Коментари

Седмичен комемтар

   
Седмичен комемтар

Заглавия и цитати от медиите

13-19 май 2024

 

Девизът „Съединението прави силата“ е поставен над разединеното Народно събрание, на което му е нужна сила да направи Съединението. 

Райко Алексиев, виден български художник икарикатурист с псевдоним Фра Дяволо, в. „Щурец“, 1933 г.

Между войната и мира

Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира. Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Неприемливо е в европейските общества да се насаждат нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер (на Словакия - б.р.) от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение. За това допринасят много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до тези негативни последствия. (Президентът Румен Радев пред журналисти в Ямбол)

На 9 юни кажете своята истина 

Предизборни

Бюлетините ще бъдат в различни цветове - за националните избори те ще са със зелено отпреди на гърба, а за Европейски парламент - в синьо. 

6114 са претендентите за Народното събрание, 418 са кандидатите за евродепутати, а 334 участват и в двата вида вот.

Общо 769 избирателни секции ще бъдат открити за българските граждани в чужбина. Във всички ще се гласува за Народно събрание, но само в част от тях – за евродепутати.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа препоръчва изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори в България, цитирайки опасения за купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите.

Прогнози

Агенция СОВА ХАРИСГЕРБ води пред ПП-ДБ на парламентарните избори с 26,6 срещу 16,1. Трета е "Възраждане" с 15,3%. 

Политикът, който продължава да получава най-високо доверие, е Румен Радев - 50,7%, следван от вицепрезидента Илияна Йотова с 37,4%. От лидерите на  политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към  Бойко Борисов (21,3%), следван от Костадин  Костадинов (18,1%)Ваня Григорова (16,3%), Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас  Атанасов (9,4%). Слави Трифонов получава 14,1%, Корнелия Нинова  – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%,  Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%, Делян Пеевски - 6%, Кузман Илиев 5,8%), Иван Гешев 5,4%. 

С най-голямо доверие е коалицията ГЕРБ-СДС - 22,4%. На второ място е „Възраждане“ с 15,6%, на трето БСП с 13,5%, а на четвърто ИТН - 12%. Следват ПП-ДБ (11,3%), „Солидарна България“ (8,9%), „Български Възход“ (8%), ДПС (7,7%), „Левицата“ (6,5%), ВМРО и „Синя България“ с по 5,3%.

41% или 2,5-2,6 млн. души са напълно сигурни, че ще гласуват. На предишните парламентарни избори гласуваха около 2,7  млн.

Агенция Медиана: Една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого да гласуват - това са около 600 хил.гласоподаватели, които може коренно да променят картината на вота на 9 юни. 

ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали с 27,5%. Втори са „Възраждане” на 12% разлика. На трето място е ДПС, а на четвърто - ПП-ДБ. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН. Още три формации имат сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. 

Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи и не гласуват. Очаква се отново ниска избирателна активност, като пред урните ще застанат между 2.5-2.7 млн. избиратели. Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните - от 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите са много важна битка за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, коментират от Медиана. 

Коментари

Нови избори през есента?

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Очаквам Народното събрание да е по-фрагментирано. Трудно е да се каже, че ще има стабилизация. На купения вот и клиентелното гласуване не може да се противодейства с технологии и наказания. Докато има хора, които живеят в трайна нищета и са в зависимост от местни дерибеи, гласовете им ще са зависими от тях. (Политологът доц. Стойчо Стойчев, БНР)

Дамоклев меч над партиите

По-скоро ще има правителство около ГЕРБ и ДПС, отколкото нови избори. След вота ПП-ДБ могат да бъдат поканени за коалиция като резервно колело на автомобила. Хипотетична партия на президента тегне като дамоклев меч над всички останали партии. Въпросът кой се страхува от Румен Радев заслужава цели монографии. Последната година показа, че вместо да накажат Радев, българските партии наказаха себе си. Сътвореното от тях конституционно недоносче успя да блокира институции, процедури и практики, но не успя да изтласка Радев от центъра на българската политика. Пътищата пред него са отворени, а в условията на намаляващо доверие в сложните пируети на партиите той се оказва единствената стабилна и авторитетна политическа фигура. (Политологът доц. Борис Попиванов, Епицентър)

Кандидатите да идат при хората

Около 40% от хората са в депресивно състояние,имат житейски проблеми, но досега в предизборната кампания не виждат ангажираност за тяхното решаване. Друга част са гневни, но това преминава в цинизъм и автоматично критикуване. Кандидатите за депутати трябва да слязат при хората, а не да разчитат само на билбордове и телевизии. (Проф. Пламен Димитров, Нова нюз)

