Новини

Проверяват 40 души за строителни измами във Варна, четирима са задържани

   
Проверяват 40 души за строителни измами във Варна, четирима са задържани

Четирима души са задържани във Варна за строителни измами в поне две области – Варненска и Габровска. Групата е работела от две години. На задържаните са повдигнати обвинения, съобщи изпълняващият длъжността апелативен прокурор на Варна Светослав Андонов.

Четиримата мъже са имитирали строителни дейности, основно за ремонти на покриви и оградни съоръжения.

Те са привлечени като обвиняеми и за изнудване. Разследването е започнало през 2023 година по самосезиране на Окръжна прокуратура – Варна след медийни репортажи. По разследването, което е приключило с ареста на мъжете на 15 май, са работили служители на МВР и на НАП.

Всички мъже в групата са криминално проявени. Един от тях е и осъждан, като сегашното му задържане е в рамките на изпитателен срок по предходна присъда. 

Задържаните се рекламирали като строителни предприемачи и поемали ангажименти за различни ремонти на имоти, договаряли са определени суми за извършването на строителните дейности, след което променяли условията и не извършвали ремонтите, за които вече били взели пари.

В други случаи действали с принуда и заплахи, за да накарат хората, които им се доверили да им доплащат значително по-големи суми, като в крайна сметка ремонти не са били извършвани.

Междувременно обаче покривите на имотите вече били отворени, а стените - съборени.

Измамите са за десетки хиляди левове. 

Освен вече установените случаи, има и още постъпили сигнали от пострадали граждани. Разследването е продължило няколко месеца, а от прокуратурата и полицията призоват, ако има и други пострадали от подобни измами, да подадат сигнал.

Общо 40 души и свързани с тях фирми се проверяват от НАП по случая, каза директорът на териториалната дирекция на приходната агенция във Варна Властиана Николова.

За получените суми измамниците не издавали платежни документи, с което са ощетили държавата.

Николова уточни, че първоначално сигналът за престъпната дейност, който е подаден в НАП, се отнася до 7 души и три фирми, които извършват строително-ремонтни дейности във варненска област. Данъчните инспектори са започнали незабавни проверки и ревизии на посочените лица. Впоследствие, след медийни публикации, НАП се самосезира и образува контролни производства на още 30 физически и юридически лица.

Към момента НАП извършва общо 7 ревизии, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица и 29 контролни производства за установяване на факти и обстоятелства.

20 от проверките вече са приключили, като при повечето от тях са установени несъответствия между декларираните доходи и придобито имущество. По тази причина са започнали 6 ревизии, които все още не са приключили. Предстои да бъдат възложени още 5 ревизии за доходите, посочи Николова.