйна“, „Зеленски предупреди за втори Чернобил“. (Още преди 38 г., въпреки предупрежденията на една журналистка, Чернобил стана факт.)

Кои ще се конкурират

23 партии и 11 коалиции са подали документи в ЦИК за участие в изборите на 9 юни за Народно събрание и Европейски парламент. ГЕРБ ще участва в съюз със СДС. ПП-ДБ е намаляла до четири партии - ПП, ДСБ, "Да, България" и "Волт", след като "Зелено движение" и "Средна европейска класа" напуснаха дясното обединение. БСП ще се яви заедно с „Екогласност" и „Тракия". ДПС, "Възраждане" и ИТН ще участват самостоятелно, съобщава „Сега“.

В изборното състезание ще участва и "Граждански блок" на бившия главен прокурор Иван Гешев. Така за първи път човек, оглавявал държавното обвинение, навлиза директно в политиката. Неговият блок включва "Партията на българските жени", бивш мандатоносител на кабинета "Сакскобургготски", и "Радикали“. В политиката се втурва и бизнесменът Васил Божков, който остава под домашен арест. В създадената от него коалиция "Център" влязоха партия "Свобода" и "Българска земеделска партия".

Лявото пространство силно се раздроби. Ваня Григорова, която стигна до балотаж на изборите за кмет в София, сега се събра с бившата социалистка Мая Манолова в коалицията "Солидарна България". И двете доскоро бяха в един лагер с обединението "Левицата", включващо партии като АБВ на Георги Първанов и "Движение 21" на Татяна Дончева, но левите политици очевидно са се скарали помежду си. Всички те ще се съревновават с БСП за левите гласове.

В изборите ще участва алтернативно дясно обединение, което ще конкурира ПП-ДБ - "Синя България", включващо партиите КОД, НДСВ, ДБГ, "Консервативна България" и др. "Зелено движение", което напусна ПП-ДБ, ще участва самостоятелно. Само един е независимият кандидат на вота - Емил Костадинов Атанасов, издигнат от инициативен комитет като претендент за Европейския парламент.

Върховна глупост 

Промените в Конституцията са пълно недомислие, те не могат да променят средата, освен към по-лошо. Да поднесеш служебното правителство на тепсия на Бойко Борисов е проява на върховна глупост. Промените в частта за съдебната система са също толкова недомислени и глупави, но това ще стане ясно по-късно. ДБ и всякакви присъдружни трябва да спрат да спекулират, че са единствените, които искат реформи в съдебната система. Те искат да я овладеят, но тя е овладяна от Делян Пеевски и те не могат да се преборят с него. Тези промени трябва да станат в парламента при подходящо мнозинство, но най-вече трябва да е ясно какво и защо искаме да се променя.

Ваня Григорова постави пред „Левицата“ такива условия, които никоя уважаваща себе си политическа партия и политик няма да изпълни – да влязат в коалицията партиите без лидерите, тя да ги ръководи еднолично, еднолично да взема решения по всички въпроси – от политиките, през приоритетите, до листите, хората, подредбите и т.н. Аз попитах моите структури и те ми казаха – ние не сме ти крепостни, за да ни даваш на когото и да било. За нас това е неприемливо. Дали ще се окаже приемливо за Мая Манолова, предстои да видим.(Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, Би Ти Ви)

Безплатното висше се отлага

Три месеца след като предишното правителство обяви революционната идея за отпадане на таксите за студенти, тя най-после бе разгледана на първочетене в парламентарната просветна комисия. До гласуване обаче не се стигна, тъй като нямаше кворум. Това означава, че безплатното висше образование се отлага за неопределено време. А дотогава студентите, очаквали мярката да влезе в сила от втория семестър, както гръмко бе обявено, и които поради това все още отказват да платят таксите си, следва да го направят, пише „Сега“.

Борисов и Пеевски успокояват миньорите

Любопитно съобщение публикува пресцентърът на ГЕРБ на партийната фейсбук страница. От него става ясно, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са се срещнали с протестиращите миньори и енергетици в сградата на Народното събрание. "Обещано и изпълнено", са заявили двамата политици на разговорите. 