Повратният момент

Фрагментацията в бъдещия парламент ще предполага отново да се седне на масата на преговорите. Отношенията след 9 юни ще зависят от съотношенията. Нападките са яростни, но не се критикува политическата сила като цяло, така че вратата да се остави отворена. Повратният момент ще бъде към края на кампанията. Има формации около 4-процентната бариера, чиито шансове не бива да бъдат подценявани. Делът на нерешилите за кого да гласуват е около 15% и има потенциал това да размести съотношенията. (Елена Дариева, социолог, „Хоризонт“)

Какво ще прави България в ЕС

Целият фокус на родните политици пада върху интригите и дрязгите на националния ни политически живот. А големите въпроси на европейската политика, в която страната ни участва 17 г., остават все така без отговори, както и преди. Водещите политици на ГЕРБ и ПП-ДБ взаимно се обвиняват пред избирателите за пропадналото правителство, счупената сглобка и неизвършените реформи. За всичко това трябва да се говори, но предстоящите избори трябва да решат и какво ще прави България в ЕС чрез своите представители. (Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Избирателите са демотивирани

През последните години често имаше изборикоетодемотивира избирателите, те буквално са отвратени.Хора, които не са гласували на последните четири и дори пет избора, казват: "Ако ме разгневят, може и да се вдигна да гласувам". Понякога гневни хора могат да гласуват на случаен принцип, а може и срещу някого. (Психологът Полина Василева, Нова нюз)

Нужно е правителство, което да нормализира държавата

Инфлацията е едва четвъртият фактор, забавящ приемането на еврото в България. На трето място е влизането ни в сивия списък за финансиране на международния тероризъм и прането на пари, на второ - проблемът с дефицита, който пак се връща като бумеранг. На първо място е политическа воля, която не е заявена искрено след правителствата, които вкараха България в ЕС, а оттогава е все мрън, мрън… На България е нужно да има нормално и спокойно правителство, което да нормализира и успокои държавата. (Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, „Неделя 150“, БНР)

Ние, хората

„В моите книги съм търсил не американската, а българската мечта. Недопустимо е България - страна, която има всички дадености да процъфтява - да е на последно място по богатство в ЕС, с най-ниските заплати. Това заяви за БНР журналистът и писател Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго. В София той представи новата си книга „Ефектът на езерото“, в която разглежда „американската мечта“ и „обречения избор“ на американците между Тръмп и Байдън.

В Америка все повече хора имат работа, но не могат да се издържат. Обществото е разделено. Байдън спи на заседание на Сената, а Тръмп спи в съда, където го съдят. Американската конституция започва с двете най-хубави думи – ние, хората. Нека и българската конституция започнем с тях, да избираме нашите депутати не от София да представляват Пазарджик и Кърджали, а оттам където живеят, при хората, които ги познават, където техните деца ходят на училище. Питал съм мнозина: Кой ви представлява в НС? 100% не знаят, каза Гаспаров.

В едно изречение

Това, което се случи в Словакия, можеше да стане в България преди три години. (Бойко Борисов в Хасково)

НСО ми сложи охрана заради директна заплаха за живота ми. (Кирил Петков, фейсбук)

И аз съм имала заплахи за живота, три пъти отказах охрана. (Корнелия Нинова, Нова нюз)

Европа изживява криза на самоувереността и умора от собственото си благоденствие. (Юлиан Попов, бивш министър на околната среда, фейсбук)

Не мога да си представя, че за отиването в историята на Симеоновския лифт няма виновни. (Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров в позиция до медиите)

Нашият ангажимент е до края на мандата да има поне един работещ лифт. (Софийският кмет Васил Терзиев на пресконференция)

Служебното правителство се стреми да не допуска никакво напрежение, докато на свой ред се захвана с масови рокади(Таня Петрова, „Сега“)

Липсата на мотивация да се гласува е резултат и от това, че българите нямат кауза. (Александър Детeв, „Дойче веле“)

Дракула е говорел чист български език. (Проф. Николай Овчаров, БТА)

В потрес сме от „ценностите“, които влязоха в България (Мая Нешкова и Кирил Икономов, „Труд“)

Изгубихме инициативата за еврото

БНБ и банковият сектор са подготвени за приемането на еврото, но изпълнителната власт има много неща за вършене, заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога?". Според него има редица информационни и счетоводни системи под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в еврозоната. "В резултат на политическата криза изгубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа конструкция", подчерта Радев.

