Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

29 април- 5 май 2024

 

Започналият преди годни преход рухна. Той бе организиран и имаше две главни задачи. Първо трябваше да остави страната без власт, за да бъде окончателно разграбена. Другата цел бе да се осигури управление, гарантирано от някоя международна сила, която няма интерес да спасява България. България трябва да преживее силно национално сцепление.

 

Проф. Николай Генчев

виден български историк, из интервю в „Монитор“, 27 януари 1999 г.

 

 

Скандалът с "Мама и Аз" 

С едната ръка се одобрява, с другата се декларира

Реакцията срещу решението на правителството да позволи създаването на болницата "Мама и Аз" не е реакция срещу частната инициатива в здравеопазването, нито срещу конкретен инвеститор. Реакцията е насочена срещу държавата и начина, по който с едната ръка и на тъмно се одобрява разкриването на нова болница, а с другата се декларира, че детското здравеопазване е национален приоритет… Да, съществува тезата, че вместо да чакаме построяването на националната детска болница, е по-добре да има поне някаква частна болница. Че изсмукването на персонал от държавните болници е въпрос на конкуренция и пазарът ще определи къде ще отиде пациентът. Въпросът е съществуващата до момента конкуренция подобри ли качеството на медицинската помощ в България? (Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, из коментар в „Сега“

Служебният премиер коментира

Аргумент за отмяната на решението на МС за създаване на частна детска болница е създалото се обществено напрежение, с което аз се съобразих, заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. "Приех аргументите на президента, който все пак издава указите за служебен премиер и за министрите. Освен него поне три от политическите сили в парламента изложиха аргументи против. Аз се вслушах в тях, както и в обществената дискусия, която се разрази след приемането на това постановление. Нищо не предвещаваше нещо подобно и всичко си беше по абсолютно законов ред. Но наистина служебните правителства трябва да се занимават основно с провеждането на честни и прозрачни избори. И такива решения, които са с по-широка перспектива, аз съм склонен да приема, че не бива да се приемат от служебна власт", обясни аргументите си премиерът.

Хора, това е пародия

 

Служебният министър-председател Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено. Главчев е разрешил построяването на частна детска болница. Неговият Министерски съвет я е гласувал единодушно без нито един коментар. Сега Главчев дава на ДАНС и прокуратурата сигнал. Срещу кого? Срещу себе си? Срещу министрите си? Още по-нелепо става поведението на премиера, който първия ден защитава решението, а на следващия се сеща, че служебно правителство трябва да организира избори, а не да се занимава с дългосрочни въпроси. Хора, това е пародия. (Корнелия Нинова, фейсбук)

Гражданите ще платят сметката

На 25 април отиващият си парламент, по предложение на ГЕРБ-СДС, не обърна внимание на декларацията, внесена от сдружението сдружение “Миньори и енергетици”, а реши популистки въпроса със заплатите. НС гласува по 250 млн. лв. всяка година до 2028 г. за “Мини Марица Изток”, общо 1 млрд. средства на данъкоплатците. Един синдикалист ги нарече “глътка въздух”, не и решение на проблемите. 

Нито едно правителство, управлявало в последните десетина години, не е невинно за съдбата на миньорите и енергетиците в Маришкия басейн и несигурността, в която живеят те и семействата им. Те пък им отвръщат с протести и омерзение. А несигурността отблъсква инвеститори и сваля цените на недвижимите имоти. Общият брой на заетите във въглищната индустрия в район Стара Загора надхвърля 10 хил., а двойно повече ще бъдат засегнатите. Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за разлика от Гърция, в България властта бяга от ангажимента да предложи реална алтернатива на заетите във въглищната индустрия. Има доста предложения за соларни паркове, които не създават работни места, а малкият и среден бизнес не е достатъчно представен в тях. 

Докато парламентът гласува 1 млрд. за въглищата и отложи с година либерализацията на пазара, Европейската комисия за втори път върна на България за поправка плана ѝ “Енергетика и климат” и заради забавянето му започна наказателна процедура срещу страната ни. В случай че ЕК откаже да “завери” гласуваните от НС милиони за “Мини Марица Изток”, за виновник пак ще бъде посочен Брюксел. Накрая пак гражданите ще платят сметката. (Из коментар на Емилия Милчева в „Дойче веле“)

"Черната кутия" на София

Столичният кмет Васил Терзиев обвини ръководството на общинската фирма „Център за градска мобилност“ (ЦГМ) в непрозрачност и липса на отчетност. Той публикува във фейсбук доклада от вътрешния одит на центъра и призова всички дружества, на които СОС е принципал, да преминат в режим на пълна прозрачност.  "Ако няма договор със Столичната община, ЦГМ не би могъл да се издържа самостоятелно", подчертава Терзиев. И съобщава, че около 135 млн. лв. са натрупаните и осчетоводени като вземания за комисиони на ЦГМ към общината, които обаче не са документирани съгласно данъчното и счетоводното законодателство, което затруднява изплащането им. 

