Новини Развлечения

Швейцария спечели Евровизия 2024

   
Швейцария спечели Евровизия 2024

Швейцарският рапър Немо спечели 68-ото издание на песенния конкурс „Евровизия“ с парчето си The Code. Той получи 591 точки на финала в Малмьо, Швеция. Това е третата победа на Швейцария в историята на конкурса след триумфа на първата победителка в надпреварата Лис Ася през 1956 г. и Селин Дион през 1988 г. Във видео обръщение Немо призова България да се завърне на „Евровизия“ през 2025 г. Послание на българските зрители изпрати и завършилия на второ място Baby Lasagna от Хърватия, който също призова България да се завърне.

На трето и четвърто място завършиха две от най-големите звезди в Украйна и в Франция – атрактивните Альона Альона и Джери Хейл и гласовитият Слиман. Пето място зае Израел.

България може да няма свой представител в най-голямото музикално събитие в света, но в Малмьо има българска делегация, съобщи БТА. Тя е съставена от артисти на музикалния лейбъл East Art – Мила Роберт, Тино, изгряващата звезда Mona, дебютиращият певец Мишел и младата певица Лидия Ганева, която ни е представяла на „Детската Евровизия“ през 2016 г.

„Евровизия“ 2024 се проведе в шведския град Малмьо след победата на Лорийн с песента Tattoo, един от големите хитовете за 2023 г. Провеждането на конкурса беше белязано от напрежение и протести заради участието на Израел. Повече от стотина демонстранти развяваха палестински знамена и скандираха лозунга: "Свободна Палестина!". Някои носеха куфии, увити около главите им. Полицаи качваха демонстранти в многобройните полицейски камионетки - необичайна гледка за скандинавска държава. По-късно органите на реда потвърдиха, че са използвали сълзотворен газ, за да изтласкат демонстрантите обратно към площада, на който бил разрешен пропалестинския митинг. 

Сред протестиращите беше и активистката за климата Грета Тунберг, която се държа предпазливо. Тя и членовете на нейната група седяха в кръг, заобиколени от полицията. В следобедните часове вчера около 5000 души преминаха в мирно шествие през града, в който живее по-голямата част от шведското население от палестински произход, за да протестират срещу участието на Израел в песенния конкурс - ежегодна среща на европейски попзвезди, която има за цел да се издигне над политиката.