Къде колко получават

600 лв. е разликата в средната заплата между отделните области, показват данни на НСИ. В столицата тя е 3037 лв. за първото тримесечие, докато в Благоевград и Смолян -  съответно 1435 лв. и 1466 лв. Нито една област освен столицата не стига средна заплата от 3000 лв., а само една – Варна - минава 2000 лв. След нея са Враца – 1974 лв., което се дължи на АЕЦ "Козлодуй“, която е на територията на областта, и София-област, чийто жители най-често работят в столицата – 1972 лв. С висока средна заплата е и област Стара Загора – 1929 лв., основно заради високите възнаграждения в централите в областта. В 16 области средната заплата е от 1600 до 1787 лв., а в Пловдив -  1859 лв. На дъното, освен Благоевград и Смолян, с под 1600 лв. са още 4 области - Силистра (1490 лв.), Видин (1509 лв.), Кюстендил (1535 лв.и Хасково (1516 лв.)

„Хемус“ можеше да бъде готова

Вместо това след три години затишие най-после започва някаква дейност по доизграждането на магистралата. С други думи, ще посрещнем 50-годишния юбилей от първата копка на този аутобан пак с магистрала, само че не дотам. Това е най-ярката илюстрация докъде води политическото безвремие, до което стигнахме след нонстоп избори. Поредица от редовни и служебни кабинети се впрегнаха да доказват незаконност на договорите, дори разрушават вече построени съоръжения, защото били незаконни. И в края на краищата се оказва, че Агенцията „Пътна инфраструктура“ е длъжник само с лихви 200 млн. лв. заради бездействието на ръководството на МРРБ през последните три години. (Из коментар на „24 часа“)

Хилъри: Да помагаме на младите жени

Правата на жените са недовършената работа през 21 век. Трябва да намираме начини за помагаме на младите жени да получават образование, способности, така че да могат да развият своя потенциал. Има хора, които искат да оставят тази врата затворена и не виждат ползата от разнообразието и равнопоставеността на жените в частния и държавния сектор". Това заяви бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън на среща в София на Глобалната инициатива на бившия американски президент Клинтън. Тя посочи, че България изпреварва много държави по брой жени лидери и благодари за значителните стъпки, които прави страната ни за равенството на жените. Домакин на събитието беше Кирил Домусчиев, член на Консултативния съвет на инициативата.

Безнадеждните пари

Въпреки големите надежди и обещания, реален е шансът България да не получи второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни подаде искането преди 7 месеца, но плащане по него няма заради неизпълнени ангажименти. ЕК се принуди да спре часовника, за да може пропуските да се изчистят, но това не стана до разпадането на сглобката. Министерството на финансите признава, че отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия ще има финансови последици.Равносметката не е розова и за непоисканото официално предоговаряне на планаСтраната ни ще се мъчи да предоговаря с ЕК заради закъснения и други проблеми общо 36 инвестиции и 10 реформи.Парите по плана са 5,689 млрд. евро, а реформите и инвестициите са 321. (Из коментар на Таня Петрова в „Сега“)

Болната болница

Въпреки че национална детска болница няма, в специално създадено за нейното изграждане държавно дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болницаима структурирани осем отдела (с незнайно колко служители), Съвет на директорите (2 души) и изпълнителен директор. Всички те получават възнаграждения за полагания труд (пардон, за целодневното въртене на синджирчета). Това пишевъв фейсбук Методи Шамов, главен асистент вЮридическия факултет на Софийския университет.И уточнява, че за 4-те години от създаването си дружеството има няколко процедури за обществени поръчки, както и сключен договор с "Главболгарстрой" на стойност 100 млн. лв. за изграждане на болницата.

Пари за недоволните университети

Служебен премиер, президент и кандидат-депутати се втурнаха вкупом да ухажват ректорите, след като само ден преди това те заплашиха с протести на 20 май. Броени минути преди срещата на Съвета на ректорите с президента Румен Радев, от правителството съобщиха, че ще предоставят 39 млн. лв. допълнително за увеличение на възнагражденията в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. 

Заплахата от сериозни протести по време на предизборна кампания води до "чудеса" - служебният кабинет изненадващо изнамери още 40.7 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите. Това стана ясно от изявление на служебния премиер Димитър Главчев след среща със синдикатите. Странно е на каква база се дават лековати обещания за намиране на 184 млн. лв., колкото ще са нужни за изпълнение на закона, при положение, че тези пари не са налични във финансовото министерство и това се знаеше още при приемането на промени в Закона за висше образование, коментира „Сега“

Ректорите обявиха, че отменят протеста, но университетите ще затворят символично врати на 20 май. При неизпълнение на исканията им, ще започнат стъпаловидни протести, които могат да доведат до невъзможност да започне новата учебна година.