От състоянието на ЦГМ зависят 0.5 млрд. лв. на софиянци и целият столичен транспорт, отбелязва Терзиев и пита как се позволява дружеството, чиито шефове години наред са избирани с гласовете на ГЕРБ в СОС, да се превърне в черна кутия и какво прави надзорният съвет на ЦГМ, който трябва защитава интересите на софиянци?

Политици в собствен свят

Има самовъзпроизвеждаща се номенклатура – едни и същи лица са вечни участници в политическия живот. Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък. Лек за тази ситуация е масовото гласуване. Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създадат собствена класа и собствен свят, в който са си самодостатъчни. Прекъсната е връзката на продуциране на политическата власт от действията на суверена. Това дава възможност на политиците да не се съобразяват с обществените настроения и демотивира гражданите. (Калин Славов, „Призрачност без граници“, БНР)

Като ловци на души

Ваня Григорова не е представител на „Подкрепа“, тя е някакво политическо лице. Във Великото народно събрание "Подкрепа" имаше към 20 народни представители. В 36-тото бяха 17. Нищо хубаво не ни се случи. Да, някои хора оправиха себе си, но от това синдикатът само пострада. Затова трябва да стои далеч от политиката. Политиците са като ловци на души, които продават илюзии. (Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, БНТ)

Между истината и неистината

Новият скандал около Кирил Петков и Лена Бориславова само затвърждава това, което те правеха през трите години, откакто се появиха на политическата сцена - газене на правила и закони, въргаляне в дебрите между истина и неистина с една цел - власт и облаги от властта. Пред очите на всички и с благословията на държавни институции, на партньори и на врагове дори... Сега сме потресени от безцеремонната фалшификация на подписи, която е правила по нощите адвокат Лена, за да осигури на приближения ѝ Кирил пътя към министерския пост. (Из коментар на Валерия Велева, Епицентър)

Винаги е имало златни кокошки

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. С нашите надежди нищо не се получи и пак сме на същото дъно, на което бяхме през 2020 г. След промените в Закона за хазарта частните оператори остават недокоснати, а там са огромните пари. Те са много силни и никой няма да посмее да ги докосне. В България винаги е имало златни кокошки, които носят златни яйца на своите покровители. (Проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата, активен участник в протестите през 2020 г., БНР)

Кой с три главни букви

Хората трябва да си задават въпроса "Кой - с три главни букви - стои отзад?", за да няма после излъгани, объркани, извиняващи се и т.н. Задачата на служебния министър-председател Димитър Главчев е да осигури избори, благоприятни за ГЕРБ и ДПС, независимо в какво се кълне. Трябва да се направи необходимото Бойко Борисов и Делян Пеевски да не могат да стигнат до мнозинство. Защото ще започне същото, което гледахме след 2012 г. - експроприации на бизнес, крадене, измислени съдебни процеси и всякакъв вид терор. (Татяна Дончева, „Хоризонт“)

Този път ветото се прие

Парламентът подкрепи ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите. Против гласуваха ГЕРБ-СДС и ДПС. Държавният глава върна за ново обсъждане разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл. Радев оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Остават калните следи 

Историята на ПП-ДБ ще остане като пример за това какво се случва с политическа сила, която захвърля всичките си принципи заради кратък престой във властта. Вместо да се захванат с партийно строителство и мощна кампания за набиране на симпатизанти, те избраха най-краткия път към държавния връх – колаборацията с ГЕРБ и ДПС. Само че този път беше и най-калният. И сега, където и да тръгнат, десните оставят мръсни следи. И те отлично знаеха, че ще стане точно така. Още докато водеха преговорите с Бойко Борисов и Делян Пеевски в средата на 2023 г., десните признаваха, че правят голям компромис и очакват да платят тежка политическа цена. (Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Не сме безгрешни

„БСП няма идеята, че е безгрешна. Нямаме самочувствие за единственост, но имаме самочувствие, че останахме единствените, които не се продадоха на това, което е завладяло държавата“. Това заяви Корнелия Нинова на 1 май на среща с представители на 10 партии и 15 организации с цел сформиране на общ ляво-патриотичен блок за явяване на изборите. „Поканихме и Сергей Станишев, и всички, които са напуснали партията, да се върнат. Те не искат, изборът е техен“, каза още Нинова. По думите ѝ именно Станишев е изгонил от партията Татяна Дончева, Георги Първанов и Румен Петков.