Както е известно, парламентът задължи следващите правителства да отпускат годишно 250 млн. лв. до 2028 г., включително за рекултивация на терени на държавните "Мини Марица-изток". "С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС гарантирахме непрекъснатата работа на миньори и енергетици в Маришкия басейн", са казали още Борисов и Пеевски на протестиращите. По време на срещата миньорите са поискали гаранция, че отпуснатите средства ще бъдат използвани по предназначение. От страна на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС поехме категоричен ангажимент и ще изискваме непрекъснато информация за развитието на процеса от министъра на енергетиката и от ръководството на мините, са се ангажирали Борисов и Пеевски, става известно от публикацията, в която за двамата политици се говори като за един, пише Actualno.com.

Смешно, но страшно

Аз нямам никакво съмнение, че по отношение на Асен Василев това е скалъпена история. Той е назначил Петя Банкова, за да се увеличат приходите. Вижте какво им е съобщението – следят контрабанден канал от 2022 г., а сега арестуват шефката на митниците, която е на 40 дни. Това изглежда смешно, но е страшно. Говорят за канали, които съществуват от години, а обвиняват човек, който се е появил преди 40 дни. Могат да скалъпят обвинения на когото искат. Видели сме снимки на пудел. Защо не обвинят пудела? Пуделът има пачки.

Делян Пеевски е доказано корумпиран по американското и английското законодателство. Нека да обясни защо е в списъка „Магнитски“ и не може да лети в чужбина. (Бившият премиер Николай Денков, Би Ти Ви)

На раздяла 

„От НСО ми казаха, че ми вземат охраната. Казах добре, въпреки че ми се 

полага. Не ми пука, или трябва да свършим работа и да сме смели, или нямаме място в политиката",оплака се пред тв „Евроком“ бившият премиер Денков.

Непоклатимият в центъра

Битка за власт и то доста свирепа, чиято поредна арена се превръща парламентът. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира за Нова тв как партиите влизат в предизборната кампания. Той прогнозира, че ще се търси още от инструментариума на политическата война. Общинските съвети са пъстри. На места ПП-ДБ са в коалиция с БСП, с местни партии, с "Възраждане“. В момента има много висока степен на неподреденост. Елена Йончева пък е поканена за евродепутат от един от двамата лидери на ДПС. Това е политика за смяна на профила на партията от етническа към отваряне. Според Александров след изборите със сигурност всички ще искат да са в прекрасни отношения с Борисов, защото той е непоклатим в центъра.

От Балкана до „Дондуков“

Повечето от хората, които в зората на демокрацията обсъждаха идеите за нова България, нямаха тази стръв да бъдат на всяка цена начело, на всяка цена да заповядват, на всяка цена да се замогнат. Те бяха изместени от други хора с много по-стръвни, хищнически инстинкти, които в това общество очевидно се реализират по-добре. Хъшовете от Ботевата механа отиваха в Балкана, днешните - в министерски кресла. (Чл.-кор. проф. Иван Илчев, из интервю в „Стандарт“)

Саботираме собственото си развитие

Политиците се държат като малки деца, които делят не държавата, а играчките в детската градина. Такова цялостно вдетиняване не съм виждал никога. Няма сериозност, солидност, няма спокойствие, ведрина. Политиците си гледат в пъпа, карат се помежду си, а ние се оправяме кой както намери. Това е рецепта за упадък и разпад. Няма държава, която да е оцеляла, след като е завладяна от такъв унищожителен нихилистичен импулс. Сякаш се опитваме сами да саботираме собственото си развитие. Няма друго обяснение защо продължаваме да вкарваме нелепости в политиката и после да сме все изненадани, че резултатите са нелепи. Какви да са? С такива участници, такива резултати. (Из коментар на д-р Петър Кичашки в „Труд“)

Когато цифрите говорят

През 2023 г. линията на бедност общо за страната e 637,92 лв. средномесечно на лице от домакинство. С доходи под този праг са били над 1,3 млн. българи или 20,6% от населението на страната, сочат данни на НСИ. При изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.3%. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 66.5%. Делът на работещите бедни с висше образование е 3.2%.