Реформи не се задават

Висшето образование в България е известно с няколко отчетливи характеристики - то е масово, посредствено и евтино. Масово е, тъй като последният план-прием предвижда почти толкова места, колкото са завършилите средно образование ученици. Посредствено е, тъй като на фона на съществуващите 51 ВУЗ в България нито един не преминава в категория топ 500 университета в която и да била международна класация. И е евтино, защото средната годишна такса за обучение на студентите е много малко над месечната минимална работна заплата за страната в момента.

В университетите са заети около 21 хил. преподаватели. Техният брой се запазва относително стабилен през последните няколко години на фона на намаляващия брой студентизаради затруднения за висшите училища да осигуряват добри възнаграждения. По този начин пред държавното висше образование, което е силно зависимо от публично финансиране, винаги ще стои въпросът как да се справи с намаляващия приток на финансов ресурс. Данните сочат, че държавните висши училища са се превърнали във формално продължение на средното образование. Те отделят под 3% от разходите си за наука и научни изследвания, което показва, че са в периферията на целите, заниманията и отделените ресурси на висшите училища. (Петя Георгиева, старши икономист в Института по пазарна икономика, dir.bg)

Половин милиард за НПО 

Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми - с близо 78 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г., показват данните на финансовото министерство, съобщи правителственият пресцентърМинистерства, ведомства и общини са инвестирали  в неправителствения сектор повече от 402 млн. лв. Лидер е Министерството на младежта и спорта с над 81 млн. лв. Сумата, отпусната от МС, е почти 43,5 млн. лв., от правосъдното министерство - повече от 19,6 млн. лв., а от културното министерство - над 10 млн. лв. Близо 55,4 млн. лв. са изплатени като безвъзмездна финансова помощ за неправителствени организации по европейски и други програми. 

Огледало на парламента

До момента има 230 млн. лв. от актове на шофьори, а събраните глоби са 133 млн. лева. Останалите 50% или не са връчени, или се обжалват. Тези пари не отиват за пътна безопасност, а в бюджета – за избори и други неща. Тежките ПТП за 2023 г. са 6983, водачи с до 2 г. стаж са причинили 920 катастрофи. Загиналите са 524 за 2022 г., за 2023 г. са 531, а ранените са с 653 повече. Това, което става на пътя, е огледало на българския парламент. Каквито и санкции да има, каквито и камери да се сложат, статистиката е една и съща. На срещи с институциите не се намира общ тон да въздействат по друг начин, освен чрез наказания. (Йонко Иванов, председател на Съюза на инструкторите в България, „Хоризонт“)

Халите с нова премяна

Цeнтpaлните xaли в Coфия щe oтвopят вpaти нa 23 мaй, след като Каuflаnd Бългapия зaвъpши мaщaбнитe peмoнтни дeйнocти пo възcтaнoвявaнe нa opигинaлния вид и фyнĸции нa cгpaдaтa, cъoбщиxa oт дpyжecтвoтo. Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa нaдвишaвa 50 млн. лв. Pecтaвpиpaният покрит пазар щe paбoти вceĸи дeн, ĸaтo пoceтитeлитe щe имaт избop oт близo 15 хил. cтoĸи. Нaд 170 ca бългapcĸитe дocтaвчици нa мeco, pибa, млeчни xpaни, xляб и плoдoвe и зeлeнчyци. В обновената сграда има пaнopaмнa тepaca съсcлaдĸapницa "Heдeля", зoнa зa итaлиaнcĸи дeлиĸaтecни пpoдyĸти в пъpвoтo зaвeдeниe нa тepитopиятa нa Каuflаnd, както и зoнa зa ycлyги.

В сутерена ще има сцена за изкуства и детска книжарница с площ 500 квм.  Напълно е възстановена основната зала, премахнати са павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на арх. Наум Торбов.Реставрирани са две от фасадите на сградата, освежени са металната конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г., и двата часовника.

Преброиха дивеча

В България в момента има над 41 хил. благородни елена, 142 хил. сърни и 50 хил. лисици, съобщи „Хоризонт“. Със 7 на сто се е увеличила популацията на благородния елен. Запасът от елен лопатар е 12 800 и е над допустимия за страната, а при сърната - близо 142 хил., с почти 5% повече от миналата година. В страната има повече от 58 хил. диви свине, но запасът е сведен под допустимия след предприети мерки за намаляване на популацията заради африканска чума. В страната ни има повече от 3 хил. вълка, 76 хил. чакала и близо 24 хил. скитащи кучета.

Овации за българския Вагнер в Скопие

Новият президент на РСМ присъства на премиерата на "Валкюра" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет под режисурата на акад. Пламен Карталов, представена на сцената на Националната опера и балет в Скопие, предаде БНТ. Това е първата изява на Гордана Силяновска, след като положи клетва на 12 май.