54 на сто са работещите бедни

80 на сто от работещите са принудени да работят на по две места, за да изкарват прилични доходи за своите семейства. Хич не му е лесно на българина. Над 3000 лв. са нужни месечно за едно семейство. Близо 54 на сто са работещите бедни. Стопирането на излизането на свободния пазар на потребителите на ток не означава, че той ще поевтинее. Българинът е смазан, съсипан от преживяното над три десетилетия. Уж правим дигитализация в индустрията, ама всички модернизации на практика не стигат до човека, не подобряват живота му. Млади мъже и жени работят на по две места като египетски роби. Чорбаджиите си гледат интересите, но те също са поставени под натиск. Печалбите на обществените фирми пък бяха ошушкани до стотинка. (Икономистът Мика Зайкова, из интервю за novini.bg)

Като няма желаещи?

Всяка година губим около 50 хил. души на пазара на труда по чисто демографски причини. 110 хил. излизат в пенсия, а само 60-70 хил. навършват 18-годишна възраст, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, пред Нова нюз. Той посочи, че технологиите не се развиват толкова бързо, за да се заменят липсващите хора с автоматизация и роботизация. Има огромен недостиг и за ръчния труд. Пазарите, от които можем да вземем работници, са основно Узбекистан, Киргизстан, Индия, Бангладеш. Българските диаспори са приоритет, но като няма желаещи, се прибягва до трети страни. Проблемът е, че процедурите у нас са по-бавни и по-скъпи, нямаме и консулски служби за важните дестинации. Ако има подходящи служители у нас, никой работодател няма да наема хора от чужбина, посочи Велев. 

Първите стъпки са неубедителни

Има криза в държавата и служебният кабинет би трябвало да я регулира. Той е поставен в трудна ситуация, тъй като беше съставен по нов начин, няма ясна отговорност и ясен политически гръб зад себе си, обременен е с много съмнения, че има най-различни политически влияния върху него. Първите му действия са неубедителни. Страната се намира в ситуация на безвластие.  Има сериозен институционален разпад. Президентът Радев единствен стои на мястото си. Изборите ще бъдат трудни за организиране, дано правителството съвместно с ЦИК да се справят. В обществото се усеща тотално отвращение, което води до бойкот от участие във вота. (Крум Зарков, съветник на президента по правните въпроси, БНТ)

Копаенето на дъното продължава

Продължаваме да нямаме посока на развитие, национална доктрина. В момента сме на 17 г. от членството ни в ЕС, но не можем да се отлепим от дъното и продължаваме да бъдем беднякът на Европа. И не само материален, но и политически, и духовен. Това е срам. Ако намаляваме с по един областен град на година, ако се раждат под 50 хил. бебета на година, това е катастрофа. Обаче ние се занимаваме с еврото, Шенген, БТР-и и със самодостатъчните крамоли в компрометирания ни политически елит.

Не можем да дефинираме какво ни е необходимо, за да се развиваме като нация и да просперираме, да се конкурираме с останалия свят. Както е тръгнало, в края на века някой ще трябва да дръпне шалтера, просто няма да съществува българска нация. Продължаваме да копаем дъното. Изпращаме един парламент, който е най-лошият в новата ни история. Какво ни даде той? Даде ни сглобката, даде ни ротация и някакви недовършени действия. (Социологът Иво Желев, из интервю за радио „Фокус“)

Като муха върху челото на коня

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн. Всичко по-читаво се изнесе, тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Политиците се адаптират с оглед на външния суверен и не са обезпокоени колко хора ще гласуват. Наивно е да се мисли, че всеки от нас може да повлияе. Ние сме като мухата, която кацнала на челото на коня и е убедена, че тя тегли каруцата.Наблюдаваме гърчовете на едно приключило общество. 

След изборите ще стане, каквото наредят началниците отвън. А на европейско ниво ще станат съвършено нови неща, тъй като в момента статуквото, което се представя за единствено възможното за ЕС, за първи път може да бъде заплашено от едни по-национални и по-суверенни желания в части на Европа. В тях народите се опитват да моделират собствения си живот и бъдеще. България не е между тях. (Проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, „Хоризонт“)

Политиката като водевилен цирк

Българските политици са неморални, но не са глупави. Те знаят, че като отвратиш хората, остават твърдите електорати и може да се купуват гласове. Твърдите ядра правят така, че да станат незаобиколим фактор, както е ДПС. Това са единствените добре организирани хора, които работят като партия. ГЕРБ са като фен клуб на Бойко Борисов. С раздробени партии България не може да има алтернатива на политически сглобки. Партиите се държат безотговорно и чакат да бъдат поканени на кафенце. Увъртолили сме се и сме превърнали политиката във водевилен цирк. (Икономистът Кузман Илиев, БНР)