Над 3 млн. българи (46,7%) не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи. 19,9% не могат да си позволят месо или риба през ден. Над 20% нямат финансова възможност да поддържат нормална температура в стаята си, а над 41% не могат да си позволят нови мебели. 18% живеят в тежки материални и социални лишения. Най-ниската линия на бедност е в областите Монтана и Видин - съответно 446 и 466 лв., а най-високата - в област София-град (990 лв.), следвана от Варна (736 лв.), Перник (716 лв.) и Кюстендил (702 лв.).

Поръчките се провалят една след друга

„Продължаваме промяната“ вече започна явна предизборна кампания, а с нея тръгват и традиционните за жанра преувеличения или открити манипулации. Това не е запазена марка само за тази партия, но в случая ПП бърза, защото трябва да се минимизират щети от краткия управленски мандат. Много показателен пример беше задочният спор между бившия финансов министър Асен Василев и бившия вицепремиер Атанас Пеканов по темата ще има ли Пловдив метро, финансирано по плана за възстановяване и устойчивост. По традиция се смесиха истини с лъжи, но големият проблем е, че обществените поръчки по проекта се провалят една след друга и има огромен риск от загуба на средства. (Из коментар на Таня Петрова в „Сега“)

А приходите растат

ВМЗ-Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година, съобщиха от дружеството. От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара.Обяснението е, че ВМЗ произвежда различни боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се купуват от страните от НАТО. Предвижда се повишаване на капацитета с нови технологии и линии, като разходите за дълготрайни активи надвишават 20 млн. лв. Работниците в държавната компания през последната година са се увеличили с близо 500 души до над 4100 души. Очаква се, че и през 2024 г. приходите и печалбата да растат.

Битката за клиенти продължава

Тежка година се очертава в битката в търговията на дребно в България. Освен "Карфур" и други сериозни играчи посягат към короната на гигантите"Лидл", "Кауфланд" и "Билла". Българската верига "Фантастико" се активира сериозно с инвестиция за над 23 млн. лв. в обект в софийския квартал "Орландовци" с обща площ над 14 хил. кв. м. Наетите ще са около 100 души, предаде Би Ти Ви. „Лидл“ пък обяви откриването на първия си магазин за нехранителни стоки в столичния квартал "Люлин“, където ще има и аутлет стоки от минали години, инструменти и домашни потреби и дори дрехи. Така компанията посяга към друг сектор, в който силните са "Практикер", "Баухаус", "Баумакс", "Бриколаж" и др.

Работа на парче ли?

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе това, ако не предстояха предсрочни избори: "Можеше да не се налага да я отлагат, просто да не бяха я въвеждали. Не съм сигурен дали тази 1 година ще стигне. Така ще работим – "на парче. Ще продължаваме да се борим да въведем нещата в някакъв нормален вид ". Според Огнян Атанасов от КНСБ отлагане на либерализация за хората на регулиран пазар няма, тя си остава от 2026 г. и не е ясно тогава какви пари ще плащаме за ток. 

Внос на хора или връщане от чужбина

Няма как да намерим нужните кадри в туризма. Тези хора ги няма физически. Сезонът ще завърши с недостиг на работна ръка. Конкурираме се с Гърция, Малта, Испания и Италия. В отчаянието сиработодателите търсят вариант спешно да привлекат хора. Имаше сензационни оферти със заплати от 5 хил. лв. чисто само за сезона. По Черноморието един човек ще работи за двама, както беше миналата година. Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем.

Възможностите за работна ръка са от Непал, Киргизстан и Узбекистан. Агенцията по заетостта ще издаде най-вероятно около 10 хил. разрешителни, но отново сме далеч от нужните 27 хил. Проблемът е колко бързо посолствата ни ще извадят трудови визи. Нямаме посолство във Филипините, където има много добри кадри. Посолствата ни в Узбекистан и Индия не издържат. В Киргизстан няма посолство. Едното решение е внос на хора, а другото – връщането на българите от чужбина. (Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, Би Ти Ви)

Къде е националният интерес

В България мляко няма. Няма и да има скоро. Животновъдството се унищожава. Никой не иска да купува козе мляко, а то е световен хит. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал неколкократно. Не се санкционират нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко, имитиращ продукт, който хората купуват вместо сирене. Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци. Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката. Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна. Хората си правят бизнес. (Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, „Хоризонт“)

За учениците

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват през повечето дни.