Силяновска се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов и посочи пред български журналисти, че е много добре запозната с творчеството му. На въпрос дали присъствието ѝ е знак за приятелство, тя отговори: "Да, това е една стъпка. Държа на културната дипломация и вярвам, че тя е по-силна от традиционната. Затова дойдох да се насладя на операта. АкадКарталов е изключителен и ще запали културния пламък тук. Не мисля, че миналото ни е романтично – нито вашето, нито нашето. Смятам, че трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето".

Това е първото представяне на Вагнер в Скопие и първото гостуване на Софийската опера и балет там. Над 130 български солисти, оркестър и балет предизвикаха огромен интерес. Близо петчасовата постановка беше при препълнена зала и възторжени зрители.

Пътят на Македония за Брюксел минава през София

Република Северна Македония не трябва да забравя, че е кандидат за членство в ЕС и не може да поставя условия на държави членки. Не може и да ревизира международни договориПреговорната рамка трябва да се изпълнява, което означава отказ от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази странаНадявам се да са разбрали, че ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна към изолация и да я отдалечават от ЕС, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Бургас. И посочи, че винаги е отправял покани за посещения в България към своите колеги президенти от РСМ, защото „пътят на Северна Македония за Брюксел минава през София“.

Мицотакис предупреждава

Гърция ще оттегли подкрепата си за членството на РСМ в ЕС, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за тв ЕРТ. Правителството да използва само името Република Северна Македония и в страната, и в чужбина. При нарушаване и незачитане на Преспанския договор РСМ ще създаде проблем не само между Скопие и Атина, но и с ръководството на ЕС, предупреди Мицотакис.

Мицкоски се съпротивлява

Соченият за бъдещ македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че в публичните си изяви ще използва наименованието "Македония". И посочи: "Ако Гърция мисли, че сме нарушили Преспанския договор, има Международен съд. Нека се обърнат към него, а ние ще докажем фактите". 

Рама се гневи

Албанският премиер Еди Рама обвини България за провеждането на „ужасна, отвратителна и антиевропейския политика“ срещу РСМ. „Защо блокирате Северна Македония? Да покажете колко сте силни у дома! Какво искате да постигнете с блокадата на Северна Македония? Да се ​​откаже подкрепата в ЕС – това е единственото нещо, което можете да направите“, заяви Рама и сравни отношенията между България и РСМ със завладяването на Константинопол от Османската империя.

Проблемите сменят адреса си

На новите управляващи в РСМ им предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС. От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да предоговорят преговорната рамка с ЕС, а от друга - от практическата невъзможност това да се случи. Реалните преговори на РСМ за членство няма да започнат, докато не бъде изпълнено предварителното условие за промяна на конституцията и включването на българите в нея. На политиците от ВМРО-ДПМНЕ вероятно ще им се наложи да направят завой и да убеждават собствените си избиратели, че това е в интерес на страната. Проблемите вече не са между София и Скопие, а между Скопие и Брюксел.  (Дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, БНР)

Седем хиляди думи между Китай и Русия

Двете страни са за политическо решение на украинската криза – това заяви руският президент Путин след срещата с китайския си колега Си Цзинпин, предаде Би Би Си. Двамата президенти се споразумяха да задълбочат „стратегическото си сътрудничество“ и разкритикуваха САЩ за действията, които според тях застрашават страните им. В съвместно изявление от седем хиляди думи Китай и Русия подчертават всеобхватното партньорство, навлизането в нова епоха на отношенията между двете страни и изразиха позициите си по въпроси на икономиката и отбраната. 

Русия и Китай смятат за необходимо да се избегне всяко решение, което би могло да допринесе за удължаване на военните действия и нова ескалация на конфликта в Украйна. Според Ройтерс тази формулировка е насочена към европейците и американците, които доставят оръжие на Киев. Според Москва това удължава войната. Ден преди визитата на Путин в Пекин Вашингтон обяви, че ще продължи да налага санкции на китайски компании, доставчици за руския отбранителен сектор.

Оформя се стратегическа ос

Посещението на руския президент в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Оформя се много ясна стратегическа ос, която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея. Това е 43-та среща на Путин със Си Цзинпин. Този път беше използван специфичен език, с който да бъде описана връзката между двете страни. Заговори се за нова епоха, за задълбочаващи се отношения, които ще продължат за генерации напред. Задълбочаващата се асиметрия в отношенията между Русия и Китай обаче става особено видима и вече предизвиква негативни реакции в някои кръгове в Москва. Все по-ясно е, че Китай не просто купува по-големи енергийни количества от Русия, но ги купува и на по-ниски цени, а Русия все повече е принудена да използва китайския юан като платежно средство. Това е партньорство, което гарантира оцеляването на Путин. 