Каква е картината

България затвърждава образа си на страна в тежка политическа криза; на държава, на която не може да се разчита. Най-тежкото разложение на държавността идва от неясната граница между закон и ред от една страна и престъпността от друга. Представителите на всички политически сили говорят за разпад/упадък на държавността, но липсва единно действие и политическа воля за мащабна и радикална промяна в сектор „Сигурност“. Това е индикатор за „завладяна държава“ и олигархичен модел. Дефицитът на сигурност и справедливост се задълбочава. През скандала с контрабандните канали става видима връзката между митници, МВР, престъпен свят и политическа партия. Очертава се риск от политическа криза, която преминава в институционална и конституционна, а в последен етап се развива като криза на демократичния модел. Пластовете на българската политика се движат, а трусовете на европейско и национално ниво предстоят. (Из анализ на Института за стратегии и анализи за април, Епицентър)

121 г. от гибелта на Гоце

С възпоменателни церемонии в Благоевград и Гоце Делчев бе почетена паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина неговата гибел. Дипломати от посолството ни в РСМ и представители на българската общност в страната поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Гоце в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие. 

На 3 май  1903 г. край серското село Баница Гоце Делчев е убит след сражение с турска потеря. 

Още ли не е ясно?

Докато е жив, Гоце Делчев казва, че е българин. От Македония сега ни казват: „Не, той се е писал македонец“. Неясно къде… И така по същия начин, за когото и каквото се сетите от историята… Ако проф. Гордана Силяновска спечели изборите за президент, тя ще води същата политика като Пендаровски, ако не и по-лоша. (Проф. Васил Николов, историк, из интервю в „24 часа“)

Допълнение. Гоце Делчев е роден в Кукуш в българско семейство. Учил е в българско училище. Бил е учител в българско училище. Завършил е Солунската българска гимназия и българското военно училище в София. Неговото седалище е на бившата улица „Батенберг“ в София. 

Раздяла с прочути цигулки

Проф. Стойка Миланова и проф. Минчо Минчев предадоха цигулките, собственост на българската държава, с които концертираха по света и у нас, за да бъдат предоставени на млади таланти. Проф. Минчев събираше аплодисменти с цигулка "Страдивариус" от 1716 г., а проф. Миланова - с цигулка "Гуарниери" от 1733 г. Миналата година първа на държавата върна цигулката "Джофредо Каппа" от 1691 г. проф. Евгения-Мария Попова.

По време на церемонията в Министерството на културата проф. Минчев сподели, че повече от 40 г. от професионалната му кариера са преминали заедно с прекрасния инструмент и за него е било чест да представя страната ни. Проф. Миланова бе представлявана от дъщеря си Йова. Министърът на културата Найден Тодоров изказа огромната си признателност на двамата музикални виртуози за това, че са покорявали световните сцени с уникалните цигулки и с любов са се грижили за тях. (impressio.dir.bg)

Ще се намерят ли смелчаци

Страхът, че българският народ може да се осъзнае, изкарва от равновесие зложелателите ни и местните им протежета. Напоследък те се стремят да ни внушат, че сме изостанал, див народ, който не заслужава свободата си и е осъден да търпи чуждо потисничество. Искат да мачкат родолюбието и самочувствието ни. Умират от страх, че намеренията им да изличат България от политическата карта на света могат да се провалят. 

В тази истерия се вписва и подготвяната постановка в Народния театър на творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът’’. Тя се смята за най-обидната за нас пиеса, писана някога. Пълна с подигравки и пропита от пренебрежение към българите. Сюжетът е примитивен. Главният герой - швейцарец се бие в Сръбско-българската война на страната на сърбите и се възмущава колко нечистоплътни, нецивилизовани и изостанали са българите. За да ни унижат максимално, организаторите на софийския спектакъл избират за режисьор американския артист от сръбско-югославско потекло Джон Малкович. За капак планират премиерата за навечерието на 140-годишнината от Сръбско-българската война. Хонорарът на Малкович се крие, но запознати предполагат, че е над половин милион лева. 