40% пушат или са пили алкохол поне веднъж в живота си, което е в пъти над регистрираната сред връстниците им в други държави средна стойност от 17%. 

65% са закъснявали за училища поне веднъж за две седмици, което е много над средното ниво за другите държави. 

45% пропускат учебни занимания, а 45% очакват да се реализират на професионална позиция. 

71% смятат да продължат образованието си в университет при 84% от връстниците им по света. (Данни от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие)

Страхуват се да говорят

"Колко пари искаш, за да напуснеш АЕЦ?". Този въпрос бил зададен по време на странна среща на безлюдно място на медицинската сестра Наталия Станчева, която разкри, че в АЕЦ "Козлодуй" действа незаконно лечебно заведение, разказа тя пред "Сега" и съобщи, че е пратила уведомително писмо до изпълнителния директор Валентин Николов и до енергийното министерство. Отговор няма. Не е сезирала МВР и прокуратурата за срещата, защото няма доказателства. 

На въпрос защо никой от колегите ѝ в АЕЦ не реагира и сякаш не се впечатлява от разкритията ѝ, медицинската сестра отговаря, че "работещите в АЕЦ искат да чуват, че са здрави, за да могат да ходят на работа и да получават заплата. Те не искат да знаят действителното си здравословно състояние. Ако на работодателя работниците са му удобни, ще бъдат здрави. Ако обаче са неудобни, това е лост за влияние. Недопустимо работодател сам да преглежда своите работници. Според Станчева в АЕЦ всички се страхуват да говорят, а ръководството се опитва да ги настрои срещу нея.

Изоставената резиденция 

Общинари от "Спаси София" предлагат общината да поиска от държавата да придобие безвъзмездно резиденцията в Банкя с мотива, че тя е „ценен архитектурен образец на следвоенния модернизъм", съобщава „Сега“. В същото време имотът се руши, а паркът около него пустее. "Спаси София" предлагат, след като го придобие, Столичната община да го възстанови като "специализиран балнеоложки и конферентен център за профилактика и/или долекуване". По предложение на групата на ГЕРБ в архитектурната комисия и с подкрепата на "Синя София" на проф. Вили Лилков и отцепниците от "Възраждане" приемането на доклада на "Спаси София" бе отложено. По време на дебата стана ясно, че три университета проявяват интерес към резиденцията, за да я превърнат в учебен център. 

Строителството на резиденцията в Банкя започва през 1973 г. Тя трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци. През 1990 г. е предадена на новосъздадената Българска асоциация за туризъм и отдих, а после на Столичния народен съвет. Година по-късно СОС основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя", а през 1992 г. дава 51% от имота на новоучреденото дружество и до смъртта си през 1999 г. японската милиардерка Масако Оя живее в резиденцията, която работи като хотел до 2009 г. Тогава с решение на МС управлението й  е прехвърлено на НСО, която да го използва за тренировъчен център, но след една година е предадена на областния управител. От дълги години резиденцията не се поддържа и се руши. 

Как се печелят пари за луксозни имоти

Известният телевизионен продуцент Нико Тупарев, чието име стои зад популярните формати по Нова тв и Би Ти Ви като „Ергенът”, „Биг Брадър”, „Денсинг старс”, „Стани богат” и т.н., и жена му – собственик на рекламната агенция „Огилви София” ООД, която обслужва клиенти от ранга на Procter & Gamble, IKEA, VISA, Kaufland, Lufthansa, „Пощенска банка”, LIDL и много други, са били разпитвани в СДВР и Софийската градска прокуратура заради организирането на поръчково покушение над партньор на Нико Тупарев, с когото тв продуцентът има правни спорове. След щателно медийно разследване се установи, че семейството разполага с 21 недекларирани луксозни имоти в Берлин, Дубай, Сен Тропе, Прага, София, Варна и др., съобщиNarod.bg.

Най-засегнати от корупцията

Жестокост, нечовешко или унизително отношение от името на правителството, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупция в управлението – това са част от изводите в доклада за България на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2023 г. В него са включени примери за полицейски произвол и превишаване на правомощията. Независимостта на съдебната власт беше компрометирана и общественото доверие в съдебната система остана ниско, тъй като магистрати са били податливи на политически натиск. Според проучване на Базелския институт за управление съдебната система, системата на общественото здравеопазване и полицията са най-засегнати от корупцията. 