Мирният план на Пекин, за който Путин изрази одобрение, не съдържа оценка за руските действия в Украйна. Китай разбира, че има известна динамика в политическия диалог за търсене на изход от войната, затова връща в дневния ред своите предложения. (Политологът Владимир Шопов, „Хоризонт“)

Съдбоносна стъпка

Визитата на Путин в Китай потвърждава, че руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство надхвърлят традиционните междудържавни съюзи от предишната епоха. Те продължават да играят ключова роля за поддържането на международната сигурност и балансираното развитие на света, коментира руският външен министър Сергей Лавров, пише „Фокус“.

Посещението на президента Путин в Китай есъдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БТА.

Фалшива теза ли?

Европа няма да бъде партньор на Русия поне още едно поколение време, каза руският външен министър Лавров и посочи, че много факти говорят в полза на такава прогноза. Според него след провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили, Западът е започнал да прокарва "нова откровено фалшива теза“, че президентът Путин "няма да се спре само с Украйна“. Западните страни изхождаха от факта, че членството на Украйна в НАТО е свещено и Русия никога няма да посегне на това свято нещоСега риториката е диаметрално противоположна“, смята Лавров

Нова версия за войната

НАТО очевидно все пак е напът да изпрати войски в Украйна, съобщава „Ню Йорк таймс“. Според американския вестник тази стъпка ще въвлече САЩ и Европа по-дълбоко в конфликта. Украинската армия започва да изпитва недостиг на войници и изглежда, че краят на войната не се вижда. Русия завладява територии. Въпросът е колко дълго Украйна ще може да удържи срещу страна, която има около 3,5 пъти повече жители. Поради това се твърди, че украински официални лица са поискали от Съединените щати и членовете на НАТО да пратят 150 хил. военни по-близо до фронтовата линия, за да бъдат по-бързо готови за действие, съобщава clubz.bg.

Военна хроника

Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната, а не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Зеленски пред АФП. 

САЩ отрекоха официално информацията, че са дали разрешение на Киев да нанася удари по руска територия с американски ракети. Съединените щати не са променили позицията си относно забраната за използване на американско оръжие за нападения на руска територия. Украйна трябва да използва такива оръжия изключително за връщане на суверенни територии, каза говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

Ако западните страни искат да разрешат украинската криза на бойното поле, Москва е готова за това, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Фокус".  

Руското външно разузнаване разполага с информация за намеренията на Запада да провокира пълномащабен конфликт с Русия, включително с използване на ядрено оръжие. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. 

Според американския Институт за изучаване на войната разместванията на високо ниво след президентските избори в Русия силно подсказват, че Путин предприема големи стъпки към мобилизиране на руската икономика и отбранителната индустриална база, за да поддържа продължителна война в Украйна и да се подготви за бъдеща конфронтация с НАТО. 

Във войната в Украйна и двете страни все повече залагат на иновациите. Намеренията на Русия са да приложи на фронта ново оръжие - наземни дронове с вградени устройства за смущаване на комуникациите, които да изправи срещу високотехнологичните украински дронове, пише fakti.bg.

НАТО няма да оцелее без САЩ, а Украйна ще бъде първата жертва в Европа, пише сп. Foreign Affairs, цитирано от "Фокус"

Президентът Зеленски подписа закон, който позволява затворници да бъдат мобилизирани във въоръжените сили на Украйна.

Само половината от украинските бежанци в Германия, Полша и Чехия са готови да се върнат в Украйна, сочи социологическо проучване на киевския Международен институт по социология, предаде Укринформ. 

Ако руснаците превземат 3 кв. км, те казват “това е смешен напредък”. Ако украинците превземат 3 кв. км, те казват “страхотен успех на украинската контраофанзива” и т.н. Истината е, че независимо дали се поздравяваме или съжаляваме, украинците загубихатова няма да може да се прикрива вечно и ще стигнем до момент, в който ще стане очевидно(Ален дьо Беноа, известен френски есеист и философ, „Гласове“)

Двете версии

Атентатът срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо за пореден път демонстрира големите проблеми на българските политици и коментатори. Не зная дали защото искрено си вярват, че са знаменосци на господстващите в ЕС позиции за войната в Украйна, или защото по навик се съобразяват с „правилната линия“, но веднага започнаха коментарите, свеждащи се до две основни тези. Първата е, че в Европа не е имало покушение срещу министър-председател от убийството на Улоф Палме през 1986 г. Но никой не се сети за убийството на министър-председателя на Сърбия Зоран Джиндич, застрелян през 2003 г. в Белград.Втората теза, че за атентата едва ли не си е виновен Фицо, защото си е позволил да се обяви за мир в Украйна и против продължаващото въоръжаване на Украйна. 

