Анализи

Промяната за записа с парите за избори: И сега, и през 2023 г. не успяхме да ги събере

   
Промяната за записа с парите за избори: И сега, и през 2023 г. не успяхме да ги събере

  "Афера" пише за телефонен разговор със спонсора Пламен, но не бил Бобоков. Видимият от официалните отчети бизнесмен, дал 500 хил. лв. , е Сашо Дончев

Запис, от който се разбира, че "Продължаваме промяната" търси начини как да набере едни 3 милиона лева за изборите през 2023 г., пусна "Афера" малко след 17 часа в понеделник.

В интерес на истината, съдържанието не е съвсем разбираемо, но участниците в него със сигурност са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Лена Бориславова и  неизвестен мъж на име Пламен, на когото съпредседателят на ПП Петков споделя финансовия проблем по телефона.
 

Варненският сайт предполага, че става въпрос за един от братята Бобокови - Пламен. Късно снощи от политическата сила, замесена в новия запис, бяха категорични, че не е имало телефонен контакт с русенските бизнесмени Бобокови, а с не така известен публично собственик на фирма с името Пламен, близък на Кирил Петков и Асен Василев. От ПП напомниха пред "24 часа" , че сред най-сериозните им спонсори е газовият магнат Сашо Дончев, собственик на сайта "Сега". Очевидно обаче той не е получил очакваната подкрепа след щедрото дарение от половин милион, тъй като неговата медия в последната една година е един от най-сериозните критици на ПП. 

Три часа, след като варненският сайт пусна записа и свалената фонограма от него, от политическата сила ПП потвърдиха неговата автентичност със следния пост във фейсбук:

"Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е, че българските служби ни следят и подслушват. Това може да ви обясни и защо ГЕРБ и ДПС водиха такава люта битка, за да ги запазят в този вид. Подкрепете ни, за да има истинска промяна в България".

От този предизборен призив на ПП става ясно, че такъв запис има, но от партията на Кирил Петков и Асен Василевподозират, че той е направен от някоя от българските спецслужби - НСО, ДАНС или разузнаването, без да уточняват коя.

От действително лошото техническо изпълнение на записа, не се разбират много детайли на разговора. Лидерите на ПП споделят, че им трябват пари за телевизионна предизборна реклама, за билбордове. Обсъждат как областните управители да потърсят бизмесмени по места, които са разочаровани от ГЕРБ. Репликите на Кирил Петков и Асен Василев са неясни и накъсани, най-логично и смислено звучи Николай Денков, който след тези избор пое поста на министър-председател.

Записът за предизборните финансови нужди, е втори публичен скандал след 5-часовия запис, който бившият спортен министър и депутат от ПП Радостин Василев бе направил и пусна в мрежата преди време.