Новини Светът

Джулиан Асандж ще може да обжалва екстрадирането си в САЩ

   
Джулиан Асандж ще може да обжалва екстрадирането си в САЩ

Върховният съд на Лондон постанови, че гаранциите на САЩ по делото на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж са незадоволителни и той ще получи право на пълно изслушване по обжалването, предава "Ройтерс".

През март Върховният съд даде временно разрешение на 52-годишния Асандж да обжалва на три основания. Но това даде възможност на САЩ да предоставят задоволителни гаранции, че няма да поискат смъртно наказание и ще му позволят да се позовава на правото и защитата на свобода на словото, дадено от Първата поправка, в процеса.

В кратко решение двама висши съдии заявиха, че изявленията на САЩ не са достатъчни и казаха, че ще позволят обжалването да продължи.

Основаната от Асандж WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този вид в историята на американската военна служба - заедно с множество дипломатически телеграми.

През април 2010 г. Wikileaks публикува секретно видео, показващо атака с хеликоптер на САЩ през 2007 г., която уби десетина души в иракската столица Багдад, включително двама служители на Ройтерс.

Американските власти искат да изправят Асандж пред съд по 18 обвинения, почти всички по Закона за шпионажа, заявявайки, че действията му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и застрашили живота на агенти.

Многобройните му глобални поддръжници наричат ​​съдебното преследване пародия и посегателство срещу журналистиката и свободата на словото. Призивите за прекратяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския премиер Антъни Албанезе, заедно с други политически лидери.

Асандж беше арестуван за първи път във Великобритания през 2010 г. по шведска заповед по обвинения в сексуални престъпления, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен експерт прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност "Белмарш", след като намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години.

Президентът Джо Байдън каза през април, че обмисля искане от Австралия да се откаже от продължилия десетилетие натиск на САЩ за преследване на основателя на Wikileaks.