Постановката не е друго освен антибългарска провокация. Пиесата е толкова противна, че когато през 1921 г. я поставят в Бургтеатър, българските студенти във Виена освиркват спектакъла, провалят го и го свалят от репертоара. Същото се повтаря и в Берлин. Но това е било някога, когато българите са бранили честта на нацията и не е имало толкова продажници като днес. Все пак рапърът Устата поиска от министъра на културата пиесата да бъде махната от репертоара на театъра. Но ако все пак постановката се осъществи, ще видим дали ще се намерят смелчаци да я освиркат и свалят от сцената. (Журналистът Васил Василев, фейсбук)

Откровения

За българския език

Георги Господинов не обича да гледа как светецът, на когото е кръстен, има копие и убива змея поне на икона. Така започва статията на Георги Т. Димитров във в. „Телеграф“ в навечерието на Великден. Става дума за последните няколко години, когато Господинов обикаля света и получава награди след наградата „Букър“. Съобщава се, че „вървящото в момента Венецианско биенале е вдъхновено точно от „Времеубежище“.

Тъй като наградата „Букър“ е за англоезичния превод, любопитен е един разговор между Анджела Родел и Георги Господинов. Преводачката отбелязва с чувство за хумор как за един англоезичен човек българският език е от най-трудните за превод и звучи почти като картечница заради членуването с „то“, „те“ и „та“ на съществителните имена. А Господинов много често използва това във „Времеубежище“ и го превръща в изпитание за преводача. Писателят обаче разбра чувството за хумор и отговори: „Оплакването е характерно не само за българите, но и за преводачите от български“.   

История в цветове

Уникална изложба в Париж представя автентични български килими, които разказват за 350-годишната история на килимарството у нас. Експонатите са от XVIII в., XIX в. и XX в., но багрите все още са живи и разказват истории. Затова и името на изложбата в Българския културен институт е „Истории в цветове“, съобщи Би Ти Ви.

Историята започва през 1900 г., когато, както сега, Париж се готвел за Олимпийските игри. Тогава френската столица е домакин и на Световното изложение. Българският павилион е бил на брега на Сена. 25 международни експерти присъждат 2 златни и 3 сребърни медала за килими от Чипровци и Котел. 124 г. по-късно отново автентични килими, красили някога български домове, са изложени в Българския културен институт – само на няколко минути пеша от Елисейския дворец. Всички те са част от колекцията от над 900 килима на нидерландеца Якоб ван Беелен, който от 2010 г. живее във Велико Търново. Когато Десислава Бинева, директор на центъра, се запознала с него, той й казал: „Вие на Изток все още имате живи традиции – нещо, което в Запада вече не съществува. Смятам това за огромно богатство“.

Ако се разделя културата от образованието

Основата на агресията е лъжливото усещане за всемогъщество, което си въобразяват по-силните физически хора или по-богатите. В голяма степен те са уверени, че ще се измъкнат от закона чрез подкупи или политическо влияние. Преекспонирането на лоши новини от медиите и пагубното влияние на екшън филмите, показващи рамбовци и осеяни с трупове сцени, са изключително вредни за психиката на младите хора. Ако оставим рамбовците да ни ритат и да ни премазват на пешеходните пътеки, ако оставим търговците на наркотици да тровят децата ни, ще се заличим като нация. Ако разделим културата от образованието, няма да има нация. Образованието е основата, скелетът на човека, а културата са мускулите, мисълта, емоцията. (Писателката Здравка Евтимова, из интервю в „Труд“)

За Драго и Драга от Драгушиново 

Най-известното семейство щъркели у нас има ново потомство. В гнездото на Драго и Драга от село Драгушиново се излюпиха щъркелчета, съобщи Би Ти Ви. Двойката прелетни птици се превърна в символ на самоковското село, а гнездото им е наблюдавано с камера от Дружеството за защита на птиците. Миналата година Драго и Драга загубиха потомството си, когато буря събори малките от гнездото им. Щъркеловото семейство гнезди в Драгушиново от години и местните го смятат за забележителност.

Зловеща прогноза

„Ако раждаемостта продължи да намалява, човешката цивилизация просто ще изчезне. Aĸo cитyaциятa нe ce пpoмeни, вcичĸи дъpжaви нa Зeмятa c ниcĸa paждaeмocт щe oпycтeят и щe зaпaднaт, тoчнo ĸaĸтo ce e cлyчилo c oтдaвнa изчeзнaли цивилизaции“, заяви собственикът на компаниите X, Tesla и SpaceX Илън Мъск.

Няма място за омразата

„Ние не сме авторитарна нация, която заглушава хората или потиска несъгласието. Но не сме и държава без закони. Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее". Това заяви в телевизионно обръщение от Белия дом президентът Байдън по повод пропалестинските демонстрации в американските университети. Той бе подложен на критики от всички страни на политическия спектър във връзка с протестите, няколко от които бяха разпръснати от полицията, а десетки души бяха арестувани.