Как така 20 хил. лв. на месец

“Сядам аз на бюрото като премиер и след месец идват едни хора. Пак няма да казвам имена, но всички българи ги знаят. Казват: "Добър ден. Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас договор за 20 хил. лв. на месец, ние си се оправяме с телевизиите къде да се появяваме, къде не се появяваме, ние говорим точките, с които вие искате да излезете". Аз им викам: "Как така 20 хил. лв. на месец? За какво?".(Кирил Петков, тв „Евроком“)

Постове, пътувания и политика

Притеснително е изключително ниското ниво на дебата за външната политика през последните месеци, като в разбирането на управляващите  тя се вмества в две понятия: постове и пътувания. Създава се впечатлението, че девизът на деня е: „Всеки ден – нов кандидат за министър”. Оказа се, че една разходка до Брюксел на Главчев е напълно достатъчна, за да се придобие самочувствието за необходимата експертиза. За съжаление в предизборната ситуация партии и политици намериха в този казус повод да разположат в полето на външната политика своите вътрешнополитически амбиции. От което страда външната ни политика – и България като цяло - в международен план. (Дипломатът Любомир Кючуков, из интервю в „Труд“)

Трудно за аматьори

"С цялото ми уважение към г-н Главчев, който е добър икономист, счетоводител и одитор, но появата му в МВнР може да се приравни с появата на председателя на БФС да управлява Сметната палата. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Тезата, че всеки може да застане начело на МВнР не е добра. Главчев има ли нужните езикови умения или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен в индивидуални разговори, а не в залата, където се записва. (Бившият външен министър Ивайло Калфин, БНР)

МВнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да се върши от аматьори и хора, влезли през “грешната врата”. Особено в сегашния момент. (Емилия Милчева, Дойче веле)

Никога с тези, никога с онези

Винаги ще работя за БСП, тя е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, спойката за изборите 2 в 1. Явно няма да се получи. Вътрешното разцепление е най-големият проблем на партията. Колко трябва да е силна една амбиция, за да пожертва една идея за собственото си оцеляване. Защото БСП е идея и идеал за поколенията социалисти. Това е тъжна констатация. Това е лошо и за България, защото големият разговор е за нейното спасение, а то минава през спасението на БСП и на лявото. Надявам се Ваня Григорова да не заиграва с никой след изборите, да не отстъпи от защитата на работещите българи. Обединението на лявото трябва да мине през нови лица и нови идеи. Избирателите са скептични, отчаяни и отново ще бъдат излъгани. Заявките "никога с тези", "никога с онези" са предизборни фишеци. Ще видите как много бързо след изборите ще намерят някакъв евроатлантизъм в сърцето си или друга причина, за да се съберат отново и да седнат на софрата. (Иван Таков, бивш лидер на БСП-София, „Хоризонт“)

Партньори, а не съперници 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския президент Си Дзинпин и високопоставени китайски служители на фона на сблъсъци по редица двустранни, регионални и глобални въпроси. Блинкен запази острия си тон, критикувайки Китай за предполагаемите сделки с Русия, които осигуряват икономическа подкрепа за Кремъл във войната срещу Украйна. От своя страна Си Дзинпин е подчертал, че двете суперсили трябва да са партньори, а не съперници.

Путин планира да посети Китай

Това потвърди самият той пред конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Един от участниците на своя лекция в Московския държавен институт за международни отношения спомена, че китайският президент Си Дзинпин е споделил, че книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави" е любимото му произведение. "Имам планирано посещение през май в Китай и ще взема тази книга със себе си и ще я подаря на нашия приятел", отвърна Путин и нарече китайския си колега "силен лидер и истински мъж".

Това ще бъде второто посещение на Путин в Пекин в рамките на седем месеца след октомври, когато той участва в Третия форум "Пояс и път" в Пекин, както и първото му пътуване в чужбина след преизбирането му за държавен глава. От март 2023 г. има издадена заповед за ареста му от Международния наказателен съд. Путин подписа споразумение за партньорство "без граници" с китайския президент през февруари 2022 г., по-малко от три седмици преди началото на войната в Украйна. На 7 май той ще встъпи в длъжност като президент за пети шестгодишен мандат. 

