Анализи

Фицо е стабилизиран, но състоянието му е много сериозно

   
Фицо е стабилизиран, но състоянието му е много сериозно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но все още е "много сериозно", каза днес неговият заместник Роберт Калиняк, след като вчера Фицо бе прострелян, предаде АФП. Хирурзите са прекарали часове на операционната маса през нощта, опитвайки се да спасят 59-годишния министър-председател след атаката, която бе осъдена от световните лидери. 

"През нощта лекарите са успели да стабилизират състоянието на пациента", каза Калиняк пред репортери в болницата, в която е настанен Фицо.

"За съжаление, състоянието му все още е много сериозно, тъй като нараняванията са тежки", допълни Калиняк, който е и министър на отбраната и близък съюзник на Фицо. Директорката на болницата в Банска Бистрица, където словашкият премиер бе транспортиран след получените рани от огнестрелно оръжие, заяви, че Фицо е бил подложен на 5-часова операция, проведена от два екипа.

"Той ще остане в интензивното отделение", каза Мириам Лапуникова.  В сряда вечерта друг заместник на Фицо Томаш Табара заяви пред Би Би Си, че вярва, че операцията е минала добре:

"Мисля, че в крайна сметка ще оцелее. Не е в животозастрашаваща ситуация към този момент".