Сравнението на нашите реакции с тези на политиците в Словакия, ЕС и по света показва голямата разлика, защото там изразиха искрено възмущение от станалото и подкрепа за жертвата на атентата Фицо. (Проф. Искра Баева, из коментар в 24may.bg)

Откровения

Няма малки и големи хора

Не може да допускаш спортистите на Израел до Олимпиадата, а да не допускаш тези на Русия. Такова лицемерие! Това е убийство на спорта и на олимпийската идея. И какво са виновни тези деца? Те са се трудили и вярват в спорта.

Никога не е имало случай да ме натискат политически, за да загубим от отбора на Съветския съюз. Понятието морал стана много разтегливо, но без пари трудно се прави голям спорт. По мое време бяхме възпитавани, че няма малки и големи народи, а малки и големи хора и ние можем да победим. Спортистите заставаха, за да защитят името на България. (Нешка Робева в предаването "РадиоТочка", БНР)

Вести от България

Бурята в чаша вода с осъвременяването на пенсиите от 1 юли намери окончателна развръзка, след като надзорният съвет на НСИ гласува увеличението да е 11% от 1 юли, въпреки че по швейцарското правило трябваше да е 10% след окончателните данни за инфлацията и осигурителния доход. 

2 039 418 са пенсионерите през април, което е ръст от над 12 200 спрямо април 2023 г., а средната пенсия за стаж и възраст е 920 лв., съобщи НСИ. Приходите от осигуровки достигат 4,145 млрд., а разходите - 8 млрд. лв., като за пенсии са платени над 7 млрд. лв.

Повече от един милион души у нас не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда. Тази "армия" е огромен неизползван работен потенциал, каза директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. Най-често неактивният човек е жена на 56 г.,със средно образование, живееща в град.

Над 60% от българите не са участвали нито веднъж в културна дейност през 2023 г., обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Причините за това са високите цени, липсата на достъп в населените места и на свободно време. Пенсионерите остават отвъд културните дейности, а цели области - без част от тях. 72% не са посетили библиотека, 62% не са били нито веднъж на театър, а 82% - на опера или балет. 

Няма съмнение, че България ще стане част от Шенген и по суша до края на годината, заяви пред Евронюз България бившият премиер на Австрия Волфганг Шусел, който преди години работи активно за приемането на България и Румъния в ЕС. Той посочи, че когато България изпълни критериите за еврозоната, тя бързо ще въведе еврото, но в обществото трябва да се търси консенсус.

Със заповед на премиера Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване на процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор.

Близо 50 хил. българи са получили инсулт и са стигнали до болница през миналата година. Около 10% от тях са починали, включително хора на възраст под 35 г., съобщи БНР. България е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване. Само 3% от българите получават модерно лечение. 

Сметната палата е установила грешки за близо 7 млрд. лв. в годишните отчети на ведомства, общини и висши училища за 2023 г. 

Министерството на здравеопазването е задействало повторна процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене.

Монетният двор на БНБ започва пробно отсичане на 8 млн. български евромонети. Евробанкнотите вече се отпечатват. Общото количество банкноти и монети, които са необходими, тежи 12 300 тона и съответства на вместимостта на 620 тира, съобщи управителят на БНБ Димитър Радев.

Алексей Петров осъди прокуратурата посмъртноВдовицата и дъщеря му спечелиха делото за обезщетение. Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв. 

Вторият по големина джакпот в историята на Българския спортен тотализатор е спечелен. Фишът е пуснат във Велико Търново и донесе на притежателя си 10 095 908 лв. Така милионерите в тотото вече са 136. Най-големият джакпот в историята на тотото - 11 715 402 лв., беше спечелен от човек в Сливен през 2022 г. 

Вести от света

Джо Байдън и Доналд Тръмп ще се изправят един срещу друг на първия предизборен дебат на 27 юни в студиото на Си Ен Ен в Атланта. Втората им директна среща очи в очи е предвидена за 10 септември в тв Ей Би Си. 

Тръмп се зарече да премахне ограничения, свързани с носенето на огнестрелни оръжия, въведени от Байдън, по време на едночасова реч пред Националната оръжейна асоциация, след като прие изборната подкрепа на това влиятелно лоби.

Ако днес се проведе референдум за присъединяване към ЕС, в Сърбия 40% от гражданите биха гласували „за“, в РСМ и Босна и Херцеговина – 68%, в Черна гора – 79%, в Косово – 89%, а в Албания – 92%. Това показва проучване на Международния републикански институт във Вашингтон, съобщи БТА.