Предупреждение за Европа

Френският президент Макрон призова Европа да се справи с предизвикателствата на един променен свят и предупреди, че "нашата Европа днес е смъртна и може да умре", съобщава Франс прес. През следващото десетилетие има огромен риск Европа да бъде отслабена или дори отхвърлена, изтъкна Макрон в речта си в Сорбоната в Париж относно визията на президента за бъдещето на Европа. И призова Европа да излезе от "стратегическото малцинство", което я е оставило прекалено зависима от Русия по отношение на енергията и от САЩ по отношение на сигурността.

Интегрирането вече не е възможно

Ако броят на бежанците не бъде намален бързо и значително в дългосрочен план, проблемите само ще се влошат и това ще има последствия. Те не са истински интегрирани в германското общество. Основният проблем са украинските бежанци, те трябва да бъдат третирани като другите. Общините настояват новопристигналите от Украйна да не получават повече автоматични граждански обезщетения, да се спре специалната помощ за тях. Само провинция Баден-Вюртемберг е дом на два пъти повече украински бежанци, отколкото цяла Франция. Много области и общини все още са претоварени с редовна и нелегална миграция. Интегрирането на всички тези хора вече не е възможно. (Райхард Загер, ръководител на Асоциацията на германските общини, цитиран от „Фокус“)

Санкции срещу санкциите

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 млн. долара седмица, след като руската банка VTB започна съдебни действия срещу най-голямата американска банка, за да възстанови парите си, блокирани в чужбина под режима на санкции на Вашингтон. Този ход на Русия подчертава някои от негативните последици, които западните компании изпитват от наказателните мерки срещу Москва, коментира „Файненшъл таймс“. Това е още едно доказателство за трудностите, които западните кредитори срещат, когато се опитват да изпълнят ангажиментите си да затворят своите операции в Русия след февруари 2022 г.

Военна хроника

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е декларирала готовност да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения, става ясно от официално съобщение на Министерството на отбраната. България вече декларира готовност за обучение на бойни санитари. Освен това обучава украински пилоти на английски език в София и Варна. 

Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат постоянно разположени в Полша, те ще се превърнат във военна цел на Русия. Действия в тази посока няма да гарантират по-голяма сигурност за Полша или други страни, които приемат подобни оръжия, обяви руският зам. външен министър Сергей Рябков, предаде Ройтерс. 

Новият пакет от помощ на САЩ няма да помогне на Украйна да си върне загубените територии, пише The Economist. Според изданието 61 млрд. долара от САЩ ще помогнат на Украйна да остане на повърхността и да укрепи защитата на въоръжените си сили, но няма да направят възможно връщането на територии, контролирани от Русия. 

Военни анализатори предупредиха Киев, че трябва внимателно да използва новия пакет от помощ на САЩ на стойност 61 млрд. долара, тъй като има риск повече да не получава пари от Вашингтон. Те призовават президента Зеленски да помисли за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне по-нататъшни териториални загуби, съобщава американското издание "Бизнес инсайдер". 

„Много е хубаво, че Конгресът на САЩ реши да помогне на Украйна, но сега трябва да започнем да мислим какво ще се случи, ако това се окаже последният подобен пакет“, заяви литовският премиер Симоните. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайенсъобщи, че на Украйна е отпуснат вторият транш от макрофинансовата помощ на ЕС на стойност 1,5 млрд. евро. През февруари ЕС одобри четиригодишния инструмент за Украйна, като отпусна 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март.

Войната между Русия и НАТО ще завърши с неизбежно поражение на Москва. Не Западът трябва да се страхува от сблъсък с Путин, а обратното, заяви пред „Политико“ полският външен министър Сикорски. 

Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът", съобщи премиерът Мицотакис пред тв "Скай". По думите му Атина вече е предоставила различно отбранително оборудване на Киев, но не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция.

Украйна спря да издава паспорти на подлежащите на мобилизация зад граница. Полша и Литва обмислят как да помогнат на Киев да върне мъжете, които могат да бъдат изпратени на фронта.