"Не трябва да има място в нито един университетски кампус, нито място в Америка за антисемитизъм или заплахи за насилие срещу еврейски студентиНяма място за реч на омразата или насилие от какъвто и да е вид, независимо дали става дума за антисемитизъм, ислямофобия или дискриминация срещу американци от арабски или палестински произход“, подчерта Байдън. 

Русия натиска педала на газта

„Какво се случва в Украйна? Те губят тежко и бързо. Размерът на територията, която руснаците печелят в момента, не прилича на нищо, което сме виждали от началото на войната. Русия сега натиска педала на газта, те се движат бързо, на широк фронт и никакви пари на света няма да помогнат на украинските въоръжени сили да подобрят ситуацията“. Това мнение изрази бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в интервю за YouTube канала Judging Freedom. Според него няма смисъл да се говори за размера на американската помощ изолирано от реалната ситуация на фронтазащото това няма да попълни редиците на украинската армия“.

Военна хроника

Украйна има право да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън в Киев. Той обеща 3 млрд. паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". 

Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна. В интервю за „Икономист“, той казва, че трябва да „зададем този въпрос“, ако Москва пробие фронтовите линии и Киев поиска това. 

Одобрената наскоро от Вашингтон помощ за Киев няма да попречи на Русия да постигне успех на фронта, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент, съобщи „Файненшъл таймс“. 

Ако Украйна не може да спре Путин сама, без подкрепата на Европа, тогава може би ще поискаме да изпратят войски“, заяви депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко пред френската тв LCI.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че от началото на годината руските части в Украйна са поели контрола върху над 547 кв. км територия. Пред висши военни командири той посочи, че украинските сили се оттеглят по цялата фронтова линия.

Руското министерство на вътрешните работиобяви за издирване украинския президент Зеленски и неговия предшественик на поста Порошенко по член от Наказателния кодекс на Руската федерация.В базата данни на ведомството са публикувани техните снимки, годините на раждане и родните им места. 

В някакъв момент Украйна ще трябва да започне преговори с Русия, за да сложи край на войната. Дори да изтласка руските сили обратно към границитетова няма да сложи край на войната,заяви ген. Вадим Скибицки, зам.-началник на дирекцията на военното разузнаване на Украйнапред сп. "Икономист"

Русия е готова да обсъди сериозни предложения за изход от конфликта в Украйна, основани на съществуващите реалности и съобразени с безпокойствата на Москва по отношение на сигурносттаУкрайна трябва да обещае, че ще остане военна неутрална в бъдеще, казаговорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тези, които казват, че войната трябва да бъде замразена, никога не са поглеждали картата. Те не разбират значението на Крим и Черно море и никога не са прочели нито една историческа книга, защото Русия никога няма да спазва нито едно споразумение. Така че идеята, че можете да замразите този конфликт и че това ще доведе до добър и устойчив мирен изход, е нелепа. Това казва ген. Бен Ходжис, командващ американските сили в Европа в периода 2014-2017 г. в интервю за РБК-Украйна.

Полша официално поиска разполагането на американски ядрени оръжия на територията си. Президентът Анджей Дуда заяви, че е готов да одобри разполагането. Премиерът Доналд Туск разкритикува изявлението му. По-късно обаче НАТО заяви, че няма планове за разполагане на ядрени сили в Полша. 

Консерваторите губят

Опозиционната лейбъристка партия спечели кметските избори в Лондон и Централна Англия, нанасяйки съкрушителни удари по премиера Риши Сунак и неговите консерватори преди националните парламентарни избори, които ще се проведат тази година, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че докато преизбирането на Садик Хан за кмет на британската столица е било очаквано, то лейбъристите са записали изненадваща победа в централния район на Уест Мидландс, чийто център е вторият по големина английски град Бирмингам.Това са поредните победи на лейбъристите в изборите за местна власт и те дават ясни знаци на Сунак да се оттегли от министър-председателския пост, посочва Ройтерс.

Интересът към Китай не намалява

Китайският президент Си Дзинпин се отправя към ЕС за първи път от 5 г. с ясно послание: Пекин предлага много повече икономически възможности, отколкото САЩ искат да признаят, съобщаваBloomberg. Китайският лидер ще започне петдневното си пътуване до Франция, Сърбия и Унгария на 5 май. Тези страни показаха интерес към инвестиции от Китай, въпреки множеството разследвания на ЕС относно индустриалната политика на Пекин и предупрежденията на Вашингтон за рисковете. Набирането на одобрение в приятелски нации ще помогне на Пекин да изпрати посланието, че Европа е на страната на Китай, независимо какво казва Брюксел, коментира Уна Александра Берзина-Черенкова, директор на Центъра за изучаване на Китай в Рига.