Търговията със суровини между ЕС и останалия свят е възлизала на 165 млрд. евро през 2023 г. Вносът в ЕС е надвишавал износа, което е довело до дефицит от 29 млрд. евро при търговията със суровини между ЕС и трети страни, сочат данни на Евростат.

Президентът Байдън подписа закон, забраняващ вноса на руски уран в САЩ, който ще помогне за намаляване на "зависимостта от Русия в областта на гражданската ядрена енергия". Конкуренцията с руската ядрена индустрия, една от най-напредналите в света, не е лесна и това е причината за забраната на САЩ за внос на уран от Русия, коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Почти два века след калифорнийската златна треска САЩ са на прага на невиждана литиева треска, след като учени откриха в древен супер вулкан по границата между Невада и Орегон най-голямото находище на литий в света. По предварителни оценки запасите са достатъчни за захранването на батериите за електромобилната индустрия в продължение на десетилетия. 

ЕС забрани излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия – англоезичният сайт "Гласът на Европа", агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". В съответствие с Хартата за основните права тези мерки няма да попречат на медиите да провеждат проучвания и интервюта.

Typция и Cвeтoвнaтa бaнĸa пoдпиcaxa cпopaзyмeниe зa пpoгpaмa нa cтoйнocт 1 млрд. долара зa ycĸopявaнe нa paзшиpявaнeтo нa възoбнoвяeмaтa eнepгия в cтpaнaтa.

Цeнитe нa злaтoтo, cpeбpoтo и плaтинaтa oтбeлязвaт cepиoзни въpxoвe oт мeceци нacaм. Cпopeд eĸcпepти пpeз cлeдвaщитe мeceци тe мoгaт дa пpoдължaт дa pacтaт, дocтигaйĸи нoви peĸopди, cъoбщaвa СNВС.

13,8% oт жилищaтa в Япoния нe ce oбитaвaт. Изоставените са 3,85 млн. или 5,9% oт oбщия бpoй. B няĸoи ceлcĸи paйoни eднa пeтa oт дoмoвeтe ca пpaзни. Фaĸтop зa тoвa e фaĸтът, чe нaceлeниeтo e нaмaлялo c нaд 800 хил. дyши мeждy 2021 г. и 2022 г., а бpoят нa нoвopoдeнитe нaмaлявa oт 43 г.

B Mocĸвa и Дyбaй oбeмитe нa cтpoитeлcтвo нa жилищни нeбocтъpгaчи ce изpaвниxa. Сeгa в двaтa гpaдa ca в eтaп нa cтpoитeлcтвo и пpoдaжбa пo oĸoлo 6 млн. ĸв. мeтpa нeдвижими имoти във виcoĸи cгpaди.

Скоростта на увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата в момента е 10 пъти по-бърза, отколкото когато и да било през последните 50 хил. години, съобщава БТА, цитирайки проучване на учени от САЩ и Шотландия.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино демонстрира лично пред делегатите на конгреса на организацията в Банкок специален жест в борбата срещу дискриминацията по време на мачове. Футболистите и съдиите вече ще сигнализират за случай на расизъм като кръстосат ръце.

Из архива

Няма как бездарни хора да правят благоденстваща страна

Изпълнителната власт не иска да послуша никого, който не й шепне на ухо, а на всеослушаниeзащитава обществените, а не лични и партийни интереси. Моята представа за ролята на интелектуалците е по-друга. Симпатиите ми не са насочени към тези, които бързо се очароват и още по-бързо се разочароват. Ролята на интелектуалеца е да облагородява обществените нрави, а не да раздухва враждите. Както казваше Жан-Жак Русо, те са, които бият камбаната, но не участват в шествието.

Интелектуалците не могат да стоят от едната страна на барикадата. Те трябва да градят мостове между двете или много страни в обществото, а не да крещят за промени, пък каквото ще да става.

Без да се замислят за последиците, политиците рушат всичко, което е останало от църквата ни. Тя е в по-тежко състояние от атеистичния си период, когато имаше външно оправдание, че се е свила в черупката си. Изпълнителната власт прави всичко възможно църквата ни да бъде стъпкана. Иде краят на българския Великден.

Трябва да осигурим условия всички български граждани да се чувстват равноправни. Няма как със свити сърца да изграждаме широка държава. Не усещат ли властниците, че цялата история на човечеството се опира на човешкия ум. Няма как бездарни хора да правят благоденстваща страна. Трябва да се дава път на способните. У нас този партизанлък е заложен още след Освобождението. Това делене на наши и ваши е съсипало България и продължава да я съсипва. (Проф. Тончо Жечев, „Монитор“, 30 ноември 1998 г.)