Германският вестник "Ди Велт"публикува договора, който можеше да сложи край на войната в Украйна. Проектодокументът бе подписан от руска и украинска страна в Истанбул през април 2022 г., но след натиск от Великобритания и САЩ и личната намеса на тогавашния английски премиер Джонсън, Зеленски се отказа от споразумението, а член на преговарящия екип на Украйна бе застрелян.

Мръсният въздух произвежда рекорди

Над 70% от работната сила в света е изложена на рискове, свързани с промените на климата, които причиняват смъртта на стотици хиляди души всяка година, и този брой ще продължи да се увеличава, съобщи Международната организация на труда. Високи температури, ултравиолетово излъчване и замърсяване на въздуха засягат 1.6 млрд. души. От общо 3.4 млрд. заети замърсяването на въздухаубива 860 хил. годишно. Рак, бъбречна недостатъчност и респираторни заболявания са най-честите причини или фактори за смъртността, които промените на климата причиняват. Работещите в най-бедните страни са много по-уязвими в сравнение с останалите заради екстремните климатични условия като горещини, суши, горски пожари и урагани. Те са изложени на рискове за по-дълги периоди и с по-голяма интензивност. 

Военните разходи в света

Украйна е осма по военни разходи в света с 64.8 млрд. долара, сочи дoĸлaд нa Cтoĸxoлмcĸия мeждyнapoдeн инcтитyт зa изcлeдвaнe нa пpoблeмитe нa миpa.

31 членки на НАТО са заделили за отбрана 55% от военните разходи в света (тези на САЩ са 916 млрд.).

В Източна Европа страната с най-голямото увеличаване на континента е Полша, която е 14-а в света с 31.6 млрд. долара.

В Израел военните разходикоито са вторите по големина в Близкия изток след тези на Саудитска Арабия, са се увеличили до 27.5 млрд. долара. С 10.3 млрд. Иран е четвърта.

Китай е на второ място по военни разходи с 296 млрд. долара, а Индия е четвърта в света с 83.6 млрд. долара.

 

Откровения

 

Преди 200 години

Рибният буквар. Гледах да напиша тъй, че всеки да го разбира. Ще се трудя и отвътре, и отвън да съм добър, смирен, кротък, целомъдрен и благочестив, щото мойте работи да стават примери. Ако развратя учениците, ще им сторя по-малко зло от омразния онзи учител, който предаде на римския военачалник своите ученици. (Д-р Петър Берон, Буквар с различни поучения, 1924 г.)

Преди 50 години

Реформите и фризурата. На събрание на партийния и държавния актив през 1964 г. се обсъжда записка на Тодор Живков за новата икономическа система. Акад. Евгени Матеев обявява от трибуната: „Др. Живков, искам да отрежа главата на реформата, която предлагате, а Вие ме каните да й правя фризура“.

Смятам, че др. Матеев трябваше да се посъветва, уточнява Живков. По-късно двамата разговарят помежду си три часа, може би и повече. Разделихме се, без да се съгласим - той с мен и аз с него“, е отговорът на академика.

През тези дни

Благополучие и реформи. Из разисквания на участници в конференция на Синдиката на учителите с участието на неговия председател и министъра на образованието. „Не може да има благополучна реформа, ако няма благополучни учители“ – тази тема е обсъждана десет месеца преди въпросната конференция. Според Янка Такева безспорно един от най-силните мотивационни фактори е удовлетворението на една важна цел… Смятаме, че това е начинът, по който можем да разрешим много проблеми в нашето общество, а и в света като цяло. Синдикатът на българските учители работи от пет години целенасочено по тази тема.

По време на конференцията министърът уточни: „Не може да има благополучни учители без благополучна реформа“.

Трети след Гърция и Рим?

Ако продължим с досегашната си 80-годишна безлична, вяла, непоследователна и хаотична политика към Скопие, скоро ще се простим с българското Възраждане, национално-освободителните борби, знаковите исторически събития и личности. И не България, а РСМ ще стане третият цивилизационен център в Европа след Гърция и Рим. (Доц. Йордан Величков, дипломат от кариерата, „Труд“)

Вести от България

Световноизвестният български цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на кралската опера „Ковънт гардън“, ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула. Французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат 24 май и да отпразнуват с музика 20-тата годишнина от създаването на Българския културен институт в Париж. 

