Анализи Коментари

Бяхме сами срещу Хитлер - лъжите на Путин за Втората световна война

   
Бяхме сами срещу Хитлер - лъжите на Путин за Втората световна война

През първите години на Великата отечествена война СССР се бореше един срещу един с нацизма, докато цяла Европа работеше за Хитлер.

Тези думи на руския диктатор Владимир Путин, произнесени на днешния парад на Червения площад в Москва, са ясно отражение на налаганата от Кремъл митология за 9 май като изключително достижение само и единствено на Съветския съюз. Разбира се, въпросното изявление бе придружено и с обвинението, че сега "Западът се опитва да изопачи истината".

Наистина ли СССР се е борил сам срещу нацистка Германия?

Ако попитате 100 души в Русия - "Кога започва Втората световна война", то поне 90 от тях ще ви дадат един и същ грешен отговор - 22 юни 1941 г. Вероятно много от тях ще обяснят, че изобщо не е имало Втора световна, а че войната се нарича Велика отечествена, също и че храбрият съветски солдат сам е победил нацизма и е освободил цяла Европа. 

Всички тези възприятия сред руснаците са резултат от дългогодишната пропаганда по времето на Съветския съюз, която, след известна пауза по времето на перестройката на Горбачов и по-късно при Елцин, бе продължена и дори изострена до абсурдност при режима на Путин. И в крайна сметка мозъците на десетки милиони руснаци бяха промити от истинската памет за случилото се.

Брат Zа брата

Не само че Съветският съюз не се е борил срещу Хитлер в първия етап на войната, а му е бил съюзник.

Една от разкритите мръсни тайни на Втората световна война е т. нар. "секретен протокол" към Пакта за ненападение между Германия и Съветския съюз, по-известен като пакта "Молотов-Рибентроп". Чак до момента на разпадането си СССР отричаше неговото съществуване.  Този таен допълнителен протокол към документа от 23 август 1939 г. определя границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“.

Само седмица по-късно - на 1 септември 1939 година Хитлер напада Полша, а на 17 септември Съветският съюз прави същото. Страната е окупирана от нацисти и комунисти. Забележителна е речта на Комисаря по външните работи на СССР Вячеслав Молотов, която той произнася в деня на руското нападение срещу Полша. Фокусът в нея е това, че източната съседка се е оказала неспособна да има собствена държавност - аргументация, която днес в пропагандните руски медии звучи по адрес на Украйна.

Само 5 дни по-късно,  на 22 септември 1939 г., в град Брест се провежда съвместният парад на Вермахта и Червената армия. Събитието отбелязва предаването на населения пункт от Вермахта на Червената армия, съгласно договореното месец по-рано в Москва по пакта Рибентроп-Молотов.

По главната улица на Брест преминава 19-и моторизиран корпус на Вермахта с командир генерал от танковите войски Хайнц Гудериан, непосредствено последван от 29-а танкова бригада на Червената армия с командир Семьон Кривошеин.

Парадът завършва с тържествено спускане на флага със свастиката на Нацистка Германия и издигането на съветското знаме със сърпа и чука, символизирайки мирното предаване и приемане на контрола над историческия град.

Срещу Хитлер наистина воюва една държава, но това не е СССР

Междувременно "враговете" - СССР и нацистка Германия на 18 септември 1939 г. излизат със съвместна декларация, в която обявяват, че "Англия и Франция са отговорни за войната". На 28 септември те подписват и нов Договор за дружба и граници, който установена общата съветско-германска граница. По този начин тилът на Германия ще е осигурен окончателно, за да може Берлин да си разчиства сметките с Франция и Англия. Така за около година хитлеристка Германия успява да се разправи на запад с Дания, Норвегия, Холандия, Белгия, Люксембург и Франция.

И за сведение на Путин, тогава наистина се стига до там, че срещу Хитлер воюва само една държава, но това не е СССР, а именно Англия, която дава отпор по въздух и море на нацистите.

Междувременно, още на 30 ноември 1939 г. Съветския съюз напада Финландия, заради което е изключен от Обществото на народите. Въпросната война реално представлява невъобразим позор за Червената армия, която среща неочаквано яростен отпор от скандинавците, които, въпреки че губят войната, печелят адмирациите на целия свят с героизма и смелостта си.

Всъщност между 1939 година до самия ден, в който Хитлер започва операция "Барбароса" от страна на Съветския съюз всеки ден към Германия пътуват влакове с ресурси за продължаване на завоеванията на нацистите в Западна Европа.

Лъжете умерено и с мярка!

"През първите години на Великата отечествена война СССР се бореше съвсем самичка с нацизма", твърди Путин без да му мигне окото.

Дори и в момент на пълно умопомрачение да възприемем съветско-руския наратив с цялата му абсурдност, и да поставим началото на войната на сакралната за тамошната пропаганда дата 22 юни 1941 г., то пак твърдението, че СССР на Сталин е бил съвсем сам срещу Хитлер не излиза.

 

 

САЩ се включва във Втората световна война на 7 декември 1941 г., след като японските въздушни сили нападат американската военна база Пърл Харбър в Хавай. На следващия ден, президентът на САЩ Франклин Рузвелт се обръща с известната си реч пред Конгреса и обявява война на Япония. След това, Германия и Италия обявят война на САЩ на 11 декември 1941 г. и страната става фактически военен участник в Световната война. Във военните действия участват над 16 милиона американци, като 290 хиляди загиват, а 670 хиляди са ранени.

Но дори още преди да се включи във войната, САЩ гласува програмата за ленд лийз за воюващи срещу Хитлер държави. Основната помощ е за СССР, който след войната упорито отказва да признае колко съществена роля е имала тази подкрепа.

Съветският съюз получава от САЩ 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8000 трактора и строителни машини, 13 000 танка. Към тях са добавени бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радиокомуникации и др.

„Ако САЩ не ни бяха помогнали, нямаше да спечелим войната. Един срещу един с нацистка Германия на Хитлер нямаше да можем да издържим на кръвопролитията и щяхме да загубим войната. Никой не говори открито за това нещо, а мисля, че Сталин никога не остави писмена следа за собственото си мнение. Мога все пак да кажа, че той няколко пъти е изразявал подобно мнение пред мен“,

пише Хрушчов в мемоарите си.

Нищо от това обаче днес не присъства в публичния спомен за Втората световна война в Русия. Напротив, в руската пропаганда и до днес Сталин е герой, а спорният украински лидер Степан Бандера - нацист.

Бандера наистина е искал да си сътрудничи с Хитлер. Виждал е в него шанс родината му да стане независима от комунистите, но не му се е получило. Хитлер не се е съгласил. Затова той е изкарал по-голямата част от войната в концентрационния лагер Заксенхаузен. За разлика от него обаче Сталин и Хитлер повече от година и половина след началото на голямата война са били истински партньори.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИО ОС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.