Вести от България

С над 1% се е увеличила раждаемостта през миналата година спрямо 2022 г., а смъртността е спаднала с близо 15%, сочат данни на НСИ за 2023 г. Населението на България е 6 445 481 души. Над 1,5 млн. са в пенсионна, а 3,7 млн. – в трудоспособна възраст. Средната възраст е над 45 г. Родени са над 57 хил. бебета101 хил. са починалите. По-голямата част на населението у нас живее в градовете, над 1 млн. - в столицата.

За 85% от сключилите брак у нас през 2023 г., той е бил първи. Останалите 15% имат разводи в миналото, показват данни на НСИ. Средната продължителност на брака е 15.4 г. Областите с най-много бракове на 1000 души са столицата и Разград, а с най-малко е Перник. Разводите са 9088, от които най-много по взаимно съгласие. Извънбрачните раждания е 34 357, което е 59.8% от всички раждания. 

600 млн. лв. бюджетен излишък очаква Министерството на финансите към края на април. 

Брутният външен дълг на България в края на февруари възлиза на 44,4 млрд. евро, което е с почти 161 млн. евро повече в сравнение с края на февруари 2023 г., съобщава БНБ.

Необслужваните заеми по данни на БНБ са надхвърлили 4 млрд. лв. За три месеца банките са спечелили 1.4 млрд. лв. от лихви.

Кабинетът тихомълком е гласувал допълнителни промени в Наредбата за заплатите в администрацията, които ще доведат до нов ръст във възнагражденията на част от чиновниците. Много сериозно увеличение има и при областните управи, където преди това се стигна до протести, пише „Сега“.

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в ЕС, показват данни на Евростат. Делът на служителите, работили над 49 часа седмично, е 0,4 на сто. 

Стратегическото детско отделение на Националната кардиологична болница, което е единственото в страната, където се оперират деца с вродени малформации на сърцето, може да затвори заради липсата на медицински сестри, съобщи пред Нова тв доц. Йорданка Узунова, организационен секретар на Българската педиатрична асоциация. 

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина, съобщи БНР. 

Служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Монтана пуснаха в язовир "Огоста" над един тон малки рибки от видовете шаран и бял амур, предаде БТА. Средствата са осигурени от местните риболовни сдружения, продаващи билети за любителски риболов. Общата сума е над 5500 лв. В "Огоста" има висока популация на хищни видове – сом, бяла риба и щука, поради което при зарибяванията се пускат мирни видове за повишаване на тяхната популация.

Тази година април беше най-топлият от 2017 г. и един от най-топлите за последните 30 г. Най-високата измерена температура е 34.7 градуса на 15 април в Русе, най-ниската - минус 2 градуса на 9 април в Чепеларе, а най-ниската на планински връх - минус 11.6 градуса на Мусала на 20 април. В София най-високата измерена температура е 29.5 градуса на 15 април, а най-ниската - минус 1 градус на 19 април.

Заради неспособността на ЦИК да се погрижи за организирането и провеждането на машинното гласуване, държавата отново ще плаща на частна компания да свърши тази работа. Както винаги, изпълнителят ще бъде "Сиела Норма", пише „Сега“.

Писаните с восъчна техника великденски яйца да влязат в националната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Тази инициатива подема Историческият музей във Велинград, където се намира единствената постоянна експозиция на писани яйца у нас, предаде БНТ. Дълговечната традиция е съхранена почти във всяко семейство, а в музея от години организират ателиета за деца и възрастни.

Зоопаркът в руския град Липецк прехвърли на фронта в Украйна оригинална "хуманитарна помощ“ – мъжки и женски паун, съобщава в. "Украинска правда“. Двойката пернати ще бъде предадена на 252-и мотострелкови полк. "Надяваме се, че красотата на тези птици ще освежи ежедневието на войниците“, казват от зоопарка.

Вести от света

Има много доказателства за участието на САЩ в терористичната атака срещу "Северен поток", заяви пред Съвета за сигурност на ООН бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън. Според него не е само отговорност, но и свещен дълг на ООН да играе водеща роля в решаването на този въпрос по мирен начин. И този удар не постигна нищо за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна и съучастниците на Украйна в НАТО. Това само влоши всичко, каза още Джонсън.

Министерството на финансите на САЩ разреши транзакции с десет руски банки за "енергийни" плащания, включително за петрол, газ и дървен материал. Лицензът е издаден до 1 ноември, но може да бъде удължен. Забраната се вдига и за компании, в които банките притежават минимум 50% дял.

Петима топ богаташи дариха повече от 50 млн. долара за кампанията на Тръмп.

