Развлечения

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

   
Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята.

От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му продължават с много страдания и скръб. 

"Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни изпитания, страдания, неразбиране, отхвърляне, предателство и в края на краищата разпятие и погребение за Исус Христос", разясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод разясни.

Кулминацията на тези страдания или страсти, от където идва името на Страстната седмица, превръща тази седмица в най-тъжният период през цялата година.

"Която във всеки един от дните ни представя събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята".

Велики понеделник е денят, в който се припомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

"Небесният жених, който идва да спаси всеки от нас. Нашата душа е неговата невеста и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в истинското му величие, а то е именно неговата богочовешка личност".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.