Новини

Кабинетът отпуска 80 млн. за университетите, стачката остава

   
Кабинетът отпуска 80 млн. за университетите, стачката остава

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба днес, когато започва ефективна стачка и държавни и частни университети ще останат затворени.

Издадени са две постановления за отпускане на средствата, които премиерът Димитър Главчев обяви миналата седмица.

От тях 39 млн. лв. са допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, като парите са наредени от МОН по сметките на университетите. Така минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент - трябва да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях.

Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Допълнителни 40,7 млн. лв. ще отпусне служебното правителство за увеличаване на възнагражденията в системата. По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти.

Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите, завършва съобщението.