За пръв път от над 1000 г. жена стана православен свещеник. Анжелик Молен от Зимбабве беше ръкоположена за дякониса от Гръцката православна патриаршия на Александрия и цяла Африка.Събитието е историческо, защото ролята на жените в църковното служение е един от най-спорните въпроси в православието.

Румънското правителство одобри изграждането на нов пътен мост над р. Тиса, който ще свързва Румъния с Украйна.

Наемите на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили до рекордно високи стойности, информира в. "Гардиън". Средната цена на наемите в Лондон е достигнала рекордните 2633 пуанда на месец, което е повишение с 5,3 на сто в рамките на година.

Страните от БРИКС се отказват от щатския долар, за да подкрепят собствените си валути в световната търговия. Значителна стъпка в тази посока е мащабно търговско споразумение между Китай и Русия на стойност 260 млрд. долара, в което те ще сключват сделки, използвайки китайския юан и руската рубла, като по този начин ще намалят ролята на американския долар, пише cryptodnes.bg.

Турция води преговори за доставката на втечнен природен газ с американския енергиен гигант ExxonMobil за многомилиардна сделка, с която да намали зависимостта на страната от Русия, пише „Файненшъл таймс“. В интервю за изданието турският енергиен министър Алпарслан Байрактар посочва, че става въпрос за договор за срок от 10 г. за внос на 2,5 млн. тона втечнен газ годишно. Дългосрочният договор за доставка на природен газ от Русия изтича през 2025 г.

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия. 

Основата на русофобията е, че Русия защитава традиционни ценности, които Западът се опитва да разруши, заяви руският философ Александър Дугинпред американския журналист Тъкър Карлсън„Неговите идеи се смятат за толкова опасни, че украинското правителство уби дъщеря му, а Amazon не продава книгите му“, пише Карлсън, който преди време направи интервю с президента Путин.

ЕК продава 23 сгради, като очаква да получи от това около 900 млн. евро, съобщава EuractivИдеята е да намали офис пространството си с една четвърт, а причината е, че служителите работят частично от вкъщи и вече нямат постоянни работни места. 

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната в нискорисков наркотик и тя да бъде преместена в групата вещества, в която е парацетамолът.

Медицински служители са задържани при разследване на скандал с новородени в болници в Истанбул, Текирдаг и Чорлу. Операцията е срещу мрежа за финансови измами, която насочвала незаконно бебета от държавни към частни болници с участието на 300 лекари, медицински сестри,управители на болници и др.

Най-големият айсберг в света вече е в историята. Огромното парче лед с размери около два пъти по-големи от Лос Анджелис се разпадна на множество малки айсберги с размерите на средно голям град, показват сателитни снимки на НАСА. Айсбергът, който беше с площ около 2700 кв. км, се откъсна от антарктическия леден шелф Роне през май 2021 г.

Из архива

От сглобката до счупените думи

Те се обиждат, защото не разполагат със словесно богатство, с което да изразяват мислите си. Не знаем докъде ще стигнат, но те са толкова изгубени в своето слово, че посланията им вече не достигат до хората. Изследване показва, че ако в миналото депутатите са се обиждали за наличието или отсъствието на интелектуален потенциал, то днес обидите са в широк спектър – как изглежда опонентът, за сексуална информация и други нецензурни обиди. 

Говоренето на дамите в парламента прилича на семейно-битов скандал – карат се понякога по-агресивно от мъжете. Все по-актуално става жената да се асоциира с мъжкото поведение. Обидното говорене излиза извън всякакви граници.

Според анкети българинът не одобрява агресивния тон и обидите не само в парламента. Няма нужда лингвисти да анализират това печално явление. Всяко дете ще ви каже, че така не е възпитано да се говори. Езиковата мода явно не се осъзнава като успешна. Друг е въпросът с какъв езиков ресурс разполага българският политик, за да се изразява на български. Една от езиковите тенденции, която се откроява, е силно изявената агресия и използването на обидни думи. 

Запитани дали някой политик притежава достатъчен езиков ресурс, за да го разбират хората, се посочва фрапиращ пример – при откриването на 43-тото Народно събрание Стефан Данаилов каза, че той пречупва речта през човешкото. Най-страшното е, че ни предстоят трудни времена, в които ще тълкуваме езика на противоречието. Слаба политическа култура, съчетана с още по-слаба езикова култура, е най-неприемливото за управниците на един народ. (Из мнения в печата на лингвистите Надежда Сталянова и Владимир Миланов)

Напоследък в архива влязоха „сглобка“, „счупени думи“ и какво ли още не. С такава словесност едва ли можем да пеем „Върви, народе възродени!“.