Най-нещастните в ЕС са българите, показват данни на Евростат, които измерват задоволството от живота по три показателя - удовлетворение от собственото финансово състояние, от личните отношения и от собственото използване на времетоЕдва 36% у нас са щастливи.

Най-недоволни в ЕС от финансовото си състояниеса българите, а най-доволни от отношенията си с роднини, приятели и колеги. По отношение на личните взаимоотношения сме на последно място.

Над 52 млн. лв. субсидии са получили 13 големи производители на маслодаен слънчоглед и пшеница от началото на 2020 г. до края на 2022 г., сочи анализ на Комисията за защита на конкуренцията. Един фермер е получил 27,16 млн. лв. за 3 г., което е над 50 на сто от общия размер на сумата, взета от 13 големи производители на зърно. На второ място по получени субсидии е производител, взел 8,4 млн. лв. за 3 г.

200 млн. лв. нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, съобщи БНР. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар.

1992 броя неистински български банкноти е задържала БНБ през 2023 г., което е над два пъти повече спрямо предходната година.

Вести от света

Американски разузнавателни агенции съобщиха, че руският президент Путин вероятно не е наредил опозиционният политик Навални да бъде убит в арктически затворнически лагер през февруари, съобщи “Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Ройтерс.

Пропалестински протестни лагери възникнаха в 40 американски университета, съобщи Ню Йорк таймс.Въпреки че протестите са мирни и настояват за прекратяване на огъня в Газа, както и за скъсване на връзките на техните университети с компании, които правят бизнес с Израел, стотици студенти и външни протестиращи бяха арестувани, имаше и ожесточени сблъсъци с полицията.

"Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, най-известният портрет в света, може да получи собствена зала в Лувъра. Подобен ход би дал на много хора, които посещават Лувъра само заради емблематичната картина, по-добро изживяване, каза директорът на музея Лоранс дьо Кар пред тв France Inter. Лувърът в Париж, който е най-популярният музей в света, посрещна близо 9 млн. души през 2023 г. 80% от тях, или 20 хил. души на ден, си правят селфита пред прочутата картина. 

Традиционният парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата ще се състои, но други руски градове отмениха честванията, предаде Франс прес. 

Панелните жилища, построени в Източна Германия по времето на социализма, са признати за архитектурни паметници, съобщава в. „Билд“. До 1990 г. са изградени около 1,3 млн. нови жилища.

Музеят на Ленин във Финландия, основан през 1946 г., ще затвори през ноември. Десетилетия наред той беше популярна туристическа атракция. Посещаван е от съветските лидери Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, както и от първия космонавт Юрий Гагарин. Властите предвиждат той да бъде преименуван в Музей на източните отношения и да отвори врати през февруари 2025 г. 

Из архива

Живеем в объркан свят

Българската действителност се е приближила много повече до действителността на трагическия фарс. В моите пиеси не давам готови отговори, а задавам въпроси. Нека публиката сама си отговори. И преди, и сега като най-болезнени съм чувствал въпросите за несъвпадението на интересите на отделната личност с това, което обществото възприема за целесъобразно.

Продължаваме да живеем в един объркан свят, строен не по мерките на модерната личност. Това го влачим от края на 19 век и ще го влачим дотогава, докато престанем да се срамуваме (или може би да се боим) да говорим високо за този социален грях. Всичките ми постановки са били повече или по-малко опити да се говори, да се разговаря, да се обсъжда този въпрос.

Допада ми добрата драматургия и по-точно това, което се смяташе за добра драматургия през 20 век. Обичал съм и съм поставял и комедии, и драми, и трагедии, и мелодрами.

Театърът ни е в икономическа криза като цяла България. На мястото на идеологическата цензура дойде финансовата цензура. Но комерсиализацията се плаща с падане на качеството. Поне при бедните е така. Не зная как може да се излезе от това положение. Предполагам, че е нужно време, търпение и повече инат.

Общата приказка е, че има два вида актьори – опърничави и послушни. Не е така. Добрият актьор може да е всякакъв по темперамент, но главното за него е, че той е любопитен. Винаги иска да опитва и след като провери всичко, започва да прави ролята си по свой собствен табиет. Такъв актьор най-много обичам. (Режисьорът Леон Даниел (1927-2008), „Монитор“, август 2004 г.)